Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια η συμβολή του τζόκινγκ στην αντρική γονιμότητα;


Ολοένα τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανδρών που έχουν πρόβλημα γονιμότητας αυξάνεται.

Μια  νέα έρευνα δείχνει τώρα πως αυτοί οι άντρες μπορούν να καλυτερέψουν την ποιότητα του σπέρματός τους με συστηματική άσκηση.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Urmia, στο Ιράν, μελέτησαν 261 υγιείς άντρες ηλικίας από 25 έως 40 ετών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι ειδικοί τούς χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη παρακολούθησε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μέτριας έντασης. Οι άντρες αυτής της ομάδας περπατούσαν ή έτρεχαν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο επί 25 έως 30 λεπτά την ημέρα, τρεις ή τέσσερις μέρες την εβδομάδα και επί 12 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, αύξησαν τη διάρκεια της προπόνησής τους σε 40-45 λεπτά κάθε φορά, την έντασή της λίγο περισσότερο και τη συχνότητά της σε 4-6 φορές την εβδομάδα, επί 12 ακόμα εβδομάδες.
Από τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών, οι δύο γυμναζόταν εξαρχής με μεγαλύτερη ένταση και η τέταρτη εξακολούθησε να διάγει καθιστική ζωή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Reproduction, έδειξαν πως το τζόκινγκ επί 45 λεπτά κάθε φορά μπορεί να βελτιώσει μέσα σε λίγους μήνες τον όγκο του σπέρματος, καθώς και την κινητικότητα και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.

Σε όλους τους άνδρες που γυμνάζονταν παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη αφορούσαν τους εθελοντές της πρώτης ομάδας.

Σε αυτούς παρατηρήθηκε αύξηση του όγκου του σπέρματος κατά 8,3%, αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων κατά 12,4%, βελτίωση του σχήματος των σπερματοζωαρίων κατά 17,1%, αύξηση της συγκέντρωσής τους κατά 14,1% και κατά μέσον όρο αύξηση κατά 21,8% του αριθμού των σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η άσκηση βελτιώνει ορισμένους δείκτες του οξειδωτικού στρες, που σχετίζονται με βλάβες στο σπέρμα.



Πηγή: healthview.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια