Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι σημαίνει η κάθοδος της Exxonmobil στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρόσφατα με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Exxon Mobil  για την απόκτηση του οικοπέδου 10 στην Κύπρο, ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για
θέματα ενέργειας στην περιοχή της Ευρασίας Amos Hochstein, είχε δηλώσει ότι ένα μεγαθήριο όπως η αμερικανική εταιρεία δε χάνει τον καιρό της σε μικρά κοιτάσματα. Υπάρχει πίστη στην ενεργειακή αγορά ότι εδώ υπάρχει πολύ φυσικό αέριο προς ανακάλυψη. 
Τις προηγούμενες ημέρες, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωση ότι προχωρά στην ανάθεση του συγκεκριμένου οικοπέδου στην κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Qatar Petroleum International. 
Εκτός όμως από τις Exxon και QPI υπήρξε και μια ακόμη σημαντική εξέλιξη: Η βρετανική BP κατέβαλε 375 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει από την ιταλική Eni μειοψηφικό μερίδιο 10% στο γιγαντιαίο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο. 
Λεπτομέρεια που κατά πολλούς εξηγεί την παρουσία της Exxon στην Κύπρο: το οικόπεδο 10 που απέκτησε γειτνιάζει και είναι το πλησιέστερο στο κοίτασμα Zor και επομένως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι γεμάτο φυσικό αέριο. 
Όπως άλλωστε συνέβη και με το άλλο κυπριακό οικόπεδο 12, όπου εντοπίστηκε το περίφημο κοίτασμα της Αφροδίτης. Η συγκεκριμένη παραχώρηση κατέστη εφικτή στην αμερικανική εταιρεία Noble καθώς είχε ήδη ανακαλυφθεί το κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανατολικά του οικοπέδου 12.
Οι άνθρωποι της αγοράς πετρελαίου άλλωστε, επισημαίνουν πάντα ότι η γεωλογία δεν έχει σύνορα και άρα όταν εντός των χωρικών υδάτων μιας χώρας εντοπίζεται ένα κοίτασμα, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να υπάρχουν και σε γειτονικές χώρες – ιδίως εάν στη δική τους ζώνη εκτείνεται η ίδια γεωλογία ή λεκάνη – αντίστοιχα αποθέματα υδρογονανθράκων. 

Θετικό momentum
Είναι σαφές λοιπόν ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που περικλείει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο έχει μπει στο ραντάρ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Και το κυριότερο τα μέχρι στιγμής απτά αποτελέσματα των ερευνών επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε και τις δηλώσεις που είχε κάνει το φθινόπωρο στην Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Yiuval Steinitz ο οποίος επικαλούμενος τόσο το γαλλικό ινστιτούτο Beicip όσο και την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, έκανε λόγο για εκτιμώμενο ανακτήσιμο απόθεμα φυσικού αερίου στις οικονομικές ζώνες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου άνω των 10 τρις κυβικών μέτρων. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εν λόγω εκτιμήσεις τότε στην περιοχή της Αν. Μεσογείου έχουμε ένα "major” κοίτασμα, ικανό να συγκριθεί με τεράστιες πηγές όπως τα κοιτάσματα της Β. Θάλασσας που εκμεταλλεύονται Μ. Βρετανία, Ολλανδία και Νορβηγία και τα οποία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. 
Πρόκειται όπως έχει επισημανθεί πολλάκις στο παρελθόν και σε επίσημες εκθέσεις της ΕΕ για μια πιθανή εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ε.Ε. με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα μεγάλο πιθανό απόθεμα, να προέρχεται από χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, ήτοι την Κύπρο. 
Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις φαίνεται να ευνοούνται από την ανοδική τάση που καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου και η οποία μπορεί να απελευθερώσει νέα κεφάλαια για την υλοποίηση των αναγκαίων σοβαρών επενδύσεων που απαιτούνται για να αναπτυχθούν τα πιθανά κοιτάσματα. 
Και βέβαια υπάρχουν και μια σειρά από άλλες παράλληλες διεργασίες που δεν περιορίζονται μόνο στα ενεργειακά και την οικονομική διάσταση των κοιτασμάτων που ενισχύουν την πεποίθηση ότι υπάρχει μια σοβαρή εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί και μια άλλη παράπλευρη ωφέλεια που αφορά την ίδια τη χώρα μας. Αφενός ενισχύονται τα πλάνα ώστε η Ελλάδα να καταστεί ισχυρότερη πύλη εισόδου για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, με τα γνωστά σχέδια που υπάρχουν. Αφετέρου όλα δείχνουν ότι δημιουργείται μια δεύτερη ευκαιρία για την ελληνική αγορά έρευνας, που βρίσκεται σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο και είναι σαφώς πιο ανώριμη από τις αγορές σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο. Ωστόσο όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία της διετίας 2013 – 2014 εάν υπάρχει κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, εμφανίζονται ευκαιρίες και για άλλες γειτονικές χώρες. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι στο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στην Ελλάδα είχε συμμετάσχει αγοράζοντας το πακέτο των δεδομένων έναντι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων η ίδια η Exxon Mobil. Εάν λοιπόν υπάρχει ενδιαφέρον να ανοίξει η συγκεκριμένη αγορά και να εκμεταλλευτούμε το momentum, αυτή τη φορά θα πρέπει η χώρα να κινηθεί πιο γρήγορα ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγονται δηλώσεις από υπουργούς ή υποψήφια κυβερνητικά στελέχη ότι "θα αλλάξουν τα πετρέλαια” σε όσους έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας..


του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια