Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νικ. Τόσκας : «Στα Εξάρχεια μας απασχολεί η εγκληματικότητα και όχι η διακίνηση των ιδεών»


Σημαντικά χαρακτηρίζει τα ευρήματα από την υπόθεση Ρούπα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.».

Ο υπουργός θεωρεί μεγάλο κίνδυνο για την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα, εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπογραμμίζει: «Η δημοκρατία, ως γνωστόν, ισορροπεί ανάμεσα στους κινδύνους και την επιβολή ποινών με βάση την αναλογικότητα και όχι με βάση την αυστηρότητα που θα αγγίζει τις υπερβολές».
Αναφορικά με τα Εξάρχεια, διαχωρίζει την εγκληματικότητα από την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και απαντάει στην πρόσφατη κριτική του Κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας για όσα ο τελευταίος είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν μέλος προηγούμενων κυβερνήσεων. Γιατί όσα λέει δεν τα εισηγήθηκε και δεν τα εφάρμοσαν τότε;».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημειώνει ότι «είναι αρκετά περίπλοκο και δεν θα τελειώσει σύντομα», καθώς «διαφοροποιείται καθημερινά». Με αφορμή τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, λόγω κακοκαιρίας, στιγματίζει τη στάση εκείνων που αρνήθηκαν να συμβάλουν στην προστασία των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ακόμα και με επιτάξεις.
«Η επικράτεια είναι συνολική, το κράτος είναι ενιαίο και οι κανόνες εφαρμόζονται παντού», λέει χαρακτηριστικά. Τέλος, προαναγγέλλει τη μείωση στο 50% των προστίμων για κλήσεις και δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι αμοιβές των ενστόλων.
• Με αφορμή τις τελευταίες συλλήψεις από τον χώρο της τρομοκρατίας έχετε μιλήσει για σημαντικά ευρήματα και έχετε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
Η ίδια η σύλληψη της Ρούπα είναι σημαντικό γεγονός. Είναι γνωστό ότι έπαιζε κεντρικό ρόλο σ’ αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες. Εχουν βρεθεί σημαντικά στοιχεία, αλλά μπορεί να βρεθούν σημαντικά περισσότερα, γιατί ένα μεγάλο μέρος των πειστηρίων δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, όπως είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στικάκια κ.λπ. Γι’ αυτό και είμαι επιφυλακτικός αναφορικά με το τι θα προκύψει. Θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες ακόμα για να εξεταστούν όλα τα ευρήματα.
Οι ομάδες αυτές αποτελούν την ουρά της παλιάς γνωστής τρομοκρατίας. Η εξουδετέρωσή τους αποτελεί σημαντικό γεγονός και δίνει το μήνυμα ότι η κοινωνία μπορεί να προχωρήσει με σταθερότητα μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις της, τις νόμιμες και τις μαζικές και όχι μέσα από τις ατομικές αντιδράσεις της τρομοκρατίας, που ως γνωστόν δεν βγάζουν πουθενά και ιστορικά έχουν αποτύχει σε όποια πολιτική προσπάθεια.
Αυτοί οι άνθρωποι δρουν με δεδομένα του προηγούμενου αιώνα. Νομίζουν ότι θα αλλάξουν την κοινωνία με τέτοιες ατομικές ενέργειες. Η βάση αυτών των ενεργειών, δηλαδή η προβολή της ατομικότητας και η προβολή μιας ψευδεπίγραφης αγωνιστικότητας, έχει την ίδια ιδεολογική βάση με τον νεοφιλελευθερισμό, που προβάλλει μια άλλη ατομική βάση, σε οικονομικό επίπεδο.
• Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
efsyn.gr











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια