Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί είπε ο Νίκος Τόσκας για Ρούπα και Εξάρχεια

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2016, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρώτη Γραμμή».
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
 
Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Οικονόμου, καλημέρα κύριε Λυριτζή.
Δημοσιογράφος: Για να ξεκινήσουμε, λοιπόν, από αυτό κύριε Υπουργέ, για τις εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που είχαμε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ εναντίον ενός αστυνομικού που ευτυχώς ο άνθρωπος είναι καλά.
Αν και από ό,τι φαίνεται ήθελαν νεκρό. Δε ξέρω και η δική σας εκτίμηση πιστεύω αυτή είναι, ότι οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρό αστυνομικό, έτσι δεν είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς καταδικαστέα αυτή η ενέργεια, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία κάνει ότι μπορεί αυτή τη στιγμή προκειμένου να βγάλει κάποιο αποτέλεσμα...
Δημοσιογράφος: Έγιναν έρευνες στα Εξάρχεια κύριε Υπουργέ, γιατί δέχεστε μια κριτική ότι δεν κάνατε τίποτα μετά. Είναι αλήθεια ότι δεν έγιναν έρευνες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή δε μου αρέσει η μισή αλήθεια, αλλά θέλω να παρουσιάσουμε ολόκληρη την εικόνα.
Αυτές τις μέρες ξεκίνησε μια άλλη επιχείρηση, η επιχείρηση της σύλληψης της Ρούπα και κάποιων συνεργών της. Μια επιχείρηση η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και έφερε αποτέλεσμα στην αναζήτηση της Ρούπα από το 2012 και στην εξεύρεση στοιχείων που θεωρούνταν αδιανόητα. Θεωρείτο αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρχει τέτοια επιτυχία πριν μερικά χρόνια.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά μας πάτε αλλού τώρα. Εμείς ρωτάμε άλλο πράγμα. Εγώ σας ρωτάω αν μετά την ενέργεια έγιναν έρευνες στα Εξάρχεια γιατί σας κατηγορούν ότι έχετε αφήσει ένα άβατο εκεί, ότι δε μπορεί να μπει κανείς στα Εξάρχεια, ότι έχετε εγκαταλείψει την περιοχή και τους κατοίκους και δρουν μέσα ανεξέλεγκτα στοιχεία. Είναι έτσι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάλι θα επιμείνω σε όλη την αλήθεια και όχι στη μισή. Μετά την επιτυχία της Ρούπα υπάρχει μια εκτεταμένη προπαγανδιστική προσπάθεια από πλευράς αντιπολιτευτικών κύκλων να μειώσουν αυτή την επιτυχία και να δείξουν ότι εμείς δε δείχνουμε την απαιτούμενη βούληση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Όμως ακριβώς με τις επιτυχίες της αστυνομίας φάνηκε ποιος έχει τη βούληση και ποιος αδρανεί ή ποιος αδιαφορεί τα τελευταία χρόνια. Η Αριστερά είναι η κύρια δύναμη απέναντι στην τρομοκρατία. Υπάρχει ιστορική αντιπαράθεση.
Εμείς δεν έχουμε δισταγμούς να ερευνήσουμε οποιοδήποτε χώρο και απαντώ στο ερώτημά σας τώρα. Δεν έχουμε λοιπόν, κανένα δισταγμό να ερευνήσουμε οποιοδήποτε χώρο χρειαστεί προκειμένου να διαλευκάνουμε την οποιαδήποτε υπόθεση και όλα τα άλλα που λένε κάποιοι αντιπολιτευτικοί κύκλοι είναι προφανώς για να μειώσουν ή να συσκοτίσουν…
Δημοσιογράφος: Μα είναι θέμα πραγματικότητας κύριε Υπουργέ. Η αντιπολίτευση σας έδωσε συγχαρητήρια από ό,τι κατάλαβα εγώ, αλλά πέρα από αυτό, κάνατε έρευνες στα Εξάρχεια για την υπόθεση αυτή;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάνουμε έρευνα οπουδήποτε χρειάζεται. Και παράκληση να δούμε όλη την εικόνα, τουλάχιστον αυτό επιβάλει η κοινή λογική γιατί αλλιώς θα έχουμε συμπεράσματα ελλιπή.
Και η όλη η εικόνα είναι ο όλος αγώνας, η όλη η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Μια πολύ μεγάλη εκστρατεία παρά τους κλαυθμούς κάποιων. Τα ναρκωτικά έχουν μειωθεί στο κέντρο της Αθήνας. Το έγκλημα έχει μειωθεί στο κέντρο της Αθήνας και κάποιοι να μη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ή να μη συσκοτίζουν την αλήθεια. Αναφέρομαι στην αντιπολίτευση προφανώς.
Δημοσιογράφος: Λέω λοιπόν ότι η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η κυρία Γεννηματά επιμένει όμως έχοντας μιλήσει κιόλας για πολλά περιστατικά που είχαν ως στόχο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και εκείνο το κομμάτι, ας πούμε, και τις αστυνομικές δυνάμεις που είναι έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ότι παρά το ότι σας έχει ενημερώσει και εσάς, το έχει πει και στον Πρωθυπουργό, το έχει πει και δημοσίως κτλ, υπάρχουν αλλεπάλληλες περιπτώσεις τέτοιου είδους χτυπημάτων και ότι ταυτόχρονα παρά το ότι το βλέπουμε το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται, δεν γίνεται κάτι να κοπεί.
Και εδώ που τα λέμε κύριε Υπουργέ, είστε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κάποιος κυκλοφορεί ένοπλος στο κέντρο της Αθήνας και πυροβολεί εναντίον ανθρώπινων στόχων ή πολιτικών κομμάτων, αυτό εσάς δεν σας προβληματίζει; Και δεν είναι η πρώτη φορά.
Όπως επίσης είσαστε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεν ήταν μία και δύο φορές που κάηκαν τα τρόλεϊ, μια δημόσια περιουσία και κινδύνεψαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν μέσα, αναγκαστικά να κατέβουν, τους κατέβασαν με το ζόρι κάτω κτλ κτλ. Φτάσαμε στο σημείο να σταματάν τα τρόλεϊ να περνούν έξω από το Πολυτεχνείο για παράδειγμα γιατί υπήρχε κίνδυνος. Εσάς σας ικανοποιεί αυτή η εικόνα και αυτή η κατάσταση;
Ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, ότι υπάρχουν περιοχές της Αθήνας και δεν αναφέρομαι μόνο στα Εξάρχεια, υπάρχουν και άλλες περιοχές, όπου το εμπόριο των ναρκωτικών γίνεται στα μάτια της αστυνομίας κυριολεκτικά.
Λοιπόν, το να λέμε τώρα μειώθηκαν τα ναρκωτικά, ξέρετε αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα κτλ, εντάξει Υπουργός είσαστε, τη δουλειά σας θέλετε να δείξετε αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή, δεν είναι άλλη και δεν είναι ούτε για να δαιμονοποιούμε περιοχές ούτε τίποτα. Λέμε για την πραγματικότητα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εάν με αφήσετε να πω και την δική μου άποψη, γιατί επιμένετε ότι μιλάτε για την πραγματικότητα και εγώ σας λέω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Πώς είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα στοιχεία για το θέμα των ναρκωτικών δείχνουν σημαντική μείωση διακίνησης των ναρκωτικών.
Το θέμα των Εξαρχείων δεν έγινε χθες, το θέμα της τρομοκρατίας δεν προέκυψε χθες και όλα αυτά τα οποία με τόση έκπληξη καταγγέλλει η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Μητσοτάκης δεν προέκυψαν χθες.
Υπήρχε μία αδιαφορία δεκαετιών γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων και γύρω και από άλλες περιοχές για να μην αναφέρω Δυτική Αττική, για να μην αναφέρω άλλες περιοχές.
Δημοσιογράφος: Μα γι’ αυτό είπα και για άλλες περιοχές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει σημαντική αύξηση της αστυνόμευσης και μεγάλη μείωση της εγκληματικότητας. Αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη από κάποιους κύκλους της αντιπολίτευσης για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Η αλήθεια όμως, συγγνώμη, είναι τελείως διαφορετική.
Δημοσιογράφος: Μα εμάς δεν μας λέει η αντιπολίτευση κύριε Υπουργέ, εμείς αναφερόμαστε στη κοινωνία. Η αντιπολίτευση κάνει και αυτή τη δουλειά της, πολιτικοί είναι και αυτοί όπως είστε και εσείς. Εμείς λέμε τι κάνει η κοινωνία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στην κοινωνία κύριε Λυριτζή δεν αναφέρεται μόνο ο δημοσιογράφος, αναφέρεται και ο πολιτικός και ο κάθε πολίτης και όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε στη σωστή και αντικειμενική περιγραφή της πραγματικότητας.
Λοιπόν, όταν έγινε πριν από ένα μήνα η σύλληψη 80 διακινητών ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, ξέρετε πόσο μειώθηκε η διακίνηση των ναρκωτικών;
Όταν έγινε πριν δύο μήνες η σύλληψη των 100 περίπου μελών της μεγάλης σπείρας σε όλη την Ελλάδα που είχαν σαν έδρα τη Δυτική Αττική, ξέρετε πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα σε όλη την Ελλάδα;
Ξέρετε πόσο έχει ενισχυθεί η αστυνόμευση, μάλιστα με θωρακισμένα αυτοκίνητα που βρήκαμε με πάρα πολλούς κόπους, στη Δυτική Αττική;
Όλα αυτά τα πράγματα έγιναν μετά από μεγάλες προσπάθειες. Εάν θέλετε όμως μαγικές λύσεις, λυπάμαι δεν υπάρχουν.
Δημοσιογράφος: Εμείς δεν είπαμε ότι δεν έχετε επιτυχίες κύριε Τόσκα. Ίσα-ίσα τις έχουμε αναδείξει τις επιτυχίες και τις έχουμε πει πολλές φορές, αλλά εμείς θέλουμε να αναφερθούμε στα προβλήματα. Και εδώ υπάρχει ένα φαινόμενο όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, νέο-τρομοκρατίας πια που δρα και λειτουργεί με άλλα χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνα πολλές φορές, η οποία συνδέεται με το ποινικό. Είναι έτσι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν φαινόμενα παλαιάς τρομοκρατίας, τα οποία έρχονται από αρκετά μακριά. Αυτή τη στιγμή η σύλληψη της Ρούπα είναι πάρα πολύ σημαντική περίπτωση, γιατί εξουδετερώθηκε, συνελήφθη ένα πολύ σημαντικό στέλεχος τρομοκρατικών οργανώσεων.
Λέω τρομοκρατικών, γιατί αλλάζουν συνεχώς ονόματα και αλλάζουν όψεις. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα και ακριβώς γι αυτό το λόγο βλέπετε και την αντίδραση κάποιων μελών αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Δημοσιογράφος: Σχέση με το κοινό έγκλημα υπάρχει; Επιβεβαιώνεται αυτό είναι παλιά θεωρία αυτή. Ισχύει ακόμα και σήμερα ότι προμηθεύονται με οπλισμό από το κοινό έγκλημα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα αυτό είναι δεν είναι κάτι καινούργιο.
Δημοσιογράφος: Ναι, όχι προφανώς δεν είναι.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απλά, κοιτάξτε να δείτε: Εδώ εφευρίσκονται διάφορες θεωρίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς.
Δεν υπάρχει νέο-τρομοκρατία, υπάρχουν ουρές της παλιάς τρομοκρατίας, οι οποίες σιγά - σιγά εξουδετερώνονται. Αυτά είναι τα τελευταία πιστεύω φαινόμενα της παλαιάς τρομοκρατίας, ξέρετε σε καμία χώρα δεν έχει μηδενιστεί η τρομοκρατία δυστυχώς.
Κοιτάξτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ αυτά είναι ουρές, φαινόμενα της παλαιάς τρομοκρατίας όχι νέο-τρομοκρατίας όπως θέλουν να εμφανίζουν κάποιοι.
Δημοσιογράφος: Έλεγα λοιπόν κύριε Υπουργέ ότι πολιτικά έχετε κατηγορηθεί, η αντιπολίτευση εσάς προσωπικά πολιτικά σας έχει κατηγορήσει, ότι δείχνεται μία ανοχή σε φαινόμενα ανομίας που έχουν, ας το πούμε και έτσι, πολιτικό περιεχόμενο. Αναφερόμενοι και στην ιστορία με τα τρόλεϊ, και στην ιστορία των καταλήψεων στην περιοχή των Εξαρχείων κτλ, μέσα από την τοποθέτηση που είχατε κάνει για συζήτηση με συλλογικότητες στις περιοχές. Και ότι αυτό δείχνει μια τάση προσέγγισης, να το πω έτσι, και ανοχής. Και πάνω σ’ αυτό ασκεί μία κριτική ότι ενώ η αστυνομία θέλει να κάνει την δουλειά της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει μία άλλη πολιτική, πολιτικής ανοχής, να το πω έτσι, και χαμηλών τόνων που δίνει το δικαίωμα σε όσους θέλουν να…, να πράττουν. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε τώρα. Αυτές οι μέθοδοι «καλή αστυνομία – κακός Υπουργός» ή «την αστυνομία - δεν την αφήνει ο Υπουργός» είναι παλαιοκομματική αντιμετώπιση ενός φαινομένου το οποίο θα έπρεπε να εξεταστεί με πάρα πολύ προσοχή, με γενικότερες συναινέσεις, με συμβολή απ’ όλες τις πλευρές. Και ξέρετε, να μου πουν κάποιοι ποια η λύση της ευ όπλου λόγχης και της γενικευμένης επίθεση ς για επίλυση του προβλήματος μέσα σε 24 ώρες, όπως με πολύ επιπόλαιο τρόπο είπε ο κύριος Μητσοτάκης. Γιατί ξέρετε η απλή απάντηση θα μπορούσε να είναι γιατί δεν έγινε αυτό επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.
Η άλλη βέβαια απάντηση είναι ότι δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, τόσο γρήγορα, εκτός αν θέλουμε να προκαλέσουμε περισσότερη ζημιά, περισσότερο κακό παρά καλό.
Δημοσιογράφος: Αποφασιστικότητα υπάρχει κύριε Υπουργέ; Αυτό μας ενδιαφέρει. Αν είστε αποφασισμένος να καθαρίσετε, διότι υπάρχουν και άντρα ανομίας μέσα σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.
Πρέπει να παρέμβετε και να βρείτε τον τρόπο να παρέμβετε νόμιμα, δεν λέει κανείς να παρανομήσετε. Αλλά θέλουμε να ξέρουμε αν υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά σας, να τελειώσουν αυτά τα θέματα ανομίας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εσείς τι λέτε για τη σύλληψη της Ρούπα; Υπήρξε αποφασιστικότητα ή δεν υπήρξε;
Δημοσιογράφος: Εγώ λέω ότι είναι μεγάλη επιτυχία και συγχαρητήρια και το έχω πει από την πρώτη στιγμή.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, υπήρξε αποφασιστικότητα ή όχι;
Δημοσιογράφος: Υπήρχαν και πληροφορίες που είχατε όμως, έτσι δεν είναι; Κάνω λάθος;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, οι πληροφορίες συνδυάζονται, οι πληροφορίες αξιολογούνται.
Δημοσιογράφος: Εντάξει, δεν λέει κανείς.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο από πληροφορίες όσο από συστηματική δουλειά των αστυνομικών αρχών που έφερε αυτό το αποτέλεσμα που έφερε.
Δημοσιογράφος: Πολύ ωραία. Το δεχόμαστε, εσείς ξέρετε. Μια τελευταία κουβέντα γι’ αυτό κύριε Υπουργέ. Κύριε Υπουργέ μισό λεπτό, μια τελευταία κουβέντα, μη το χάσουμε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ κύριε Οικονόμου.
Δημοσιογράφος: Επειδή είχαμε χθες ευθείες απειλές από το Νίκο Μαζιώτη στο πρόσωπο σας και στο πρόσωπο του κυρίου Κοντονή, πώς το αξιολογείτε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Οικονόμου, όποιος υπηρετεί τη Δημοκρατία και μάλιστα όποιος έχει υπηρετήσει τη Δημοκρατία και τις αξίες της Δημοκρατίας και σε χαλεπούς καιρούς, δεν πρέπει να φοβάται από αυτά τα πράγματα.
Εμείς πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία πρέπει να εξαλειφθεί σε αυτό το τόπο, ότι η επίλυση των προβλημάτων σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας επιδιώκεται μέσα από τους θεσμούς και μέσα από την αντιπαράθεση και το διάλογο το νόμιμο.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση των προβλημάτων και όχι οι απειλές. Δεν μας φοβίζουν τέτοιες απειλές.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Τόσκα σας ευχαριστούμε, σας καλημερίζουμε. Θα τα ξαναπούμε, να είστε καλά. Καλή σας μέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.














Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια