Υπόθεση Βατοπεδίου: Αθώωση κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελεάς

Την  αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της  Μονής Βατοπεδίου πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας κυρία Βασιλική Κρίνα.

Η εισαγγελική λειτουργός με βάση τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις (απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που κατά περίπτωση τους αποδίδονται. 

Η κ. Κρίνα τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά  εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες.
Εξάλλου σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αν και όπως είπε η εισαγγελέας ανήκουν στο δημόσιο, εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια. 

Στον επίλογο της αγόρευσης της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο ρόλο των δύο φερομένων ως ηθικών αυτουργών, δηλαδή του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου.

«Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία,, ότι  πείστηκαν να συμβάλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;», σημείωσε η κυρια Κρίνα.

Κλείνοντας η εισαγγελέας  σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα  κληθούν να ανακοινώσουν την απόφασή τους:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».

Η αθωωτική  πρόταση  έγινε με χειροκροτήματα, ενώ ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για απόλυτα ορθή αγόρευση αλλά και τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης. 



ΒΗΜΑ
.