Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατάθλιψη των Χριστουγέννων: Γιατί συμβαίνει και πώς θα την ξεπεράσετε;


Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή χαράς και ελπίδας με την προοπτική της έλευσης του νέου χρόνου. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι νιώθουν κατάθλιψη τα Χριστούγεννα.

Για το θέμα αυτό έχουν ασχοληθεί αρκετοί ψυχολόγοι, οι οποίοι αναλύουν τους λόγους που ορισμένοι πάσχουν από την «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων», αλλά και πιθανές λύσεις.

Συγκεκριμένα, το webmd.boots.com σε επιστημονικό άρθρο από τον ψυχολόγο Δρ. Rob Hicks, συνεργάτη του BBC, εξετάζει τα αίτια που οδηγούν κάποιους ανθρώπους σε κατάθλιψη και πώς θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν.

Όπως αναφέρει το άρθρο, πολλοί άνθρωποι περνούν τα Χριστούγεννα μέσα στη λύπη, τη μοναξιά και το άγχος. Τι προκαλεί όμως κατάθλιψη τα Χριστούγεννα; Μερικές αιτίες είναι:

  • Το στρες
  • Η κούραση
  • Μη ρεαλιστικές επιδιώξεις
  • Οικονομικό στρες
  • Υπερκατανάλωση
  • Η αδυναμία να μπορούμε να είμαστε με οικογένεια και φίλους
  • Αναμνήσεις απώλειας και θλίψης



Η εξισορρόπηση των απαιτήσεων στα ψώνια, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και οι φιλοξενούμενοι συνεισφέρουν στα αισθήματα υπερφόρτωσης και αυξημένης έντασης. Οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καταθλιπτικούς, μπορεί να αναπτύξουν συγκεκριμένα συμπτώματα στρες όπως:

  • Πονοκεφάλους
  • Υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Υπερκατανάλωση φαγητού


Άλλοι μπορεί να είναι θλιμμένοι μετά την Πρωτοχρονιά. Αυτό μπορεί να πηγάζει από προσδοκίες και απογοητεύσεις της προηγούμενης χρονιάς, σε συνδυασμό με στρες και κούραση.

Πως μπορείτε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων:

1. Κρατείστε τις προσδοκίες σας σε ρεαλιστικά επίπεδα

Μην τρελαθείτε σχετικά με το πως πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα και πως πρέπει να νιώσετε. Εάν συγκρίνετε τις εορταστικές σας εκδηλώσεις με μια ευχετήρια κάρτα, πάντα κάτι θα υπολείπεται. Οπότε δεχτείτε το όπως είναι.

2. Κάντε κάτι διαφορετικό

Κάντε κάτι καινούργιο για να φύγετε από τη ρουτίνα. Για παράδειγμα κάντε το γεύμα των Χριστουγέννων σε εστιατόριο ή αντί για ανταλλαγή δώρων μοιράστε τα χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

3. Δημιουργήστε νέες οικογενειακές παραδόσεις


Πολλοί θεωρούν αναγκαστικό να διατηρήσουν τις οικογενειακές παραδόσεις των Χριστουγέννων ζωντανές, σε σημείο που να μην τις απολαμβάνουν. Μην τις διατηρείτε για το καλό τους. Δημιουργήστε μια νέα παράδοση, κάτι το οποίο να έχει νόημα για εσάς.

4. Μην σκέφτεστε πάντα το χειρότερο

Μην αρχίζετε τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές σας περιμένοντας καταστροφές. Δεχθείτε τις καταστάσεις όπως είναι και περιορίστε τις προσδοκίες σας, τόσο τις καλές όσο τις κακές για να τις απολαύσετε περισσότερο.

5. Ξεχάστε τα ασήμαντα

Μην εξουθενωθείτε μόνο και μόνο για να σταθείτε στο επίπεδο της Χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Και εάν δεν θέλετε φωτάκια στο σπίτι ή ειδικά στολίδια; Ηρεμήστε τον εαυτό σας. Η ανησυχία για τέτοια πράγματα δεν βοηθά.



Πηγή: athensmagazine.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια