Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυτός είναι ο αρχηγός του δουλεμπορικού κυκλώματος με «άρωμα» ISIS

Ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και πλαστογράφησης εγγράφων εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε
συνεργασία με Βρετανικές Αρχές. Περισσότερα από 35 άτομα, κυρίως Ιρανικής υπηκοότητας, κατηγορούνται ότι είχαν «στήσει» δουλεμπορικό δίκτυο διακινώντας μετανάστες και πρόσφυγες προς ευρωπαϊκές χώρες.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης εκδόθηκαν βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, τα οποία επέτρεψαν μαζικές άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και καταγραφή της δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος εκτός οικίας, με συσκευές ήχου, εικόνας ή με άλλα ειδικά τεχνικά μέσα.
Από τις πολύμηνες αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι βασικό ρόλο στο εγκληματικό δίκτυο έχει 28χρονος Ιρανός, γνωστός ως Αρίγια (στη φωτό), που έχει αιτηθεί άσυλο από τη χώρα μας, ενώ υπήρξαν και ενδείξεις για σχέσεις με τον ISIS.

Σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση έχουν ακόμη τρία άτομα. Ενας 28χρονος Αλγερινός, που έχει κατηγορηθεί στην Ισπανία λόγω της συμμετοχής του σε τρομοκρατική οργάνωση, ένας 41χρονος Ιρανός, γνωστός ως Σαΐντ, που διατηρεί καφετέρια σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης και σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές Αρχές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινεί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία προς την Ευρώπη, και ενός Ιρανού ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου στην Κυψέλη.
Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν συνεργούς στο Ιράν, οι οποίοι εξασφάλιζαν έκδοση νόμιμων θεωρήσων ―visas από ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Τεχεράνη με τις οποίες επιτρεπόταν στους μετανάστες να ταξιδέψουν προς Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο, κ.ά. Οταν έφταναν στην ευρωπαϊκή πόλη, το κύκλωμα τούς προμήθευε με υψηλής ποιότητας πλαστογραφημένα διαβατήρια. Μόνο στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα όπου ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση σύλληψης των εμπλεκομένων, είχαν οργανωθεί 5 ταξίδια με πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προς Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, κ.ά.
Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραγγελίες γινόντουσαν με τις εξής φράσεις:
τετράδια = διαβατήρια
κάρτες = ταυτότητες
καθαρό = έγγραφα χωρίς σφραγίδες
πελάτες ή επιβάτες = διακινούμενοι
πρόγραμμα = ειδικό λογισμικό αλλοίωσης διαβατηρίων
Η δράση της δουλεμπορικής οργάνωσης προσδιορίζεται χρονικά από τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον έξι από τους κατηγορούμενους που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, ενώ οι αστυνομικοί έχουν διακριβώσει ότι το κύκλωμα είχε κανονίσει παράνομη είσοδο οκτώ Ιρανών, από την Τουρκία στην Κω και τη  Λέσβο, στις 4 και 20 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Από τις έρευνες της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης που είχαν ως έδρα την Αθήνα προμηθευόταν κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια από συνεργούς τους στην Ισπανία. Με χρήση ειδικού λογισμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού (λέιζερ), αλλοίωναν τη φωτογραφία (χρώμα ματιών, μαλλιών, κ.ά) ή την αντικαθιστούσαν με φωτογραφία μετανάστη. Το κόστος του ταξιδιού από την Ελλάδα στην Ιταλία κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 ευρώ, από τη Ελλάδα στη Γερμανία από 6.000 έως 9.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ.
Για το χρονικό διάστημα που οι «πελάτες/επιβάτες» θα διέμεναν στην Αθήνα, το κύκλωμα είχε νοικιάσει δύο σπίτια στην πλατεία Βικτωρίας, ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στα δύο σπίτια, εντόπισαν επτά αλλοδαπούς. Κατά την εξέτασή τους, οι τέσσερις δήλωσαν φόβο για τη ζωή τους και είπαν ότι «τα άτομα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα», αρνούμενοι να συνεργαστούν με τις αρχές.
Η εγκληματική οργάνωση είχε αναπτύξει δικό της «κοινωνικό δίκτυο» με Ιρανούς και αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, hotspots και διαφημιζόταν από στόμα σε στόμα για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσίων.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ



ΤΙ ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, ανακοίνωσε:
Όπως σας προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώσαμε διεθνικό εγκληματικό δίκτυο, το όποιο δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, τόσο από τη χώρα μας όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία κ.λπ.), με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία.
Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016, συνελήφθησαν στην Αττική (24) μέλη του δικτύου και συγκεκριμένα (17) υπήκοοι Ιράν, (2) υπήκοοι Ιράκ, (2) υπήκοοι Πακιστάν και άλλοι τρεις αλλοδαποί από Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν και Τυνησία. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος.
Παράλληλα συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης είναι επιπλέον 12 άτομα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας καθώς και της παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών του εγκληματικού δικτύου, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (Ν CA ).
Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου έχοντας δομημένη και διαρκή δράση και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, από τον Ιούνιο του 2016, δραστηριοποιούνταν συνεχώς στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών υπηκόων από τη χώρα μας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ηγετικό ρόλο στη οργάνωση κατείχε 28χρονος υπήκοος Ιράν, ενώ η διακίνηση των αλλοδαπών επιτυγχάνονταν αεροπορικώς, μέσω αεροδρομίων, με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Πιο αναλυτικά, η δομή, η διασύνδεση, οι συνεργασίες και ο τρόπος δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται σε πέντε επίπεδα:
Το πρώτο επίπεδο αφορά στον εφοδιασμό της οργάνωσης με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από το εξωτερικό.
Σε αυτό το επίπεδο μέλη του δικτύου με ρόλο «προμηθευτή», είχαν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες κυρίως ευρωπαϊκών), τα οποία παραλάμβαναν με δέματα από την Ισπανία και συγκεκριμένα από έτερο μέλος το οποίο διέμενε μόνιμα στη Βαρκελώνη και είχε το διακριτό ρόλο να τα αποστέλλει στην Αττική, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.
Μετά την άφιξη των δεμάτων στην Ελλάδα, οι «προμηθευτές» προέβαιναν στην παραλαβή και στην αποθήκευση τους σε σπίτια που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια οι «προμηθευτές» αφού ήλεγχαν την ποιότητα και την «εμπορική» αξία του συνόλου των εγγράφων ,προχωρούσαν στις αντίστοιχες μεταφορές εμβασμάτων από και προς την Ισπανία, μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι «προμηθευτές», ταξίδευαν αυτοπροσώπως στην Ισπανία, όπου και προμηθεύονταν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία στη συνεχεία εισήγαγαν στην Ελλάδα ενώ υπολογίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 1.000 ταξιδιωτικά έγγραφα εισήλθαν από την Ισπανία στην Ελλάδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διακίνηση αλλοδαπών.
Το δεύτερο επίπεδο, αφορά στην αναζήτηση και προμήθεια του δικτύου με κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Στο επίπεδο αυτό μέλη του δικτύου με ρόλο «διακινητή», βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία με τους «προμηθευτές», προσπαθώντας να εντοπίσουν τα καταλληλότερα ταξιδιωτικά έγγραφα (κυρίως διαβατήρια και ταυτότητες).
Στο στάδιο αυτό λάμβαναν υπόψη τους μία σειρά από παραμέτρους, όπως φύλο, ηλικία, ύψος, εξωτερική εμφάνιση, οικογενειακή κατάσταση, επιθυμητός προορισμός κ.λπ. του υπό διακίνηση αλλοδαπού καθώς και παραμέτρους που αφορούν το ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως η χώρα προέλευσης, παλαιότητα, θεωρήσεις και σφραγίδες, φθορά κ.λπ.
Στη συνέχεια, οι «προμηθευτές», με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών επικοινωνίας, έστελναν στους «διακινητές» φωτογραφίες των ταξιδιωτικών εγγράφων για να τα αξιολογήσουν σύμφωνα με τις προαναφερόμενες παραμέτρους και ακολούθως σε μεταξύ τους συναντήσεις πραγματοποιούνταν οι συμφωνηθείσες παραδόσεις/παραλαβές των ταξιδιωτικών εγγράφων και χρημάτων.
Το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει την παράδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων στους πλαστογράφους, για περαιτέρω επεξεργασία.
Σε αυτό το στάδιο οι «διακινητές», μετά την παραλαβή των ταξιδιωτικών εγγράφων από τους «προμηθευτές», τα παρέδιδαν απευθείας στους «πλαστογράφους» του δικτύου, οι οποίοι, από κοινού με τους συνεργάτες τους και ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των «διακινητών», προέβαιναν στην πλαστογράφηση τους.
Για τη νόθευση των ταξιδιωτικών εγγράφων χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες μεθόδους με αντικατάσταση των φωτογραφιών ή επεξεργασία των χαρακτηριστικών των φωτογραφιών και σε κατά περίπτωση αλλαγή των επιμέρους στοιχείων των ταξιδιωτικών εγγράφων.
Σκοπός ήταν η κατάρτιση όσο το δυνατόν άρτιων και ποιοτικών πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ούτως ώστε να μη διαπιστωθεί η πλαστότητα από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ χρησιμοποιούσαν κατάλληλο υλικοτεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, οι «πλαστογράφοι» έστελναν σχετικές φωτογραφίες των ταξιδιωτικών εγγράφων στους «διακινητές», προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητά τους και να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας προώθησης των υπό διακίνηση αλλοδαπών, ενώ χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας για την παραπλάνηση των διωκτικών Αρχών.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι «διακινητές» τα παρέδιδαν ανόθευτα στους υπό διακίνηση αλλοδαπούς, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ομοιότητα τους με τους πραγματικούς κατόχους των εγγράφων, τα χρησιμοποιούσαν για να επιτύχουν την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.
Το τέταρτο επίπεδο δράσης τους, αφορά στη διακίνηση των αλλοδαπών από την Ελλάδα προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς και από χώρες του εξωτερικού προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο επίπεδο αυτό, αρχικά έχουμε περιπτώσεις που οι παράνομες διακινήσεις πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα από το διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου κατάφερναν να εντοπίζουν πλήθος αλλοδαπών οι οποίοι επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα, αξιοποιώντας το «κοινωνικό δίκτυο» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, οι «διακινητές» προέβαιναν στη διευθέτηση των τελευταίων «λεπτομερειών» πριν την έναρξη της διακίνησης που αφορούσαν σε «παρεμβάσεις» στην εξωτερική τους εμφάνιση και προέβαιναν στην κράτηση των αεροπορικών εισιτηρίων, τα οποία επέλεγαν με κριτήριο, αφενός το χαμηλό κόστος και αφετέρου τον εντοπισμό της κατάλληλης αεροπορικής εταιρείας.
Στο τελικό στάδιο, οι «διακινητές» συνόδευαν τους διακινούμενους μέχρι το αεροδρόμιο, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες οδηγίες, διατηρώντας πάντα αρκετή απόσταση, προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτιση τους με τη διακίνηση, σε περίπτωση εντοπισμού και σύλληψης του διακινούμενου.
Ο τελικός προορισμός των διακινούμενων, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, με ενδιάμεσους σταθμούς χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ οι αμοιβές της εγκληματικής οργάνωσης, κυμαίνονταν από 3.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον τελικό προορισμό και τους ενδιάμεσους σταθμούς.
Αναφορικά με τις παράνομες διακινήσεις που πραγματοποιούνταν από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προέκυψε ότι ορισμένα μέλη του δικτύου, από κοινού με άλλα μέλη στο Ιράν, την Ισπανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οργάνωναν και διευκόλυναν τη διακίνηση αλλοδαπών, κυρίως από το Ιράν, που επιθυμούσαν να μεταβούν παράνομα προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Για το σκοπό αυτό, αρχικά είχαν αναπτύξει ένα «μηχανισμό», μέσω του οποίου διακινούσαν τους αλλοδαπούς από το Ιράν προς την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την έκδοση νόμιμων θεωρήσεων (visas), από ευρωπαϊκές Πρεσβείες με έδρα στο Ιράν.
Στη συνεχεία με την άφιξή τους στις Ευρωπαϊκές χώρες, τους χορηγούνταν από το δίκτυο πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τους προωθούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επισημαίνεται ότι το εγκληματικό δίκτυο, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και σήμερα, διακίνησε με τους προαναφερόμενους τρόπους, ή αποπειράθηκε να διακινήσει, περισσότερους από (100) αλλοδαπούς κυρίως υπηκόους Ιράν, Σύριας και Πακιστάν.
Το πέμπτο και τελευταίο επίπεδο της παράνομης δράσης τους αφορά τους τρόπους διακίνησης των παράνομων κερδών τους.
Το εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποιούσε για τη διακίνηση των παράνομων κερδών του από την Ελλάδα προς τις χώρες του εξωτερικού, δύο τρόπους και συγκεκριμένα:
    Το εξωτραπεζικό σύστημα διακίνησης χρημάτων «hawala»
    Διεθνείς εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, όπου χρησιμοποιούσαν ως αποστολείς και παραλήπτες «αχυρανθρώπους», καθιστώντας με αυτό τον τρόπο δυσχερή τον εντοπισμό των επίμαχων συναλλαγών και τη συσχέτιση τους με αυτές.
Ωστόσο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με έδρα την Αττική, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, συναλλάσσονταν με μετρητά.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά (25) έρευνες σε οικίες και καταστήματα και εντοπιστήκαν (3) διαμερίσματα του εγκληματικό δικτύου, εντός των οποίων είχαν εγκαταστήσει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων.
Στα τρία εργαστήρια κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
    περίπου 1.200 διαβατήρια τρίτων προσώπων,
    περίπου 300 ταυτότητες τρίτων προσώπων,
    πλήθος πλαστών εγγράφων (άδειες παραμονής, άδειες ικανότητας οδήγησης κ.λπ.).
    ηλεκτρονικoί υπολογιστές, εκτυπωτές και μηχανήματα σάρωσης, τελευταίας τεχνολογίας,
    υπερσύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία κατάρτισης υψηλής ποιότητας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων,
    πλήθος εργαλείων, εξαρτημάτων και συσκευών που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων πάσης φύσεως,
    εντυπώματα σφραγίδων σε ζελατίνες, μήτρες σφραγίδων και στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών (ελληνικών και αλλοδαπών).
Στην κατοχή και στις οικίες των εμπλεκομένων:
    Τα χρηματικά ποσά των 31.975 ευρώ και 29.536 δολαρίων Η.Π.Α.
    (5) αυτοκίνητα και
    πλήθος πειστηρίων που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των συλληφθέντων στα διαπραττόμενα αδικήματα
Οι έρευνες για τη διακρίβωση όλου του φάσματος της παράνομης δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου συνεχίζονται καθώς και για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση των υπόλοιπων εμπλεκομένων.
Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Απόδοση δηλώσεων του Επικεφαλής Επιχειρήσεων NCA Border Police Command, κ. Chris Hogben:
Ο κ. Chris Hogben επικεφαλής των επιχειρήσεων του National Crime Agency (NCA), Εθνική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος της Βρετανίας, και Υποδιευθυντής της βρετανικής Επιχείρησης “Ιnvigor”, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο της παράνομης διακίνησης μεταναστών που προωθούνται μέσω των χωρών της Μεσογείου προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Επιχείρηση Invigor καλύπτει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, και σαν αντικείμενο έχει αποκλειστικά την καταπολέμηση των οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Το NCA όπως είπε ο κ. Hogben , έχει πολύ καλή και αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές A ρχές και ειδικότερα με την Ελληνική Αστυνομία, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η πολύ επιτυχημένη επιχείρηση, στην οποία αναφέρθηκε τόσο ο Στρατηγός όσο και ο κ. Χρονόπουλος, με λεπτομέρεια. K αι για αυτό το λόγο ο κ. Hogben δεν θέλησε να μπει στις λεπτομέρειες της Επιχείρησης που διεξήχθη εδώ.
Εκτός από το NCA σε αυτήν την επιχείρηση συνεργάστηκε η Europol και η Eurojust . Συγκεκριμένα στην Αγγλία σε μία Επιχείρηση που συνδέεται με την ελληνική έγιναν (9) συλλήψεις στις 05 & 06 Δεκεμβρίου σε διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων, η Γλασκώβη, το Μάντσεστερ και το Νορθάμπτον.
Ο κ. Hobgen αναφέρθηκε στο “Ρroject Invigor”, το οποίο είναι μια βρετανική Επιχείρηση, ευρείας κλίμακας στην οποία δεν μετέχει μόνο το NCA αλλά και το “Immigration Enforcement”, το επιχειρησιακό τμήμα της βρετανικής Υπηρεσίας Αλλοδαπών, καθώς και το “ Crown Prosecution Service” που αναλαμβάνει την δικαστική δίωξη.
Άρα, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα Υπηρεσιών και ως τέτοιο είναι ίσως το ευρύτερα ανεπτυγμένο “ project ” αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με στόχο τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, αναφορικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών και την αποτροπή της εισόδου τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Hogben θα ήθελε να ευχαριστήσει τους Έλληνες συναδέλφους του για την ευκαιρία που του δώσανε να παρευρίσκεται σήμερα εδώ και να μιλήσει για αυτήν την Επιχείρηση από την βρετανική πλευρά.
Ελπίζει να συνεχιστεί το ίδιο επιτυχημένα η συνεργασία, προκειμένου να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης μεταναστών και των κυκλωμάτων που τους προωθούν.


ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια