Πόσο βοηθούν οι βεντούζες για την αντιμετώπιση της γρίπης;


Αποτελούν μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος, η οποία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.

Από την αρχαιότητα ακόμη ήταν γνωστές οι θεραπευτικές τους ιδιότητες καθώς ο Ιπποκράτης τις συνιστούσε για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορυσιακού κύκλου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τον προηγούμενο αιώνα οι βεντούζες δέχθηκαν σφοδρή κριτική από την ιατρική κοινότητα, όμως τις τελευταίες δεκαετίες ξαναήρθαν στο προσκήνιο και κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Αν και θεωρούνται ένα από τα γιατροσόφια της γιαγιάς για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς τα τελευταία χρόνια.

Ο τρόπος που γίνονται οι βεντούζες είναι:

Χρησιμοποιούνται μικρά ή μεγάλα ποτήρια τα οποία θερμαίνονται με ένα φλεγόμενο πιρούνι στο οποίο έχει τοποθετηθεί βαμβάκι με οινόπνευμα. Αμέσως μετά τοποθετούνται πάνω στην πλάτη, με αποτέλεσμα το δέρμα να φουσκώνει. Αφού μείνουν για λίγα δευτερόλεπτα, αφαιρούνται και στη συνέχεια γίνεται μασάζ με οινόπνευμα.

Η Διεθνής Ένωση Θεραπειών (International Therapy Association) υποστηρίζει ότι οι βεντούζες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία:

  • Προκαλούν βαθιά διέγερση του ιστού
  • Ανακουφίζουν από τις φλεγμονές
  • Αιματώνουν το δέρμα
  • Τεντώνουν τους μύες και το συνδετικό ιστό
  • Τονώνουν την κυκλοφορία


Προσοχή, όμως, γιατί οι βεντούζες δεν ενδείκνυνται αν οι ασθενείς έχουν υψηλό πυρετό, αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις  ή έλκη, αλλά και σε όσους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αιματώματα!

Θυμηθείτε! Μην επιχειρήσετε να κάνετε βεντούζες σε κάποιον αν δεν ξέρετε πως γίνεται ή να δεχθείτε να σας το κάνει κάποιος που δεν εμπιστεύεστε, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, τόσο από τη διαδικασία, όσο και από την κακή χρήση των εύφλεκτων υλικών που απαιτούνται.Πηγή: healthreport.gr