Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έρευνα ΕΤhe Magazine: Η πορνεία στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης

Η νύχτα έχει τους δικούς της νόμους. Ότι συμβαίνει σε αυτήν μένει σε αυτήν. Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν αποκαλύπτει ποτέ την αλήθεια και την πραγματική του «ταυτότητα». Είναι
αυτή που όταν ο «μανδύας» της πέφτει πάνω από την πόλη, μια άλλη πόλη «ξυπνά» και παίρνει «ζωή». Εκεί ξεδιπλώνονται τα πιο κρυφά μυστικά και πάθη. Μυστικά που όταν και αν αποκαλυφτούν καταστρέφουν ζωές.
Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης 
Το θέμα του σημερινού τεύχους του EThe Magazine, ήταν η αύξηση της πορνείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτά της κρίσης. Κατά την διάρκεια όμως της έρευνας συναντήσαμε ανθρώπους που μας μίλησαν και μας έδωσαν μια άλλη οπτική στο θέμα.
Κάνοντας μια «γύρα» στις πιάτσες της Αθήνας κανείς μπορεί να συναντήσει από νεαρές κοπέλες ηλικίας 19-20 μέχρι και 55+ οι οποίες είναι «πρόθυμες» να ικανοποιήσουν όλους τους πελάτες.
Σε ό,τι αφορά το πεζοδρόμιο, ο κύριος όγκος των γυναικών δουλεύει στους δρόμους: Πλατεία Κολιάτσου, Αμερικής, Βάθη, Κουμουνδούρου, Βουκουρεστίου, Πειραιώς.
iporneia-stin-athina-1300-7
Εκεί, στο πεζοδρόμιο, σε έναν από τους δρόμους που προαναφέραμε, θελήσαμε να βγάλουμε μια φωτογραφία την κοπέλα που έκανε «πιάτσα». Την ρωτάμε αν θέλει να μας μιλήσει και δέχτηκε.
Η Άννα λοιπόν ( όπως θα την αποκαλούμε καθώς το πραγματικό της όνομα δεν μας το αποκάλυψε) είναι 27 χρόνων και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Εργαζόταν μέχρι και πέρυσι σε ένα τυροπιτάδικο στα Πατήσια μέχρι που έκλεισε και έμεινε άνεργη. «Τα έξοδα πολλά. φως νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο. Δεν βγαίνεις με τίποτα. Τους τρεις πρώτους μήνες έζησα μια κόλαση» μας εξομολογείτε. Στο πως ξεκίνησε αυτήν την δουλειά μας απαντά: «μια φίλη μου που ξέρω τη κάνει εδώ και 1,5 χρόνο. Όταν την είδα και της είπα πως έχω οικονομικό πρόβλημα μου είπε να την κάνω και εγώ. ¨Εγώ θα σου μάθω πως και τι να κάνεις ¨μου είπε. Αν και στην αρχή ήμουν διστακτική, τελικά είμαι εδώ».
Πώς ήταν η πρώτη σου φορά με πελάτη;
Δύσκολη. Είχα πιεί πολύ εκείνη την μέρα για να μπορέσω να το κάνω. Αλλά ευτυχώς «έπεσα» σε ένα κάλο παιδί. Του είπα πως έχει η κατάσταση και πήγαμε στο χαλαρό. Από τότε κάθε μέρα ήταν και μια ακόμα ρουτίνα. Σήμερα , δεν έχω κανένα θέμα.
iporneia-stin-athina-1300-3
Έχεις φοβηθεί;
Όχι πολλές φορές. Στην αρχή βέβαια κάθε φορά που σταμάταγε ένα αυτοκίνητο, ναι, φοβόμουν, αλλά μετά, όπως σου είπα, έγινε συνήθεια. Τώρα που πέρασε ο καιρός έχω μάθει να φυλάγομαι.
Ποιες είναι οι τιμές;
Συνήθως είναι γύρω στα 30 με 40 ευρώ, στο αυτοκίνητο. Τώρα αν ο πελάτης θέλει κάτι άλλο, εκεί τα βρίσκουμε. Εγώ παίρνω 50.
Γιατί;
Είμαι «καθαρή». Δεν κάνω ναρκωτικά και μαλακιές. Απλά πίνω λίγο. Είναι πολλές που «κάνουν διάφορα» και μετά πάνε με πελάτη.
(Η ίδια δηλώνει ανεξάρτητη. Ίσως φοβάται να παραδεχτεί ότι κάποιος την πατρονάρει).
«Δεν έχω νταβατζή. Δουλεύω μόνη μου. Κάποιες άλλες κοπέλες όμως έχουν», ισχυρίζεται και γυρίζει το βλέμμα της αλλού.
iporneia-stin-athina-1300-6
Έχεις σχέση;
Ναι.
Το ξέρει;
Όχι ακριβώς. Ξέρει ότι η δουλειά μου έχει να κάνει με άντρες αλλά όχι αυτό. Νομίζει ότι δουλεύω σε ένα μπαράκι. Κονσομασιόν.
Σου έχει τύχη να σε αναγνωρίσει κάποιος πελάτης σου εκτός δουλειάς;
Όχι. Αλλά και να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχει, υπάρχει και η φράση που λέει «ότι συμβαίνει στην νύχτα μένει στην νύχτα» . Οπότε δεν υπάρχει περιπτώσει να συμβεί κάτι τέτοιο.
Τι ηλικίας είναι οι πελάτες σου;
Δεν μπορείς να βγάλεις έναν μέσο όρο. Από όλες τις ηλικίες. Από πιτσιρικάδες 20-22 μέχρι και 65αριδες. Όλοι περνάνε από εδώ.
Σου έχει τύχη να δεις κάποιον φίλο σου ή γνωστό σου εδώ σαν πελάτη;
Όχι και ούτε θέλω.
Δουλειά γενικά έχει;
Όχι πολύ. Σήμερα ειδικά που βρέχει δεν έχει τίποτα. Αλλά και γενικά έχει πέσει. Πέρυσι ήταν καλύτερα. Τώρα με τι όρεξη και λεφτά να έρθει κανείς; Δεν ακούς τι γίνεται;
Οι περισσότεροι τι είναι; Ανύπαντροι οι παντρεμένοι;
Παντρεμένοι. Θέλουν να ξεφύγουν φαίνεται….
Έχεις σκεφτεί να αλλάξεις δουλειά;
Χμ… Δεν ξέρω. Αλλά και να φύγω από εδώ τι να πάω να κάνω. Δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω μας; Τι να πας να κάνεις;
Βγαίνεις με αυτά τα λεφτά που δίνουν; Το δοκίμασα πριν τρεις μήνες να σου πω την αλήθεια αλλά και πάλι δεν μπόρεσα να βγάλω τα έξοδα μου. Οπότε είμαι πάλι εδώ.
Οι περισσότερες κοπέλες εδώ τι είναι; Ελληνίδες οι ξένες;
Από όλα. Έχει για όλα τα γούστα. Εδώ είναι περισσότερες Ελληνίδες. Στα από πάνω στενό έχει ξένες.
Οι δική σου τι ξέρουν ότι κάνεις;
Νομίζουν ότι δουλεύω σε ένα κλαμπ. Δεν ξέρω αν θα τους το πω ποτέ. Για αυτό τον λόγο τους αποφεύγω. Δεν ξέρω πως θα το δεχτούν και τι θα γίνει αν μάθουν πραγματικά τι κάνω.
Αφού λοιπόν συζητάμε λίγο ακόμα η Άννα μας λέει ότι πρέπει να φύγει. «Το σημερινό μεροκάματο δεν βγήκε. Λίγο η κουβέντα, λίγο η κακοκαιρία δεν κάναμε τίποτα».
Οι πιάτσες του έρωτα
Όπως μας είπε και η Άννα στις πιάτσες συναντά κανείς τα «πάντα» και τους πάντες. Καθηγητές, αστυνομικούς, εργάτες και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι τρόποι με τους οποίους εκδίδονται οι κοπέλες. Των «σπιτιών» και των στούντιο. Εκεί η τιμές είναι διαφορετικές. Σε ένα «σπίτι» στην οδό Φιλής οι τιμές είναι από 20 ευρώ και πάνω ενώ σε ένα από τα δεκάδες στούντιο της Αθήνας οι τιμές ξεκινάνε από τα 50 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και τα «σπίτια» στο Μεταξουργείο που εκεί οι τιμές ξεκινάνε από τα 10 ευρώ. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το τι σου προσφέρει κάθε «σπίτι» και κοπέλα.
iporneia-stin-athina-1300-2
Υπάρχουν βέβαια και τα ξενοδοχεία στα οποία κάνουν… «βάρδια» εκδιδόμενες, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός που δραστηριοποιείται μέσω… διαδικτύου.
Είτε μέσω ιστοσελίδων που διαφημίζουν σεξουαλικές υπηρεσίες. Εκεί όμως τα ποσά για τις υπηρεσίες της κοπέλας «ξεφεύγουν» καθώς μπορεί να χρειαστεί να δώσεις μέχρι και 250 ευρώ για μια ώρα για να συνευρεθείς με την κοπέλα. Επίσης η «δουλειά» μπορεί να γίνει και μέσω των κοινωνικών δικτύων, «ψαρεύοντας» πελάτες απευθείας απ’ εκεί. Ενώ τέλος υπάρχουν επίσης περίπου 700 πόρνες πολυτελείας.
Έρευνα
Στην έρευνα του ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Λάζος αποτυπώνει με τον ποιο γλαφυρό τρόπο την πραγματικότητα του σήμερα . Ο κ. Λάζος έχει αφιερώσει σχεδόν μια εικοσαετία μελετώντας τις διαδρομές της πορνείας στη χώρα μας, ερευνώντας τις αλλαγές στις συνήθειες των πληθυσμών της και ζητώντας εθελοντική βοήθεια για την προστασία των εκδιδομένων γυναικών και την υγεία τους.
Την έρευνα την… ξανάπιασε πριν από πέντε χρόνια, ύστερα από μεγάλη διακοπή, με αφορμή τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Η έρευνα του κ. Λάζου για την πορνεία ξεκίνησε το 1989 στο πλαίσιο μιας επιστημονικής απασχόλησής του, συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, διακόπηκε το 1994 και ξανάρχισε το 2011. Όπως λέει αναλύοντας τα συμπεράσματα των τελευταίων τεσσάρων ετών, τα οποία και σύντομα θα δημοσιεύσει, πράγματι υπάρχει αύξηση στην πορνεία στη χώρα μας, ενός ποσοστού 11,5%-12%.
Έρχονται και φεύγουν
Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αφορά Ελληνίδες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι ότι συνδέεται ανοικτά με την οικονομική κρίση και αφορά γυναίκες μεγαλύτερες, όχι νέες, όπως είχαμε συνηθίσει να κατηγοριοποιούμε τον νέο «πληθυσμό» στα κυκλώματα πορνείας της χώρας μας. Οι γυναίκες άνω των 30 ετών που προστέθηκαν στον χώρο της πορνείας, όπως λέει ο κ. Λάζος, δεν έχουν «μόνιμη» παρουσία. Μισθώνουν δηλαδή τις ερωτικές υπηρεσίες τους και εξαφανίζονται ξανά, αντικαθίστανται από άλλες ή εμφανίζονται πάλι έπειτα από αρκετό καιρό.
iporneia-stin-athina-1300-1
Με την έννοια αυτή, δεν είναι ένας πληθυσμός που είναι εύκολο να τον μελετήσεις, καθώς λειτουργεί, όπως σχεδόν όλα στη χώρα μας αυτή τη δύσκολη περίοδο, με διαφορετικούς κανόνες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει για έναν ερευνητή το ότι παρουσιάζει αύξηση και ο χώρος της ανδρικής πορνείας, αλλά ούτε σε αυτή την περίπτωση μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Μιλώντας για την έρευνά του ο κ. Λάζος αναφέρεται στην «πορνεία της εξαθλίωσης» και στη ζωή γυναικών που ζουν στο όριο της επιβίωσης. Για μία ακόμη φορά κάνει έκκληση για εθελοντική βοήθεια και θυμίζει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που εκδίδονται με τη στοματική τους υγιεινή, την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ιατρικά λόγω έλλειψης χρημάτων. Αναρωτιέται αν τελικά σε αυτή τη χώρα «έχει κανείς φιλότιμο»και ζητάει έναν χορηγό για να βοηθηθούν ιατρικά οι εκδιδόμενες γυναίκες στη χώρα μας.
Ανήλικες και αλλοδαπές…
«Όταν ξεκίνησα την έρευνά μου ήταν η περίοδος που είχαμε πλέον νέους πληθυσμούς στην Ελλάδα από βαλκανικές και άλλες χώρες και πολλοί αρνούνταν να αποδεχτούν ότι εδώ υπήρχε ήδη, και πολύ περισσότερο σήμερα, trafficking» αναφέρει ο κ. Λάζος.
«Επίσης να σημειώσουμε ότι δεν μιλάμε για γυναίκες που εγκαταλείπουν ξαφνικά τις οικογένειές τους και εκπορνεύονται. Μιλάμε για αυτές που βρίσκονταν στις παρυφές, καθώς η διαδικασία προσέγγισης του χώρου αυτού δεν είναι εύκολη» εξηγεί.
Ανήλικες γυναίκες Ελληνίδες δεν έχουν εντοπιστεί στην έρευνα του κ. Λάζου, αν και έχουν εντοπιστεί αλλοδαπές. «Το ποσοστό αλλοδαπών είναι προφανές ότι έχει καλπάζουσα αύξηση» λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην έρευνά του των τελευταίων μηνών.
iporneia-stin-athina-1300-4
Από 20 ως 15.000 ευρώ Αγοραίο σεξ από 18.500 γυναίκες
Οι τιμές του αγοραίου έρωτα; Οπως λέει ο κ. Λάζος, «τα μισθώματα αυτά φτάνουν από 20 ως 50 ευρώ για μία ώρα στην κατώτατη πορνεία, καθώς υπάρχουν και οι συναντήσεις που αποτιμώνται σε ποσά των 15.000 ευρώ ή και μεγαλύτερα, αλλά αυτές οι περιπτώσεις δεν μπορούν να αποτιμηθούν, καθώς δεν είναι εύκολα εντοπίσιμες». Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο καθηγητής προέρχονται κυρίως από τις αστυνομικές αρχές και από προσωπικές συνεντεύξεις του ίδιου ή συνεργατών του με γυναίκες που εκδίδονται. «Σε μια κοινωνία όπου έχουμε συνηθίσει όλοι να μισθωνόμαστε, φτάνεις τελικά να δέχεσαι όλες τις μορφές της μίσθωσης αυτής και δεν μπορείς πραγματικά να καθορίσεις μια τιμή ως εκείνη που αφορά τον μέσο όρο» τονίζει.
iporneia-stin-athina-1300-5

Στην Αθήνα υπάρχουν σήμερα κατά μέσο όρο 6.500 πορνικές θέσεις όπου εκδίδονται 12.000 γυναίκες, ενώ άλλες 6.500 εκδίδονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Περίπου 300 πανελλαδικά είναι οι αντίστοιχες θέσεις ανδρών. Στην πρωτεύουσα σήμερα υπάρχουν περίπου 525 οίκοι ανοχής, με νόμιμους λιγότερους από δέκα, ενώ ο κύριος όγκος των εκδιδομένων γυναικών δουλεύει στις πλατείες Κολιάτσου, Αμερικής, Βάθης, Κουμουνδούρου, στη Βουκουρεστίου και στην Πειραιώς.
Το συμπέρασμα της έρευνας , είναι για άλλη μία φορά «γροθιά στο στομάχι».
Η κρίση εκτός από τα capital control, τις μειώσεις στις συντάξεις, το κλείσιμο των καταστημάτων φέρνει την κατάπτωση των ηθών. Μία γυναίκα στην προσπάθεια της να επιβιώσει θα προσπαθήσει να κάνει δυστυχώς τα πάντα. Κι αυτό μας το θυμίζουν τα θύματα του πρώην Σοβιετικού μπλοκ που από την δυστυχία προσπαθούσαν να βρουν την ευημερία στην χώρα μας στα… «σκλαβοπάζαρα». Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει τα τελευταία 5 χρόνια εδώ, στην χώρα της «Ανάπτυξης» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης.
Η ανάπτυξη των πορνείων δεν είναι ανάπτυξη για μία χώρα, είναι κατάντια και εξευτελισμός ενός ολόκληρου έθνους, θα λέγαμε εμείς στον κ. Σκουρλέτη που όπως φαίνεται ζει στον μαγικό κόσμο της «ΑΥΓΗΣ»!!!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια