Φόβοι ότι οι τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ - Προειδοποιήσεις από Frontex

Aξιωματούχοι ασφαλείας της Δύσης προειδοποιούν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να προσπαθούν να χειραγωγήσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην
ΕΕ προκειμένου να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Επίσης, όπως μεταδίδει ο Independent, υπάρχουν φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος ίσως να προωθήσει εκπαιδευμένους μαχητές στην ΕΕ μέσω του κύματος προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες, την πείνα και την ένδεια.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή Frontex υπογράμμισε την ανάγκη για τη Γηραιά Ήπειρο να είναι προετοιμασμένη για επικείμενους κινδύνους.

«Ορισμένοι άνθρωποι ίσως να ριζοσπαστικοποιηθούν ή να χειραγωγηθούν ή να αξιοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο Fabrice Leggeri, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο VOA News και υπογράμμισε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Εν τω μεταξύ η Europol σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο επισημαίνει ότι υπάρχει πραγματικός και άμεσος κίνδυνος σουνίτες μουσουλμάνοι της συριακής διασποράς που βρίσκονται στην ΕΕ να καταστούν επιρρεπείς στην ριζοσπαστικοποίηση και στη στρατολόγηση από εξτρεμιστές. Επίσης η Europol εκφράζει την πεποίθηση ότι αρκετοί τζιχαντιστές έχουν φτάσει στην Ευρώπη γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν φτάσει στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Europol, η οποία επικαλείται γερμανικές εκθέσεις και στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως τον Απρίλιο του 2016, έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά όπου τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Με αυτό τον τρόπο το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε ξένο έδαφος» σχολιάζει το Robin Simcox αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας στο think tank «Heritage Foundation».huffingtonpost.gr