Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι και ο ρόλος της ιταλικής μαφίας στο δημοψήφισμα

File PHOTO: US President Barack Obama (R) and First Lady Michelle Obama (2-L) pose for the official picture with Italian Prime Minister Matteo Renzi (2-R) and Italian First Lady Agnese Landini (L) prior to the state dinner at the White House in Washington DC, USA, 18 October 2016. EPA, SHAWN THEW
Λίγες μέρες πριν από το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016, όλη η Ευρώπη κινείται ξανά σε « ρυθμούς ιταλικούς », περιμένοντας το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ του Ιταλικού λαού, στις
Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi μέσω του ιταλικού «referendum».

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης*



Ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας και Γραμματέας του Δημοκρατικού Ιταλικού Κόμματος κ.Matteo Renzi έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές πως εάν δεν περάσουν οι προωθούμενες Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τότε τίθεται θέμα για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αλλά και πως ο ίδιος δεν θα συνεχίσει από τη θέση του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου (Presidente del Consiglio dei Ministri). Η ιταλική κρίση «χτυπάει κόκκινο», αμέσως μετά το Brexit, με την ιστορική τράπεζα «Monte dei Paschi di Siena» να βρίσκεται στο κέντρο της διαμάχης του Ιταλού Πρωθυπουργού με την Γερμανική κυβέρνηση, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης τόσο της συγκεκριμένης Ιταλικής ιστορικής τράπεζας, εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και ολόκληρου του Ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Matteo Renzi, θέλοντας να ενισχύσει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα προχωράει στις γνωστές πλέον δηλώσεις, λέγοντας πως τα παράγωγα άλλων δυνατότερων τραπεζών, Deutsche Bank, είναι εκατό φορές παραπάνω προβληματικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών. Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Ιταλικό referendum,οι Ιταλοί πολιτικοί αναλυτές έχουν μετατρέψει το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Renzi, ως «Si» ή «No» στο Ευρώ και στην παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, την ώρα που το πραγματικό Ιταλικό δημοψήφισμα αναφέρεται σε Συνταγματικές ή μη τροποποιήσεις.

Προφανώς, οι Ιταλοί έχοντας την ίδια κουλτούρα με τους Έλληνες, αλλάζουν με ευκολία το πραγματικό ερώτημα που τίθεται στην κρίση του Ιταλικού λαού, με ενδεχόμενη άρνηση των προτεινόμενων Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από τον ιταλικό λαό, ικανή να προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς και πτώση της κυβέρνησης Renzi. Ο «σινιόρε» Matteo Renzi, μεταφέρει με κάθε τρόπο στην ιταλική κοινή γνώμη πως ο ίδιος δεν θα αποτελέσει σάκο του μποξ εάν χάσει το στοίχημα του δημοψηφίσματος και της Συνταγματικής μεταρρύθμισης και τονίζει πως δεν θα συνεχίσει στη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας απέναντι ένα ισχυρό – σε περίπτωση ήττας – λαϊκίστικο πόλο, τον πλέον διχαστικό, με ρητορική που αναφέρεται στην απομόνωση, στο πισωγύρισμα της Ιταλίας και στην Ιταλική Λίρα «Liretta».

Μεταξύ των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που θα ισχύσουν στο ιταλικό Σύνταγμα μέσα από την επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016, είναι και ο περιορισμός του ρόλου της Ιταλικής Γερουσίας, η οποία ισοδύναμα με τη Κάτω Βουλή μπορεί να ψηφίζει νόμους, παίζοντας συγχρόνως ουσιαστικό ρόλο στην παραμονή ή μη κάθε κυβέρνησης στην εξουσία, καθώς για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία απαιτείται η στήριξη της πλειοψηφίας και της Γερουσίας πέρα του Ιταλικού Κοινοβουλίου. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα τέλειο διθαλαμισμό, όπου με δυο στην ουσία εκλεγμένα κοινοβούλια, η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία γίνεται πολλές φορές τροχοπέδη των συντηρητικών αντιλήψεων που κατά πλειοψηφία προέρχονται μέσα από την Ιταλική Γερουσία.

Μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος Ναπολιτάνο, ο εις διπλούν εκλεγμένος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, προερχόμενος από το Ιταλικό Κουμουνιστικό Κόμμα – αν και στα νεανικά του χρόνια αποτελούσε μέλος της φασιστικής νεολαίας του κόμματος του Μουσολίνι στη Νάπολι -, διαφωνεί με τον περιορισμό (ρόλου και μελών) που θέλει να «επιβάλει» στη Γερουσία ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ.Matteo Renzi, τονίζοντας όμως την αναγκαιότητα να σταματήσει με κάθε τρόπο ο λαϊκισμός και η διαφαινόμενη άνοδος της δεξιάς μέσα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, υπερ της κεντρικής εξουσίας, θα προκαλέσει η επικράτηση του ΝΑΙ στο Ιταλικό referendum της 4ης Δεκεμβρίου του 2016, καθώς αρκετές εξουσίες των Ιταλικών περιφερειών που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαχείριση οικονομικών, θα περάσουν με την προτεινόμενη από τον Renzi τροποποίηση των Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων στην Κεντρική Κυβέρνηση.

Με τις προτεινόμενες στον ιταλικό λαό Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi θέλει να αυξήσει και τα έσοδα του Ιταλικού κράτους, καθώς ιταλικές περιφέρειες – επαρχίες, ιδιαίτερα του Ιταλικού Νότου, δεν αποδίδουν όσα αναλογούν στο Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας είτε παραγραφής, είτε μη είσπραξης ή ακόμα και διαγραφής μεγάλων οφειλών προς το Ιταλικό δημόσιο, οφειλές που προέρχονται κυρίως από παράνομες ή μη νόμιμες δράσεις.

Δράσεις παράνομες, φαινόμενο σύνηθες στον Ιταλικό Νότο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατούν «οι νόμοι της Ομερτά» «Leggi dell` omerta», με τους εκεί Περιφερειάρχες ή Δημάρχους να εθελοτυφλούν σε ζητήματα που εμπλέκεται είτε η Μαφία, είτε η τοπική Camorra, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα από μη απόδοση φόρων, με ταυτόχρονη άνθηση της παραοικονομίας, ορθότερα μιας παράλληλης ανεξέλεγκτης και μη νόμιμης οικονομίας.

Πρόβλημα που καμία Ιταλική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα ή τον εκτροχιασμό των οικονομικών και τη δημιουργία «κατάστασης» που φτάνει ως την κατάρρευση των Ιταλικών τραπεζών εξαιτίας ενός κρυφού πολέμου Μαφία – κράτους, ή την πτώση κυβερνήσεων και σε άλλες εποχές φαινόμενα όπως η απαγωγή και δολοφονία του Ιταλού Πρωθυπουργού Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες το 1974 , ή και με δολοφονίες τοπικών δικαστών. Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν πως καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου θα παίξει ο «φτωχός» νότος της Ιταλίας, κάνοντας ιδιαίτερη «μνεία» στην περιοχή της Καλαμπρία και στην πόλη της Ναπολι, όπου όπως τονίζουν πολλές οικογένειες λαμβάνουν «γραμμή» από την τοπική Camorra.

Με ενδεχόμενη επικράτηση του ΝΑΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου του 2016, ο Matteo Renzi εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης που ο ίδιος προΐσταται, ισχυροποιείται στη συνείδηση του Ιταλού πολίτη καθώς θα είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία που θα έχει ο ίδιος ως πρωθυπουργός της Ιταλίας απευθυνθεί στους Ιταλούς, έχοντας παράλληλα κερδίσει την εντολή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν την Ιταλία και με αυτές να μπορέσει να ξεπεραστεί η ιταλική κρίση.

Σε αντίθετη περίπτωση, η επικράτηση του ΟΧΙ και ενδεχόμενη ήττα του Matteo Renzi στο ιταλικό δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος θέτει αυτόματα την Ιταλία σε μια παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα, η οποία θα ενταθεί με την παραίτηση της κυβέρνησης Renzi που ενδεχομένως θα ανοίξει τον δρόμο στη διακυβέρνηση της Ιταλίας των «λαϊκιστών» του Bebe Grillo και της « Κίνησης των 5 Αστεριών », με ρητορική η οποία στηρίζεται στην έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη και το Ευρώ και την επιστροφή στην ιταλική Λίρα, παγκοσμίως γνωστή ως «λιρέτα».

Ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berluscοni, της «Forza Italia», ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση τον Νοέμβριο του 2011 εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης του Ιταλικού επιτοκίου του κρατικού δανεισμού σε επίπεδα πάνω του 6 %., υποστηρίζει το ΟΧΙ, αλλά το τελευταίο διάστημα ασχολείται περισσότερο με την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της αγαπημένης του Μίλαν στους Κινέζους της «Wanda Group » έναντι 800 εκ. ευρώ, με τους Ιταλούς αναλυτές και τον αδερφό του Silvio, Paolo, να ισχυρίζεται πως η Μίλαν πουλήθηκε ουσιαστικά στην Κινεζική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εταίρος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και συνιδρυτής στο κόμμα του «Λαού της Ελευθερίας, Popolo della Liberta», Gianfranco Fini, θιασώτης και εκφραστής των ακροδεξιών νεοφασιστικών απόψεων της Εθνικής Συμμαχίας στην ιταλική πολιτική σκηνή, υπέρμαχος του ΟΧΙ στο Ιταλικό referendum της 4ης Δεκεμβρίου, θεωρείται από τους Ιταλούς αναλυτές ως κυβερνητικός εταίρος και του Bebe Grillo εάν και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση των υπερασπιστών του ΟΧΙ μετά από πτώση της κυβέρνησης του κ. Matteo Renzi.

Για την Ευρώπη και το Ευρώ, η επικράτηση του ΝΑΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα και η αυτόματα συνέχιση της πολιτικής του Renzi στην Ιταλία αποτελεί μια ανακούφιση στη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακούφιση σημαντική για την ψυχολογία των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα μετά από μια τεταμένη παγκόσμια περίοδο που περιλαμβάνει το Brexit το οποίο επέλεξαν οι Βρετανοί πολίτες στο δικό τους δημοψήφισμα, την επικράτηση Trump στις Αμερικανικές εκλογές, τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τις εκλογές σε Αυστρία και Γαλλία να πλησιάζουν με δημοσκοπικά νούμερα ικανά να φέρουν στην εξουσία ή κοντά σε αυτήν ακροδεξιές κυβερνήσεις.

Αδιανόητο, για τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι Ιταλοί πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, θέτοντας σε κίνδυνο την Ευρωζώνη, με τριγμούς ορατούς στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πως θα ξημερώσει η 5η Δεκεμβρίου του 2016 στη Γηραιά Ήπειρο ; Θα κατορθώσει ο σαρανταενός ετών αριστερός – που φοράει γραβάτα – Ιταλός πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi να πείσει τους Ιταλούς ώστε να ψηφίσουν ΝΑΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα για να μπορέσει να προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί την παραμονή της Ιταλίας στο Ευρώ, ή θα επικρατήσουν οι λαϊκίστικες φωνές που θέλουν το ΟΧΙ στις μεταρρυθμίσεις, άρα την πτώση της κυβέρνησης Renzi και την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη με ότι συνεπάγεται προς τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Θα επικρατήσει η συντηρητική γραμμή των Ιταλών γερουσιαστών που κοιτάζουν την διατήρηση στην καρέκλα της Γερουσίας αλλά και το ΟΧΙ και την επιστροφή στην Ιταλική λίρα που επιθυμεί ο εξουθενωμένος φτωχός και απρόβλεπτος στην ψήφο Ιταλικός Νότος, με πολλούς να εντάσσουν στην επιχειρηματολογία πως η επικράτηση του όχι στον Ιταλικό νότο θα είναι νίκη απέναντι στον Ιταλικό πλούσιο βορρά ;

Ουδείς προφήτης, άλλωστε σε κάθε εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα το φέρνει η κάλπη, όμως αν τελικά στο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου υπερισχύσει το ΟΧΙ απέναντι στο ΝΑΙ και το αποτέλεσμα εξαρτηθεί από ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ του απρόβλεπτου Ιταλικού Νότου, τότε με βεβαιότητα θα μπορούν να ισχυρίζονται οι Ιταλοί, πως η Ευρωζώνη και το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από τις ορέξεις της ιταλικής μαφίας. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου στο Ιταλικό δημοψήφισμα υπερισχύσει το ΝΑΙ, τότε ο αξιότιμος κ. Matteo Renzi βγαίνει νικητής, με λαϊκή εντολή για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, να κρατήσει εντός ευρώ την Ιταλία, σώζοντας ενδεχομένως την παρτίδα και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi, θα έχει συμβάλει σε μια τεράστια επικράτηση του προοδευτικού χώρου απέναντι στον συντηρητισμό και την άκρα δεξιά στον Ευρωπαϊκό χώρο, έχοντας «κόψει» σε μεγάλο βαθμό την άνοδο λαϊκιστών και ακροδεξιών στοιχείων στον δρόμο προς την κατάκτηση της εξουσίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ιταλικό referendum της 4ης Δεκεμβρίου βρίσκεται κοντά, όπως κοντά και η 5η του Δεκέμβρη, επόμενη μέρα του Ιταλικού δημοψηφίσματος, όπου αρκεί μια απρόβλεπτη απόφαση των Ιταλών ψηφοφόρων να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία και τη δομή της Ευρωζώνης και κατ` επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιογράφος, αρθρογράφος
Andreas.tsilogiannis@gmail.com


mignatiou.com

Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης* Λίγες μέρες πριν από το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016, όλη η Ευρώπη κινείται ξανά σε « ρυθμούς ιταλικούς », περιμένοντας το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ του Ιταλικού λαού, στις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi μέσω του ιταλικού «referendum». Ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας και Γραμματέας του Δημοκρατικού Ιταλικού Κόμματος κ.Matteo Renzi έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές πως εάν δεν περάσουν οι προωθούμενες Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τότε τίθεται θέμα για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αλλά και πως ο ίδιος δεν θα συνεχίσει από τη θέση του Προέδρου του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου (Presidente del Consiglio dei Ministri). Η ιταλική κρίση «χτυπάει κόκκινο», αμέσως μετά το Brexit, με την ιστορική τράπεζα «Monte dei Paschi di Siena» να βρίσκεται στο κέντρο της διαμάχης του Ιταλού Πρωθυπουργού με την Γερμανική κυβέρνηση, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης τόσο της συγκεκριμένης Ιταλικής ιστορικής τράπεζας, εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και ολόκληρου του Ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Matteo Renzi, θέλοντας να ενισχύσει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα προχωράει στις γνωστές πλέον δηλώσεις, λέγοντας πως τα παράγωγα άλλων δυνατότερων τραπεζών, Deutsche Bank, είναι εκατό φορές παραπάνω προβληματικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών. Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Ιταλικό referendum,οι Ιταλοί πολιτικοί αναλυτές έχουν μετατρέψει το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Renzi, ως «Si» ή «No» στο Ευρώ και στην παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, την ώρα που το πραγματικό Ιταλικό δημοψήφισμα αναφέρεται σε Συνταγματικές ή μη τροποποιήσεις. Προφανώς, οι Ιταλοί έχοντας την ίδια κουλτούρα με τους Έλληνες, αλλάζουν με ευκολία το πραγματικό ερώτημα που τίθεται στην κρίση του Ιταλικού λαού, με ενδεχόμενη άρνηση των προτεινόμενων Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από τον ιταλικό λαό, ικανή να προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς και πτώση της κυβέρνησης Renzi. Ο «σινιόρε» Matteo Renzi, μεταφέρει με κάθε τρόπο στην ιταλική κοινή γνώμη πως ο ίδιος δεν θα αποτελέσει σάκο του μποξ εάν χάσει το στοίχημα του δημοψηφίσματος και της Συνταγματικής μεταρρύθμισης και τονίζει πως δεν θα συνεχίσει στη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας απέναντι ένα ισχυρό – σε περίπτωση ήττας – λαϊκίστικο πόλο, τον πλέον διχαστικό, με ρητορική που αναφέρεται στην απομόνωση, στο πισωγύρισμα της Ιταλίας και στην Ιταλική Λίρα «Liretta». Μεταξύ των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που θα ισχύσουν στο ιταλικό Σύνταγμα μέσα από την επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016, είναι και ο περιορισμός του ρόλου της Ιταλικής Γερουσίας, η οποία ισοδύναμα με τη Κάτω Βουλή μπορεί να ψηφίζει νόμους, παίζοντας συγχρόνως ουσιαστικό ρόλο στην παραμονή ή μη κάθε κυβέρνησης στην εξουσία, καθώς για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία απαιτείται η στήριξη της πλειοψηφίας και της Γερουσίας πέρα του Ιταλικού Κοινοβουλίου. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα τέλειο διθαλαμισμό, όπου με δυο στην ουσία εκλεγμένα κοινοβούλια, η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία γίνεται πολλές φορές τροχοπέδη των συντηρητικών αντιλήψεων που κατά πλειοψηφία προέρχονται μέσα από την Ιταλική Γερουσία. Μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος Ναπολιτάνο, ο εις διπλούν εκλεγμένος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, προερχόμενος από το Ιταλικό Κουμουνιστικό Κόμμα – αν και στα νεανικά του χρόνια αποτελούσε μέλος της φασιστικής νεολαίας του κόμματος του Μουσολίνι στη Νάπολι -, διαφωνεί με τον περιορισμό (ρόλου και μελών) που θέλει να «επιβάλει» στη Γερουσία ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ.Matteo Renzi, τονίζοντας όμως την αναγκαιότητα να σταματήσει με κάθε τρόπο ο λαϊκισμός και η διαφαινόμενη άνοδος της δεξιάς μέσα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, υπερ της κεντρικής εξουσίας, θα προκαλέσει η επικράτηση του ΝΑΙ στο Ιταλικό referendum της 4ης Δεκεμβρίου του 2016, καθώς αρκετές εξουσίες των Ιταλικών περιφερειών που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαχείριση οικονομικών, θα περάσουν με την προτεινόμενη από τον Renzi τροποποίηση των Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων στην Κεντρική Κυβέρνηση. Με τις προτεινόμενες στον ιταλικό λαό Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi θέλει να αυξήσει και τα έσοδα του Ιταλικού κράτους, καθώς ιταλικές περιφέρειες – επαρχίες, ιδιαίτερα του Ιταλικού Νότου, δεν αποδίδουν όσα αναλογούν στο Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας είτε παραγραφής, είτε μη είσπραξης ή ακόμα και διαγραφής μεγάλων οφειλών προς το Ιταλικό δημόσιο, οφειλές που προέρχονται κυρίως από παράνομες ή μη νόμιμες δράσεις. Δράσεις παράνομες, φαινόμενο σύνηθες στον Ιταλικό Νότο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατούν «οι νόμοι της Ομερτά» «Leggi dell` omerta», με τους εκεί Περιφερειάρχες ή Δημάρχους να εθελοτυφλούν σε ζητήματα που εμπλέκεται είτε η Μαφία, είτε η τοπική Camorra, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα από μη απόδοση φόρων, με ταυτόχρονη άνθηση της παραοικονομίας, ορθότερα μιας παράλληλης ανεξέλεγκτης και μη νόμιμης οικονομίας. Πρόβλημα που καμία Ιταλική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα ή τον εκτροχιασμό των οικονομικών και τη δημιουργία «κατάστασης» που φτάνει ως την κατάρρευση των Ιταλικών τραπεζών εξαιτίας ενός κρυφού πολέμου Μαφία – κράτους, ή την πτώση κυβερνήσεων και σε άλλες εποχές φαινόμενα όπως η απαγωγή και δολοφονία του Ιταλού Πρωθυπουργού Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες το 1974 , ή και με δολοφονίες τοπικών δικαστών. Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν πως καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου θα παίξει ο «φτωχός» νότος της Ιταλίας, κάνοντας ιδιαίτερη «μνεία» στην περιοχή της Καλαμπρία και στην πόλη της Ναπολι, όπου όπως τονίζουν πολλές οικογένειες λαμβάνουν «γραμμή» από την τοπική Camorra. Με ενδεχόμενη επικράτηση του ΝΑΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου του 2016, ο Matteo Renzi εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης που ο ίδιος προΐσταται, ισχυροποιείται στη συνείδηση του Ιταλού πολίτη καθώς θα είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία που θα έχει ο ίδιος ως πρωθυπουργός της Ιταλίας απευθυνθεί στους Ιταλούς, έχοντας παράλληλα κερδίσει την εντολή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν την Ιταλία και με αυτές να μπορέσει να ξεπεραστεί η ιταλική κρίση. Σε αντίθετη περίπτωση, η επικράτηση του ΟΧΙ και ενδεχόμενη ήττα του Matteo Renzi στο ιταλικό δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος θέτει αυτόματα την Ιταλία σε μια παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα, η οποία θα ενταθεί με την παραίτηση της κυβέρνησης Renzi που ενδεχομένως θα ανοίξει τον δρόμο στη διακυβέρνηση της Ιταλίας των «λαϊκιστών» του Bebe Grillo και της « Κίνησης των 5 Αστεριών », με ρητορική η οποία στηρίζεται στην έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη και το Ευρώ και την επιστροφή στην ιταλική Λίρα, παγκοσμίως γνωστή ως «λιρέτα». Ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berluscοni, της «Forza Italia», ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση τον Νοέμβριο του 2011 εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης του Ιταλικού επιτοκίου του κρατικού δανεισμού σε επίπεδα πάνω του 6 %., υποστηρίζει το ΟΧΙ, αλλά το τελευταίο διάστημα ασχολείται περισσότερο με την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της αγαπημένης του Μίλαν στους Κινέζους της «Wanda Group » έναντι 800 εκ. ευρώ, με τους Ιταλούς αναλυτές και τον αδερφό του Silvio, Paolo, να ισχυρίζεται πως η Μίλαν πουλήθηκε ουσιαστικά στην Κινεζική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εταίρος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και συνιδρυτής στο κόμμα του «Λαού της Ελευθερίας, Popolo della Liberta», Gianfranco Fini, θιασώτης και εκφραστής των ακροδεξιών νεοφασιστικών απόψεων της Εθνικής Συμμαχίας στην ιταλική πολιτική σκηνή, υπέρμαχος του ΟΧΙ στο Ιταλικό referendum της 4ης Δεκεμβρίου, θεωρείται από τους Ιταλούς αναλυτές ως κυβερνητικός εταίρος και του Bebe Grillo εάν και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση των υπερασπιστών του ΟΧΙ μετά από πτώση της κυβέρνησης του κ. Matteo Renzi. Για την Ευρώπη και το Ευρώ, η επικράτηση του ΝΑΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα και η αυτόματα συνέχιση της πολιτικής του Renzi στην Ιταλία αποτελεί μια ανακούφιση στη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακούφιση σημαντική για την ψυχολογία των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα μετά από μια τεταμένη παγκόσμια περίοδο που περιλαμβάνει το Brexit το οποίο επέλεξαν οι Βρετανοί πολίτες στο δικό τους δημοψήφισμα, την επικράτηση Trump στις Αμερικανικές εκλογές, τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τις εκλογές σε Αυστρία και Γαλλία να πλησιάζουν με δημοσκοπικά νούμερα ικανά να φέρουν στην εξουσία ή κοντά σε αυτήν ακροδεξιές κυβερνήσεις. Αδιανόητο, για τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι Ιταλοί πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, θέτοντας σε κίνδυνο την Ευρωζώνη, με τριγμούς ορατούς στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πως θα ξημερώσει η 5η Δεκεμβρίου του 2016 στη Γηραιά Ήπειρο ; Θα κατορθώσει ο σαρανταενός ετών αριστερός – που φοράει γραβάτα – Ιταλός πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi να πείσει τους Ιταλούς ώστε να ψηφίσουν ΝΑΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα για να μπορέσει να προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί την παραμονή της Ιταλίας στο Ευρώ, ή θα επικρατήσουν οι λαϊκίστικες φωνές που θέλουν το ΟΧΙ στις μεταρρυθμίσεις, άρα την πτώση της κυβέρνησης Renzi και την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη με ότι συνεπάγεται προς τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα επικρατήσει η συντηρητική γραμμή των Ιταλών γερουσιαστών που κοιτάζουν την διατήρηση στην καρέκλα της Γερουσίας αλλά και το ΟΧΙ και την επιστροφή στην Ιταλική λίρα που επιθυμεί ο εξουθενωμένος φτωχός και απρόβλεπτος στην ψήφο Ιταλικός Νότος, με πολλούς να εντάσσουν στην επιχειρηματολογία πως η επικράτηση του όχι στον Ιταλικό νότο θα είναι νίκη απέναντι στον Ιταλικό πλούσιο βορρά ; Ουδείς προφήτης, άλλωστε σε κάθε εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα το φέρνει η κάλπη, όμως αν τελικά στο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου υπερισχύσει το ΟΧΙ απέναντι στο ΝΑΙ και το αποτέλεσμα εξαρτηθεί από ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ του απρόβλεπτου Ιταλικού Νότου, τότε με βεβαιότητα θα μπορούν να ισχυρίζονται οι Ιταλοί, πως η Ευρωζώνη και το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από τις ορέξεις της ιταλικής μαφίας. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου στο Ιταλικό δημοψήφισμα υπερισχύσει το ΝΑΙ, τότε ο αξιότιμος κ. Matteo Renzi βγαίνει νικητής, με λαϊκή εντολή για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, να κρατήσει εντός ευρώ την Ιταλία, σώζοντας ενδεχομένως την παρτίδα και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi, θα έχει συμβάλει σε μια τεράστια επικράτηση του προοδευτικού χώρου απέναντι στον συντηρητισμό και την άκρα δεξιά στον Ευρωπαϊκό χώρο, έχοντας «κόψει» σε μεγάλο βαθμό την άνοδο λαϊκιστών και ακροδεξιών στοιχείων στον δρόμο προς την κατάκτηση της εξουσίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ιταλικό referendum της 4ης Δεκεμβρίου βρίσκεται κοντά, όπως κοντά και η 5η του Δεκέμβρη, επόμενη μέρα του Ιταλικού δημοψηφίσματος, όπου αρκεί μια απρόβλεπτη απόφαση των Ιταλών ψηφοφόρων να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία και τη δομή της Ευρωζώνης και κατ` επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημοσιογράφος, αρθρογράφος Andreas.tsilogiannis@gmail.com Twitter: @TsilogiannisAnd Facebook: Andreas Tsilogiannis

Πηγή: Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι και ο ρόλος της ιταλικής μαφίας στο δημοψήφισμα http://mignatiou.com/2016/12/i-evropi-exartate-i-ochi-apo-tis-orexis-tis-camorra-sto-dimopsifisma-tou-mateo-rentsi/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια