Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι γκάφες των Τούρκων μετά το μακελειό παρά την αιματηρή εμπειρία των τρομοκρατικών χτυπημάτων

Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της Πρωτοχρονίας στο κέντρο διασκέδασης Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη​, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό


 για τη σύλληψη του δράστη.  Ωστόσο τώρα, οι έρευνες έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, αφού έχει προηγηθεί σωρεία λανθασμένων συλλήψεων, ανακρίσεων και προσαγωγών.
Λίγο μετά τα γεγονότα, την Κυριακή, οι αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία  υπόπτου και είχαν δηλώσει ότι είχαν στην κατοχή τους τα δακτυλικά αποτυπώματα του δράστη γράφουν οι Financial Times. Η αστυνομία ανέκρινε δώδεκα ανθρώπους, αλλά δεν βρέθηκε συσχετισμός τους με τον τρομοκράτη, ενώ η αντιτρομοκρατική συνέλαβε οκτώ υπόπτους, αλλά ο ένοχος δεν βρέθηκε ανάμεσά τους, γράφει η Sun.
Ωστόσο και ενώ αρχικά πολλά πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων βιάστηκαν να καταδικάσουν τον άνθρωπο τη φωτογραφίας ως ύποπτο, τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ένας υπήκοος του Καζακστάν, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την τρομοκρατία. Και όπως ήταν φυσικό, υπέβαλε διαμαρτυρία βλέποντας φωτογραφία του να έχει δημοσιευτεί στις πρώτες σελίδες σε όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως.
Την Κυριακή, η αστυνομία έκανε έφοδο στη συνοικία Κουρουτσεσμέ, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν έβγαλε διάγγελμα ενότητας και ανάγκης καταπολέμησης των τρομοκρατών, όμως ο δράστης παρέμενε ασύλληπτος.
Στις 2 Ιανουαρίου, η τουρκική εφημερίδα Haberturk, έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο που έδειχνε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης να τραβάει τον εαυτό του γύρω από την πλατεία Ταξίμ, παράλληλα με φωτογραφίες που δημοσίευσε η αστυνομία, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει το όνομα του υπόπτου. Η Χουριέτ έγραψε ότι ο ένοπλος ήταν από το Κιργιστάν ή το Ουζμπεκιστάν.
Προχθες, έκανε την εμφάνισή της στο Twitter μία φωτογραφία που έδειχνε το διαβατήριο του υποτιθέμενου δράστη, προκαλώντας εκ νέου συζητήσεις. Και όπως αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά, επρόκειτο απλά για έναν άνθρωπο που έμοιαζε πολύ με τον άνθρωπο του βίντεο. Μάλιστα, όπως είπε, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, και δεν βρισκόταν στην τουρκική πόλη την ημέρα του μακελειού με τους 39 νεκρούς.
«Έφτασα στην πόλη για λόγους δουλειάς. Στην επιστροφή οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας με συνέλαβαν και μου είπαν πως μοιάζω με αυτόν που δείχνουν οι φωτογραφίες που διέρρευσαν. Στη συνέχεια μου ζήτησαν συγγνώμη και με έβαλαν πίσω στο αεροπλάνο για το Κιργιστάν. Δεν γνωρίζω πως οι φωτογραφίες μου και αυτές του διαβατηρίου μου διέρρευσαν στο ίντερνετ, δεν είχα κανέναν λόγο να κάνω την επίθεση», είπε. 
Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν δύο ξένους πολίτες στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ως εμπλεκόμενους στην επίθεση στο κέντρο Ρέινα. Δεκαέξι άνθρωποι κρατούνται πλέον από την αστυνομία, καθώς έρχονται στην επιφάνεια νέες λεπτομέρειες της τραγικής επίθεσης, γράφει η news.sky.
Αλλεπάλληλες γκάφες, σύγχυση και λάθος πληροφορίες. Αυτό είναι το σκηνικό που συνθέτη τις έρευνες των αρχών τρεις ημέρες μετά το πρωτοχρονιάτικο μακελειό που συγκλόνισε τον πλανήτη… Πράγμα το οποίο σίγουρα προκαλεί έκπληξη, δεδομένης και της εμπειρίας των τουρκικών αρχών σε θέματα τρομοκρατίας, αφού η γειτονική χώρα αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια απανωτά χτυπήματα, τόσο από κουρδικές οργανώσεις, όσο και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα, εάν αναλογιστεί κανείς πως η  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας φαίνεται να είχε πληροφορίες για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον αγγλόφωνο ιστότοπο της εφημερίδας Huriyet, η ΜΙΤ πραγματοποίησε επιχειρήσεις από τις 28 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σε όλη τη χώρα, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη 63 φερόμενων ως μέλη του ISIS. Οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της η ΜΙΤ έκαναν λόγο για σχεδιαζόμενες επιθέσεις με βόμβες, βομβιστές αυτοκτονίας ή εκτελεστές σε κλαμπ και άλλους χώρους διασκέδασης στην Κωσταντινούπολη την Άγκυρα, αλλά και σε ανατολικότερες περιοχές της χώρας.
newpost.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια