Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δικάζεται και ο ρατσιστής... και το θύμα ρατσισμού

Ενώπιον του δικαστηρίου οδηγήθηκε ο δράστης του νέου περιστατικού ρατσιστικής βίας που σημειώθηκε προχθές στην Ελευσίνα.
Μόνο που σε
αυτή τη δίκη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, δεν δικάζεται μόνο ο θύτης, αλλά και το ίδιο το θύμα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οπως κατήγγειλαν η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, το πρωί της Τετάρτης ο Μοχάμεντ Γιουσούφ, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος εργαζόταν ως νυχτοφύλακας σε εργοστάσιο μαρμάρων, περνούσε έξω από ΕΠΑΛ της Ελευσίνας, όταν δέχτηκε ρατσιστικές ύβρεις και σχόλια όπως «εσείς όλοι οι Πακιστανοί είστε βρόμικοι», τα οποία προέρχονταν από ομάδα ατόμων που βρίσκονταν εκεί.
Μάλιστα το άτομο που τον έβριζε του επιτέθηκε με ξύλινο ρόπαλο, χτυπώντας τον στο κεφάλι και το σώμα.
Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος του Μοχάμεντ Γιουσούφ, Γιάννης Αγγελάκης, ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ που κατέφτασε στο σημείο είδε τον μετανάστη να είναι αιμόφυρτος και να του υποδεικνύει τον δράστη, ενώ και ο ίδιος ο θύτης ομολόγησε ότι χτύπησε το θύμα, παραδίδοντας στον αστυνομικό το ξύλινο ρόπαλο.
Στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Γιουσούφ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έπειτα στο Α.Τ. Ελευσίνας προκειμένου να κάνει μήνυση στον δράστη.
Ομως έπειτα από ώρες και ο θύτης αποφάσισε να υποβάλει μήνυση στο θύμα, αντιστρέφοντας τους ρόλους.
Ειδικότερα, ισχυρίστηκε ότι ο Πακιστανός μετανάστης απείλησε την παρέα του, ότι χτύπησε με σφαλιάρα μια κοπέλα και ότι ήταν αυτός που κρατούσε το ξύλο, παρ’ όλο που δεν το χρησιμοποίησε για να χτυπήσει την κοπέλα.
Για «όψιμη μήνυση που πραγματοποιήθηκε για αντιπερισπασμό», κάνει λόγο ο Γ. Αγγελάκης, η οποία οδηγεί στο εδώλιο μαζί με τον θύτη και το θύμα, την ώρα που και οι δύο βρίσκονται υπό κράτηση.
Μόνο που ο Γιουσούφ κρατείται διοικητικά γιατί δεν έχει νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως συχνά συμβαίνει με τα θύματα ρατσιστικής βίας που δεν έχουν χαρτιά, όταν παίρνουν τη σημαντική απόφαση να καταγγείλουν το περιστατικό στις αρχές.
Την «άμεση απελευθέρωση του Μοχάμεντ Γιουσούφ και την τιμωρία του δράστη» ζητά η ΚΕΕΡΦΑ, η οποία παράλληλα καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη σήμερα στις 5 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) για τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων στις 18 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
* Η δίκη αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου


Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια