Εκστρατεία ενημέρωσης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών από θερμαντικά μέσα

Ραγδαία η αύξηση των πυρκαγιών με τραγικές συνέπειες με θύματα κυρίως ηλικιωμένους. Αιτία η οικονομική κρίση και η αδυναμία προμήθειας πετρελαίου.  Μαγκάλια τζάκια και θερμαντικά
πρόχειρα σώματα αποτελούν τους χειμερινούς μήνες την αιτία των πυρκαγιών.
Σχεδόν μηδενικά τα συμβάντα πριν το 2010 με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται πλέον. Ξεχασμένη υπόθεση για γενιές πυροσβεστών η τακτική κατάσβεσης αυτών των πυρκαγιών. Η εποχή που εξαφανίσθηκαν από την καθημερινότητα της Πυροσβεστικής ξεπερνά τα 30 χρόνια.  Σήμερα αποτελεί παράδοξο πυροσβέστες με υπερσύχρονα μέσα να κατασβήνουν "παμπάλαιες πυρκαγιές".


Για το λόγο αυτό μεγάλης έκτασης εκστρατεία ξεκινά αυτή την ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα σε κοινή συνέντευξη τύπου του Γενικού Γραμματεία κου Ι Καπάκη και του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου κου Β Καπέλιου. 

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος παραχώρησαν σήμερα, συνέντευξη τύπου, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με θέμα την κοινή δράση της ΓΓΠΠ και του Π.Σ. για την εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με οδηγίες προστασίας προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών από θερμαντικά μέσα και χριστουγεννιάτικα είδη.
Αιτία της συνέντευξης τύπου αποτέλεσε το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία, σημειώνεται τους μήνες των εορτών μια  σημαντική αύξηση των αστικών πυρκαγιών σε καταλύματα , λόγω της εκδήλωσης περιστατικών από τη χρήση θερμαντικών σωμάτων και τζακιών. Μόνο την περσινή χρονιά, ο αριθμός αυτών των πυρκαγιών ανήρθε στα 972 περιστατικά σε σύνολο 7.693 περιστατικό για ολόκληρο το έτος.
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν δύο ψηφιακές αφίσες και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με σχετικές οδηγίες προστασίας και συμβουλές ορθής χρήσης διάφορων θερμαντικών μέσων και εορταστικού εξοπλισμού, για την καλύτερη προετοιμασία όλων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ατόμων, ενόψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Οι αφίσες και το φυλλάδιο με τις οδηγίες προστασίας, έχουν αποσταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους, καθώς και σε Περιφέρειες και Δήμους, για  την ανάρτησή τους στις οικείες ιστοσελίδες και κάθε περαιτέρω χρήση, ενώ θα προβάλλονται και στις οθόνες των σταθμών του μετρό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Στο πλαίσιο δε της ήδη αναπτυσσόμενης προσπάθειας ενσωμάτωσης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, στο σχεδιασμό της πρόληψης και της αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, το υλικό θα αξιοποιηθεί και από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), προκειμένου να προσαρμοστεί και διανεμηθεί στα άτομα με αναπηρία όρασης και περιορισμένη όραση.