Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο πλαστογράφος των "τζιχαντιστών" - Η φυγή από την Ισπανία - Ο ρόλος των βρετανικών υπηρεσιών και της Europol

Σε έναν σημαντικό "παίκτη" έπεσαν οι Έλληνες αστυνομικοί, κατά την επιχείρηση εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος χορήγησης πλαστών εγγράφων, που έκαναν την Πέμπτη. Ένας από τους 24
συλληφθέντες είχε συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές με την κατηγορία ότι προμήθευε με πλαστά διαβατήρια μέλη Ισλαμιστικής Οργάνωσης. Είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος και τους είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Εκείνος, όμως, κατάφερε να ξεγλιστρήσει και να έρθει στην Ελλάδα, όπου συνέχισε τη δράση του. Φαίνεται, μάλιστα, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα, που εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.


Η έρευνα των ελληνικών αρχών ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν άμεση συνεργασία με τις βρετανικές, αλλά και τη Europol. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πήγαν στην έδρα της Europol, όπου συμμετείχαν σε συνάντηση με συναδέλφους τους από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το κύκλωμα με έδρα την Αθήνα παραλάμβανε κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια από την Ισπανία, στα οποία άλλαζαν τις φωτογραφίες και τα προμήθευαν στη συνέχεια σε παράνομους μετανάστες, προκειμένου από τα ελληνικά αεροδρόμια να ταξιδέψουν με προορισμό κράτη της Κεντερικής Ευρώπης.
Περισσότερα από εκατό άτομα φαίνεται να έχουν "εξυπηρετηθεί' από το κύκλωμα, άτομα που κανένας δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητά τους, αλλά ούτε και εάν έχουν σχέση με οργανώσεις θρησκευτικής τρομοκρατίας.
Απ'ό,τι φαίνεται η συνεργασία με τους Βρετανούς για τα κυκλώματα χορήγησης πλαστών εγγράφων ξεκινά 15 χρόνια νωρίτερα, το 2011. Οι Βρετανοί, σε δική τους επιχείρηση στις 5 Δεκεμβρίου, πέρασαν χειροπέδες σε επτά άτομα, που φέρονται ότι έχουν άμεση σχέση με το κύκλωμα, που έχει έδρα στην Αττική. Για αυτό, μάλιστα, έχει γίνει πρόταση για κοινή παρουσίαση από τις υπηρεσίες των δύο κρατών, προκειμένου -όπως είπαν- να επιτύχουν το μέγιστο επικοινωνιακό όφελος.
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια