Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Ποδαρικό» ανατιμήσεων λόγω φόρων

Ακριβότερα είναι με το... «καλημέρα» του 2017 ορισμένα από τα βασικά προϊόντα που καταναλώνουν οι Ελληνες, καθώς από χθες πέρασε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα, ενώ πιο «φουσκωμένοι» θα είναι και οι λογαριασμοί της σταθερής τηλεφωνίας/ Ιντερνετ.

Πιο αναλυτικά, στα καύσιμα, υψηλότερος είναι πλέον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη (από 0,67 ευρώ στα 0,70 ευρώ το λίτρο), στο πετρέλαιο κίνησης (από 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο) και στο υγραέριο κίνησης (από 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο), γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση 5-6 λεπτών στη λιανική τιμή της βενζίνης και 8-10 λεπτών στις τιμές του πετρελαίου και του υγραερίου κίνησης αντίστοιχα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 18 Νοεμβρίου η αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης υπολογίζεται ήδη στα επίπεδα των 12 λεπτών το λίτρο (στα 1,54 ευρώ/λίτρο πλέον), ενώ στο ντίζελ κίνησης η αύξηση είναι ήδη της τάξης των 16 λεπτών (στα 1,28 ευρώ το λίτρο).
Σημειώνεται ότι από τους νέους ΕΦΚ αυξάνεται και το μερίδιο συμμετοχής των φόρων και τελών στη διαμόρφωση της λιανικής πώλησης των καυσίμων. Για τη βενζίνη το 65% (από 64% πριν) θα πηγαίνει στο κράτος και για το ντίζελ το 52% έναντι 48%. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα καπνού, οι καπνιστές θα πληρώνουν φέτος το πακέτο τσιγάρων/καπνού από 50 λεπτά έως και 1 ευρώ ακριβότερα. Ειδικότερα, ο ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ/κιλό, ενώ ο αναλογικός, από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Τσιγάρα
Θυμίζουμε ότι από τον Νοέμβριο οι λιανικές τιμές στα περισσότερα πακέτα των τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 20 λεπτά του ευρώ, ενώ η επόμενη αύξηση κατά 30 λεπτά του ευρώ έχει δρομολογηθεί να περάσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Πλέον, το 90% της λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων είναι φόροι (ΕΦΚ συν ΦΠΑ), ενώ το υπόλοιπο 10% το μοιράζονται η καπνοβιομηχανία και η εφοδιαστική αλυσίδα (αποθήκες, διακινητές, λιανοπωλητές κ.λπ.). Από τις επιβαρύνσεις δεν εξαιρούνται και οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς από 1ης Ιανουαρίου τα υγρά αναπλήρωσης είναι ακριβότερα κατά 10 λεπτά ανά 1ml υγρού.
Στα τσιγάρα το ποσοστό ανεβαίνει στο 90%!
Στα τσιγάρα το ποσοστό ανεβαίνει στο 90%!
Τέλος, στον καφέ ο συντελεστής φόρου αυξήθηκε κατά 2-3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο και κατά 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο και σε διάφορα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 10 λεπτά ανά φλιτζάνι, ενώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ και των καφεκοπτείων το ποσοστό αύξησης για την αγορά καφέ αναμένεται να φτάσει το 25%.
Επιβάρυνση 6% στην τηλεφωνία
Διπλή θα είναι η επιβάρυνση και στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, η οποία αναμένεται να φτάσει το 6% κάθε μήνα. Πιο συγκεκριμένα, «πέρασε» από 1/1 το νέο τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.
Ποιοι θα καταβάλλουν αυξημένους φόρους-εισφορές
Εκτός από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων στα προϊόντα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αυξημένους φόρους (και εισφορές) θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
Ειδικότερα αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ. Ακόμη, αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδημάτων ατομικών επιχειρήσεων και αγροτών από το 75% στο 100%. Επίσης, σε 22%-45% από 13% πριν αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης για περίπου 500.000 ετεροαπασχολούμενους αγρότες για τα εισοδήματα που αποκτούν από γεωργικές δραστηριότητες και δεν έχουν τη γεωργική ως κύρια επαγγελματική απασχόληση.
Τέλος, οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα στο 15%. Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι εισφορές για το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015.
Ειδικότερα θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά 20% για κύρια σύνταξη, 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ. Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032 ευρώ τον μήνα, ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι οι 70.329,6 ευρώ. Η ανώτατη εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ τον μήνα και η κατώτατη 157 ευρώ. Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε η πρεμιέρα των πληρωμών θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.

ΕΘΝΟΣ

 













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια