Σεμινάρια διάσωσης τραυματιών σε στελέχη ΕΜΑΚ-ΕΚΑΜ και Λ.Σ στο Ηράκλειο Κρήτης

Φέτος η επιστημονική εταιρεία Προνοσοκομειακή Φροντίδα, εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Βουρβαχάκη με σκοπό την διενέργεια Σεμιναρίων εκπαίδευσης, Υγειονομικών και μη, στην

 αντιμετώπιση του τραύματος Προνοσοκομειακά (PHTLS-TFR) και την καρδιακή ανακοπή (BLS-AED), αποφάσισε αντί μνημοσύνου, να πραγματοποιήσει Πιστοποιημένο Σεμινάριο Bleeding Control for the Injured (BCon) προσφορά στα Σώματα Ασφαλείας (ΕΜΑΚ-ΕΚΑΜ-ΛΙΜΕΝΙΚΟ). 
Όνειρό του ήταν να έχει δίπλα σε κάθε τραυματία ένα εκπαιδευμένο «πρώτο ανταποκριτή»  αστυνομικό,  πυροσβέστη, εθελοντή διασώστη» που θα τον κρατήσει στη ζωή μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, που εκπαίδευε ΣΥΝΕΧΩΣ. Πέρυσι, 13/12/2015, εκπαιδεύτηκαν 35 άτομα εθελοντές διασώστες.
Το Σάββατο 17/12/2016, το Εθνικό Κέντρο PHTLS Ελλάδας (Προνοσοκομειακή Φροντίδα) και ο Διευθυντής, ιατρός κ. Πλεξουσάκης Μανώλης, θα πραγματοποιήσουν στο Παγκρήτιο Στάδιο(o χώρος μας παραχωρήθηκε δωρεάν), 2 δράσεις: 
1.Πιστοποιημένο Σεμινάριο Αντιμετώπισης της αιμορραγίας, Bleeding Control for the Injured (BCon) για τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΜΑΚ-ΕΚΑΜ-ΛΙΜΕΝΙΚΟ).
Το σεμινάριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των: 
•ΝΑΕΜΤ (National Association of Emergency Technicians)
•Δήμου Ηρακλείου
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος  PHTLS άρχισαν να γίνονται στις ΗΠΑ το 1982. Εκπαιδεύουν όλους όσους συμμετάσχουν στην προνοσοκομειακή φροντίδα του τραυματία, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές/τριες, πληρώματα ασθενοφόρων, πυροσβέστες, αστυνομικούς, ΕΜΑΚ, ακόμα και πολίτες ευαισθητοποιημένους στον τομέα της παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 
Η αντιμετώπιση της αιμορραγίας στους τραυματίες, είναι ζωτικής σημασίας στο βαθμό που η αιμορραγία αποτελεί τη συχνότερη αντιμετωπίσιμη κατάσταση που απειλεί τη ζωή του τραυματία. Αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο διδάσκει στους συμμετέχοντες τις βασικές, αλλά παράλληλα σωτήριες επεμβάσεις αντιμετώπισης της αιμορραγίας με τοπική πίεση, με ίσχαιμη περίδεση-τουρνικέ (Combat Application Tourniquet, C-A-T), με αιμοστατικούς επιδέσμους και αιμοστατικούς παραγόντες. 
Η διαχείριση του αεραγωγού με βασικούς χειρισμούς, είναι ένα επιπλέον αντικείμενο που διδάσκεται, έχοντας σαν κύριο σκοπό την υποστήριξη του τραυματία μέχρι την άφιξη των επαγγελματιών υγείας . 
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο έχει σχεδιαστεί για εθελοντικές ομάδες, επιχειρησιακές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ, επιχειρησιακές ομάδες της Π.Υ., προσωπικό ασφαλείας, εκπαιδευτικούς καθώς και άλλους πολίτες που επιθυμούν αυτή τη βασική εκπαίδευση.
2.    Εκπαιδευτική παρουσίαση 2 ωρών για τους γυμναστές του Παγκρητίου Σταδίου.

e-kriti.gr