Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Noor 1: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του εφοπλιστή που καταγγέλλει κίνδυνο για τη ζωή του

Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Πειραιά η αίτηση αναστολής του καταδικασμένου σε ισόβια για την υπόθεση του NOOR1, εφοπλιστή Ε. Γ., με την οποία ζητούσε για ειδικούς λόγους την αποφυλάκισή του. 

Ο Ε. Γ. στην αίτησή του επικαλείται λόγους ασφάλειας του 7,5 ετών παιδιού του, της πρώην συζύγου του καθώς και τη δική του, καθώς δέχεται απειλές κι έχει δεχτεί επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου μεταφέρθηκε πρόσφατα, ενώ ζήτησε να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της συνεργασίας με τις Αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η εισήγηση της εισαγγελέως, που βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκλήματος (διεθνές κύκλωμα, τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών), στην αίτηση ήταν αρνητική, μη δεχόμενη κανένα ελαφρυντικό και θεωρώντας ότι «η συνέχιση της έκτισης της ποινής δεν θα επιφέρει υπέρμετρη βλάβη για τον ίδιο και τους οικείους του», ενώ το Πενταμελές συμφώνησε με ψήφους 4-1. 

«Κινδυνεύει η ζωή μου και της οικογένειάς μου»

Ο Ε. Γ., που παραδέχεται την απλή συνέργεια στο έγκλημα, ζήτησε την αποφυλάκισή του με αυστηρούς περιοριστικούς όρους προκειμένου να μπορέσει ο ίδιος να «υπερασπιστεί τη ζωή του παιδιού του», ενώ ο ίδιος από τη σύλληψή του (Ιούνιος 2014) και έκτοτε παρέχει πληροφορίες στις Αρχές για τη διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης και για το λόγο αυτό θεωρεί ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του.

Η συνεργασία του με τις Αρχές και η μυστική κατάθεση που υπέβαλλε τον Νοέμβριο του 2015 αποτελούσε και το δεύτερο βασικό επιχείρημα της υπερασπιστικής του γραμμής, προκειμένου να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά και να μετατραπεί η ποινή του. «Πρόκειται για μυστική κατάθεση που δεν έχει αξιοποιηθεί, κι αντιθέτως στοιχεία που περιλαμβάνει έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε δίκη που είχε ο Πάνος Καμμένος με γνωστό εκδότη», σημείωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, συμπληρώνοντας ότι η πρωτόδικη ποινή σε ισόβια είναι «πλασματική, μιας και ο ίδιος βαρύνεται όχι για αυτουργία, αλλά για συνέργεια, ενώ έχει αθωωθεί για επιμέρους αδικήματα».

«Σας καλώ να με αποφυλακίσετε για να υπερασπιστώ τη ζωή του γιου μου που απειλείται. Θα καταφύγουμε εκτός Αθήνας, σε μέρος που θα γνωρίζει μόνο η Εισαγγελία, και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τις Αρχές για την υπόθεση», ανέφερε ο Ε. Γ., θεωρώντας αφενός ότι το παιδί του διατρέχει άμεσο κίνδυνο, κι αφετέρου ότι δεν έχει εκτιμηθεί η στάση του από το δικαστήριο.

«Εγώ προτίθεμαι να βάλω το σώμα μου μπροστά για να δεχτώ τη σφαίρα για τον γιο μου, ποιος άλλος θα το έκανε αυτό. Πιστεύω όμως ότι δεν θα χρειαστεί, αν με αποφυλακίσετε και κρυφτούμε σε μέρος που μόνο η Εισαγγελία θα γνωρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώπιον του ακροατηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του τόνισαν επίσης τη σταθερή συνεργασία του με τις Αρχές μέχρι και τώρα, αφού οι λιμενικοί που ερευνούν την υπόθεση τον έχουν επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές στις φυλακές όπου τον συμβουλεύονται, ενώ ο ίδιος ήταν αυτός που είχε υποδείξει το καράβι που μετέφερε το φορτίο των 2,1 τόνων ηρωίνης. «Τον αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο όπως με τους Τούρκους διακινητές, ενώ από την πρώτη στιγμή έχει συνεργαστεί κι έχει παράσχει κρίσιμες πληροφορίες στις Αρχές. Η Πολιτεία οφείλει να τον αξιοποιήσει και να τον προστατέψει», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, αναρωτώμενος «ποιο μήνυμα θα περάσει στην κοινωνία για αντίστοιχες υποθέσεις, όταν δεν ανταμείβεται η συνεργασία και η παροχή πληροφοριών στις Αρχές».

«Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει τη συμβολή του»
«Η Πολιτεία θα έπρεπε να αναρωτιέται πώς θα τον υπερασπιστεί, όχι να τον ρωτάει πώς θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του. Εάν είναι έξω από τη φυλακή, τότε θα εξυπηρετηθεί στο μέγιστο η Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση», σημείωσαν, προσθέτοντας ότι μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης «είναι παράλογο να τελέσει κι άλλα αδικήματα, ενώ και στις φυλακές κινδυνεύει, αφού οι «πληροφοριοδότες» δεν εκτιμώνται από τους συγκρατούμενους», προσθέτοντας ότι «ο ίδιος με τη στάση του δείχνει ότι έχει μετανιώσει έμπρακτα για την εμπλοκή του στο έγκλημα και άρα δεν υπάρχει η περίπτωση της τέλεσης νέων αδικημάτων, εφόσον αποφυλακιστεί».

Οι μάρτυρες υπεράσπισης, η πρώην σύζυγος και ο αδελφός του Ε. Γ., κατέθεσαν ότι υπάρχει διαρκής απειλή για τη ζωή τη δική τους και του μικρού παιδιού τους, επικαλούμενοι ένα περιστατικό της 30ης Νοεμβρίου 2016, οπότε και η πρώην σύζυγος αντιλήφθηκε ύποπτες κινήσεις ατόμων κοντά στο σπίτι της, με την αστυνομία να ερευνά το περιστατικό αλλά να μην καταλήγει σε συλλήψεις.

Η υπερασπιστική γραμμή επικαλέστηκε από τη μεριά της το γεγονός ότι 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους για τη συγκεκριμένη υπόθεση, και τόνισε τη «μεθοδευμένη» δολοφονία του μικρού κοριτσιού ενός κατηγορούμενου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου «να μην ανοίξουν τα στόματα», σημειώνοντας ότι αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχει και η οικογένεια του πελάτη τους. «Η τοποθεσία της κατοικίας της πρώην συζύγου και του παιδιού είναι γνωστή. Το παιδί από φόβο έχει χάσει πολλά μαθήματα στο σχολείο και κινδυνεύει να μείνει στην ίδια τάξη, ενώ ζούμε υπό τη μόνιμη αίσθηση της απειλής για τη ζωή μας», ανέφερε η πρώην σύζυγος δακρυσμένη στο ακροατήριο. 

«Τα γεγονότα δείχνουν ότι διατρέχει άμεσο κίνδυνο ο ίδιος και η οικογένειά του. Ποιος σε αυτή την αίθουσα πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει, για τις πληροφορίες που έχει δώσει για την υπόθεση, κι ενώ 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ελπίζω την επόμενη φορά να μην είμαστε… λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα», συμπλήρωσε ο συνήγορος υπεράσπισης χαρακτηριστικά.

«Σήμερα μπορεί να χάθηκε μια μάχη, αλλά και μόνο το ότι ένας εφέτης ψήφισε θετικά υπέρ της αποφυλάκισής του, αυτό είναι πολύ σημαντικό κι ανοίγει ένα μικρό φως στον ορίζοντα για μελλοντικές κινήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε επόμενη αίτηση το ερχόμενο διάστημα, το δικαστήριο θα αναγνωρίσει την προσφορά του. Προφανώς έχει συμμετοχή, έπρεπε να τιμωρηθεί και τιμωρείται εδώ και 2,5 χρόνια, αλλά η αναγνώριση της συμβολής του πρέπει να εξεταστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη» δήλωσε στο zougla.gr o ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννης Γλύκας.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η αναφορά του Ε. Γ. ότι η μυστική του κατάθεση δεν έχει αξιοποιηθεί από τις Aρχές, αφού δεν μετατράπηκαν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε εντάλματα σύλληψης, ενώ χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε ότι «η υπόθεση δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά. Υπάρχουν ακόμα πολλά πρόσωπα που εμπλέκονται και είναι άγνωστα στις Αρχές»…

zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια