Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΠΣ: Αστική και ποινική ευθύνη για τους κρίνοντες στις κρίσεις της πυροσβεστικής

Ανακοίνωση της ΕΑΠΣ.

Σαν το χτένισμα του φαλακρού, φέροντας τα οπίσω, εμπρός.

Δυστυχώς η ολοκληρωθείσα διαδικασία των κρίσεων και
προαγωγών των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα γραφτεί στο γκρίζο τεύχος της πυροσβεστικής ιστορίας.

Το προεόρτιο της διαδικασίας ξεκίνησε με την προ ολίγου καιρού αντικατάστασης του αρμόδιου Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και συνεχίστηκε με την μετακίνηση αιφνιδίως του Προϊσταμένου του Τμήματος Αξιωματικών και του Προϊσταμένου Γραμματείας του Αρχηγείου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, χωρίς κανένα προφανή λόγο και αιτιολόγηση και μάλιστα ενώ ευρίσκονταν αμφότεροι σε κανονική άδεια και κατά παρέκκλιση του πνεύματος του Κανονισμού Μεταθέσεων, που θέτει περιορισμό στις μετακινήσεις 15 ημέρες προ και μετά των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων.
Αυτή η απουσία της Θείας Χάρης, προφανώς οδήγησε στα παραπέρα πρωτοφανή γεγονότα για τον διοικητικό μηχανισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η πρώτη πράξη εξελίχθηκε με το απίστευτο των κρίσεων των Ανωτάτων Αξιωματικών, όπου Στρατηγοί ενώ αποστρατεύτηκαν, έλαβαν εντολή να συνεχίσουν την εργασία τους. Η συγκεκριμένη πράξη συνοδεύτηκε και από το πρωτοφανές του «μυστηρίου» αν τελικά έγιναν ή δεν έγιναν οι κρίσεις, με παράλληλη λειτουργία ενημερωτικών κύκλων- τριγώνου Βερμούδων.
Παρά την θεσμική καταρράκωση, οι αποστρατευθέντες Στρατηγοί, στάθηκαν στο ύψος τους και σεβάστηκαν τον όρκο τους και τα χαρακτηριστικά του Ανδρός.

Η δεύτερη πράξη του δράματος έκλεισε με την ολοκλήρωση των κρίσεων των ανωτέρων Αξιωματικών, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη διοικητική ανωμαλία στον διοικητικό μηχανισμό του Π.Σ., μιας και επιλέχθηκε στο μέγιστο βαθμό η επιλογή των εσχάτων στον σχετικό πίνακα των προς προαγωγή, με αποτέλεσμα της ανατροπής της μέχρι τώρα σχέσης διοίκησης – διοικουμένου.
Η «πρώτη φορά» αυτή επιλογή δημιουργεί το δεδομένο να καλούνται Αξιωματικοί, Διοικητές, να τεθούν υπό τις εντολές Αξιωματικών μέχρι και 7 τάξεις νεοτέρων τους.

Επίσης επαναλήφθηκε η προαγωγή Αξιωματικών, σε ανώτατους βαθμούς με ελάχιστο συνολικό χρόνο υπηρεσίας 18 έτη, γεγονός το οποίο ο κ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών είχε χαρακτηρίσει ως απαράδεκτο και προς τούτο είχε συστήσει επιτροπή για την θεσμική αλλαγή του και μάλιστα με χρόνο υλοποίησης προ των κρίσεων.
Παρόλα αυτά ως φανατικά καλοπροαίρετοι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι επιλογές των Συμβουλίων Κρίσεων, κινήθηκαν αυστηρά στα πλαίσια του νομικού θεσμικού πλαισίου, εξετάζοντας τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα των κρινόμενων και δεν υπεισήλθαν σκοποί προσπορισμού οφέλους σε τρίτους ή βλαπτική πρόθεση κατά του Δημοσίου Συμφέροντος.
Βέβαια η παράλειψη δεκάδων Αξιωματικών, έχει προκαλέσει ήδη βλάβη στο καθένα από αυτούς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι κάθε βαθμού, πέρα από την διοικητική ή πειθαρχική ευθύνη κατά τη συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα, έχουν και προσωπική, ποινική και αστική ευθύνη, όταν παραβαίνουν το καθήκον τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα σχετικά.
Ευελπιστούμε ότι τα Αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, που θα κρίνουν σε δεύτερο βαθμό, τους συναδέλφους που θα προσφύγουν, να αποκαταστήσουν το περί δικαίου αίσθημα.
Θα επισημάνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, παρά τις δεσμεύσεις, αλλά και τις συνεχείς δηλώσεις περί της ανάγκης αλλαγής του πλαισίου κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του Π.Σ. και φέτος για δεύτερη χρονιά, επανέλαβε δραματικά για μας, τον εαυτό της.

Λέει μόνο, αλλά δεν πράττει και συνάμα

πράττει αντίθετα των λεγομένων της.

Τέλος στους αφυπηρετήσαντες συναδέλφους, ευχόμαστε υγεία και δύναμη για την επιβίωση με τις συντάξεις-φιλοδώρημα, που θα λάβουν με το νέο μνημονιακό ασφαλιστικό.
Στους νεοπροαχθέντες συναδέλφους, ευχόμαστε καλή επιτυχία και προπάντων καλή τύχη στα νέα τους καθήκοντα.

Κλείνοντας αυτή την πρώτη παρέμβαση, να υπενθυμήσουμε λίγες λέξεις του μεγάλου διανοητή Σου Τζου:
«Στις επικίνδυνες αποστολές και επιχειρήσεις, οι μαχητές χρειάζονται ΗΓΕΤΗ να ανοίγει το Δρόμο, να τους πείθει να έχουν τους ίδιους στόχους με αυτόν, έτσι ώστε να μοιράζονται τον θάνατο και τη ζωή χωρίς τον φόβο του κινδύνου και της προδοσίας. Ο ηγέτης τους καθοδηγεί και τους διδάσκει.»

Η ομοιότητα προς σημερινά πρόσωπα και πράξεις είναι ή δεν είναι, εντελώς τυχαία.



eapsgr.blogspot.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια