Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρήτη: Δείτε πώς αποφυλακίζονταν έμποροι ναρκωτικών με τη βοήθεια αστυνομικών!- Οι σικέ χασισοφυτείες και η... τυχαία παρουσία Μαρκογιαννάκη! (έγγραφα)

Αναδημοσίευση

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην Κρήτη έδωσαν "χείρα βοηθείας" σε προφυλακισμένο υπόδικο για εμπορία ναρκωτικών καθώς και οπλοκατοχή και οπλοφορία, βοηθώντας το
στήσιμο "αποκαλύψεων" χασισοφυτειών και άλλων υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών ώστε να διευκολυνθεί και να αποφυλακιστεί αλλά και να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στη δίκη του! Μάλιστα στη μια και πλέον εντυπωσιακή περίπτωση της στημένης χασισοφυτείας, για την οποία ουδέποτε έγινε επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αλλά ούτε και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του προφυλακισμένου "πληροφοριοδότη" ούτε σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών, εμφανίστηκε με θεατρικό τρόπο "τυχαία" κοντά στον τόπο του "συμβάντος" ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης προκειμένου να κάνει θριαμβευτικές δηλώσεις!
Οι νέες αποκαλύψεις του Candianews για περιπτώσεις διαφθοράς και "σκοτεινών" σχέσεων αστυνομικών με παραβάτες του νόμου, σχετίζονται και πάλι με την αστυνομία στα Χανιά.
Η υπόθεση ξεκινά με τη σύλληψη και προφυλάκιση στις 8 Μαρτίου 2005 ενός 35χρονου, του Παναγιώτη Π., ο οποίος εντοπίζεται με ποσότητα πάνω από 300 γραμμάρια χασίς, όπλο και φυσίγγια. Ο συλληφθείς, λένε αστυνομικές πηγές, είχε από το προηγούμενο διάστημα επαφές με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ αλλά και πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, ενώ εργαζόταν ως "πορτιέρης" σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί των Χανίων.
Στις 4 Ιουλίου 2005 ο κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης επικαλούμενος σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, η οποία στις 11 Αυγούστου απορρίπτεται από το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης.
Λίγες μέρες μετά την απόφαση ο προφυλακισμένος 35χρονος προσπαθεί μέσα από τη φυλακή να δώσει πληροφορίες στην ασφάλεια για υποθέσεις ναρκωτικών, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί υπέρ του σε νέα αίτηση αποφυλάκισης αλλά και στη δίκη του. Αξιωματικός της ασφάλειας, στον οποίο τηλεφωνεί τελικά, παίρνει τις πληροφορίες. Ομάδα της υπηρεσίας - αν και θεωρεί αναξιόπιστο τον μάρτυρα και καταλαβαίνει τις προθέσεις του- ετοιμάζεται για τη διερεύνησή της καταγγελίας, χωρίς όμως να φανεί στον ίδιο ότι έδειξε ενδιαφέρον, ώστε να μην μπορέσει ο ίδιος να προετοιμάσει και να "στήσει" με ανθρώπους του την υπόθεση.
Σε μια επιθεώρηση της αντεισαγγελέως Χανίων στη δικαστική φυλακή Χανίων, όπου κρατείται ο 35χρονος, ζητάει να να τη συναντήσει και της δίνει πληροφορίες για μια "μεγάλη χασισοφυτεία" ζητώντας όμως να πάει η πληροφορία στην ΕΙΔΑΣΥΔΕ και όχι στην ομάδα δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας καθώς, όπως είπε, δεν βρήκε ανταπόκριση από αυτήν.
Η αντεισαγγελέας καλεί αμέσως αξιωματικούς της ΕΙΔΑΣΥΔΕ και τους ενημερώνει για ό,τι συνέβη. Από τους συγκεκριμένους αξιωματικούς οργανώνεται την επομένη το πρωί, στις 23 Αυγούστου 2005, μια εντυπωσιακή επιχείρηση με χρήση ελικοπτέρου για τον εντοπισμό της φυτείας. Η φυτεία εντοπίζεται... δίπλα στην παλιά εθνική οδό Χανίων - Κισάμου, στη θέση "Νεροσπήλιος", λίγο έξω από το Κολυμπάρι. Λίγο μετά το τέλος της επιχείρησης, περνά "τυχαία" από το σημείο ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που ειδοποιούνται, όπως και ο ίδιος, από αξιωματικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Για την υπόθεση, πάντως, κι ενώ έχουν βρεθεί 264 δενδρύλλια χασίς, η αστυνομική διεύθυνση Χανίων δεν έκανε ποτέ ανακοίνωση. Κι αυτό έχει την εξήγησή του: η φυτεία, σύμφωνα και με την έκθεση αυτοψίας, θεωρείται στημένη από τον προφυλακισμένο και κατηγορούμενο ως έμπορο ναρκωτικών και τους ανθρώπους του, ώστε να ελαφρυνθεί η θέση του. Η έκθεση αυτοψίας που συντάσσεται αναφέρει ότι σε μια έκταση 20 τετραγωνικών μέτρων εντοπίστηκαν 264 χασισόδενδρα ύψους 50-60 εκατοστών, μέσα σε 47 λάκκους. Δηλαδή σε κάθε λάκκο υπήρχαν 5-6 φυτά, ενώ βρισκόμασταν στο τέλος της "καλλιεργητικής" περιόδου κατά την οποία, σύμφωνα με καταθέσεις στην προανάκριση, σε κάθε λάκκο φυτεύεται μόνο ένα φυτό για να αναπτυχθεί σωστά.
Παράλληλα οι ρίζες των φυτών δεν είχαν εισχωρήσει καν στο έδαφος, ενώ σε αυτές υπήρχε ακόμα χώμα μαύρου χρώματος που χρησιμοποιείται στα φυτώρια εμπορίου! Τα δένδρα ήταν απότιστα, ενώ στην έκταση υπήρχαν λάστιχα ποτίσματος που δεν ήταν συνδεμένα μεταξύ τους ούτε και με κάποια πηγή νερού, άρα δεν χρησιμοποιούνταν. Έτσι, από αυτά και μόνο τα στοιχεία φαίνεται ότι τα δενδρύλλια δεν ήταν φυτεμένα στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά μεταφέρθηκαν λίγο πριν τον εντοπισμό τους. Μάλλον για να εντοπιστούν!
Σ' αυτό συνηγορούν και άλλα στοιχεία που κατατίθενται στο πλαίσιο της προανάκρισης. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούν οι χασισοκαλλιεργητές, όχι μόνο τα λάστιχα δεν ήταν συνδεμένα μεταξύ τους ή με κάποια πηγή, αλλά δεν υπήρχε καν κοντά πηγή, εκτός από ένα ξερό ρυάκι. Παράλληλα το σημείο της χασισοφυτείας δεν είχε στοιχεία άλλων φυτειών, όπως κάποιο μέρος να μένει ο καλλιεργητής, να μαγειρεύει, ούτε σκεύη για μαγείρεμα κλπ.
Ακόμα στον τόπο βρίσκονται σακούλες με υπολείμματα φαγητού που υποτίθεται χρησιμοποιούσαν οι καλλιεργητές. Είναι πιλάφι, μάλλον από κάποιο γάμο, που είχε καταναλωθεί μέρες πριν, όταν ακόμα δεν είχαν τοποθετηθεί εκεί τα δενδρύλλια. Πιθανώς τα υπολείμματα του φαγητού βρέθηκαν στα σκουπίδια και μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Οι εκθέσεις της αστυνομίας και οι καταθέσεις για την ψεύτικη φυτεία
Στην αναφορά αλλά και στην έκθεση αυτοψίας, που συντάχτηκαν από την ασφάλεια στις 3 Οκτωβρίου 2005, ουσιαστικά αποκαλύπτεται όλη η υπόθεση της ψεύτικης φυτείας.
ypovoli-dikografiasΌπως αναφέρεται στην επίσημη αναφορά για την υποβολή της δικογραφίας, "από την επιτόπια αυτοψία προέκυψε ότι για την ανάπτυξη των εν λόγω δενδρυλλίων ύψους 50-60 εκατοστών δεν υπήρχε σύστημα ποτίσματος δυνάμενο να λειτουργήσει, πράγμα απαραίτητο στο συγκεκριμένο περιβάλλον (μέσον καλοκαιριού, παντελής έλλειψη φυσικών πηγών νερού στην ευρύτερη περιοχή). Επιπλέον οι ανευρεθείσες στον χώρο πλαστικές σωλήνες άρδευσης ήταν άνευ ίχνους υγρασίας νερού (κενές), ήταν ασύνδετες μεταξύ των και απλωμένες ακανόνιστα επί του εδάφους (κομμένες ανά διαστήματα) και δεν ήταν τοποθετημένες αντίστοιχα στα σημεία (λάκκους) όπου βρίσκονται τα δενδρύλλια κάνναβης προς πιθανό πότισμά τους".
Επιπλέον στην έκθεση αυτοψίας σημειώνεται ότι «κατά την εκρίζωση των δενδρυλλίων μετά το πέρας της αυτοψίας παρατηρήθηκε ότι το σύστημα των ριζών αυτών δεν είχε εισχωρήσει καθόλου επί του εδάφους εντός των λάκκων και επί των ριζών συνεκρατείτο χώμα χρώματος μαύρου (φυτωρίων εμπορίου που βρίσκονται σε καταστήματα ανθοκομίας), ενώ το χώμα του συγκεκριμένου περιβάλλοντος έχει χρώμα μπεζ».
Δηλαδή, τα δενδρύλλια ινδικής κάνναβης ήταν δημιούργημα ενός «φυτωρίου» που μεταφέρθηκαν... άρον άρον στον συγκεκριμένο τόπο μόνο και μόνο για να «ανακαλυφθούν» από το ελικόπτερο. Επιπλέον οι «κατασκευαστές» του σκηνικού της χασισοφυτείας φαίνεται ότι είχαν σκορπίσει στην περιοχή διάφορα αντικείμενα όπως υδροσωλήνες κτλ. προκειμένου να δώσουν... αληθοφάνεια και γνησιότητα στο δημιούργημά τους.
katathesi-1Στη δικογραφία υπάρχει κατάθεση αστυνομικού της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χανίων που ανέφερε ότι "τα δενδρύλλια ήταν εμφυτευμένα κατά μέσον όρο πέντε σε κάθε λάκκο και με τρόπο βιαστικό, ενώ λογικά σε κάθε λάκκο θα έπρεπε να υπάρχει - για να γίνει σωστή ανάπτυξη - από ένα δενδρύλλιο". Ο αστυνομικός ανέφερε επίσης ότι στον χώρο αυτόν βρέθηκαν υπολείμματα φαγητού που είχε καταναλωθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα και μεταφέρθηκαν στον χώρο της καλλιέργειας επίτηδες από τους άγνωστους δράστες».

Η αποφυλάκιση
apofylakisi-1Μετά τον εντοπισμό της φυτείας, την οποία πληροφορείται προφανώς ο 35χρονος, αν και η αστυνομία κλείνει την υπόθεση και μάλιστα χωρίς να σχηματίσει σε βάρος του δικογραφία για "στημένη υπόθεση", καταθέτει νέα αίτηση αποφυλάκισης. Μάλιστα στο Συμβούλιο Εφετών επικαλείται ότι βοήθησε στον εντοπισμό 2 φυτειών (η δεύτερη κατά τις πληροφορίες ήταν στον Αποκόρωνα και έμοιαζε στο "στήσιμο" με την πρώτο) και στην αποκάλυψη άλλων 5-6 υποθέσεων ναρκωτικών. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2005 το Συμβούλιο αποφασίζει την αποφυλάκισή του και την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικά μέτρα (εγγύηση 2.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα).
Δεύτερη υπόθεση, ενώ ήταν αποφυλακισμένος με εγγύηση
Κι ενώ ο 35χρονος είναι πλέον εκτός φυλακής με εγγύηση, εμφανίζεται στον ίδιο αστυνομικό στον οποίο είχε δοθεί η πληροφορία για τη φυτεία και καταθέτει ότι γνωρίζει δυο εμπόρους ναρκωτικών. Ο αστυνομικός βεβαίως γνωρίζει τη "στημένη" υπόθεση αλλά συνεργάζεται με τον υπόδικο για εμπορία ναρκωτικών, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει την υπηρεσία του ή την εισαγγελία!
katathesi-katigoroumenouΟ 35χρονος εμφανίζεται στην αστυνομία στις 3 Μαΐου 2006, ονομάζοντας δυο νεαρούς, ενός 23χρονου κι ενός 22χρονου (ο ένας μάλιστα ήταν γιος αστυνομικού), οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο θα τον προμήθευαν 2 κιλά χασίς έναντι 8.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος στην κατάθεσή του λέει καθαρά ότι το κάνει για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση στη δίκη του.
Η συνεργασία του αστυνομικού με τον υπόδικο, με την εμπλοκή και δεύτερου αστυνομικού, φέρνει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των δυο νεαρών. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι ο 35χρονος τους έστησε παγίδα, καθώς εκείνος τους έστειλε να πάνε στο Ρέθυμνο και να φέρουν από δικό του άνθρωπο και για λογαριασμό του 2 κιλά χασίς!
Στο δικαστήριο, λίγο καιρό μετά, ο κατηγορούμενος παρουσιάζει χαρτί από τον συγκεκριμένο αστυνομικό ότι συνεργάστηκαν για την αποκάλυψη εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών και η ποινή που του επιβάλλεται είναι μικρή...
Ένορκη Διοικητική Εξέταση
antisangeleas-1Αργότερα, το 2009 διατάχτηκε ΕΔΕ για την υπόθεση των στημένων χασισοφυτειών, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα κατέθεσε και η τότε αντεισαγγελέας Χανίων που είχε δεχτεί την "πληροφορία" από τον προφυλακισμένο υπόδικο. Η εισαγγελική λειτουργός κατέθεσε τότε ότι ουδέποτε πληροφορήθηκε για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μόνο τη διαμαρτυρία του τότε διοικητή ασφαλείας είχε δεχτεί, ο οποίος μετά την "επιχείρηση"  και την αποφυλλακιση του υπόδικου εμπόρου ναρκωτικών, την επισκέφτηκε στο γραφείο της και ζήτησε εξηγήσεις γιατί η ίδια είχε δώσει την πληροφορία στην ΕΙΔΑΣΥΔΕ και όχι στην ασφάλεια. Μάλιστα ο αξιωματικός την ενημέρωσε ότι ο τότε προφυλακισμένος είχε κάνει χρήση πληροφοριών που είχε η δική του υπηρεσία και είχε οργανώσει επιχείρηση. Ενώ στην αίτηση αποφυλάκισής του είχε επικαλεστεί τη "βοήθεια" προς την αντεισαγγελέα και την αστυνομία.
Ο διοικητής ασφαλείας φαινόταν έντονα ενοχλημένος με την τροπή της υπόθεσης και δήλωσε στη δικαστική λειτουργό ότι θα ερευνούσε σε βάθος την υπόθεση.
Η έρευνα μέσα στους κόλπους της αστυνομίας ολοκληρώθηκε το 2011, αλλά ουδέποτε έμαθε κανείς αν καταλογίστηκαν πειθαρχικές ευθύνες ή αν αστυνομικοί διώχθηκαν ποινικά για τις στημένες χασισοφυτείες και τις συλλήψεις, προκειμένου να ευνοηθεί ο κατηγορούμενος ως έμπορος ναρκωτικών.
Δείτε μερικά από τα επίσημα έγγραφα των υποθέσεων
Η επίσημη αναφορά του Τμήματος Ασφαλείας Χανίων για τη "σικέ" χασισοφυτεία
ypovoli-dikografias
Η έκθεση αυτοψίας για τη χασισοφυτεία. Τα ερωτηματικά που προκαλούνται είναι πολλά
ekthesi-aftopsias-1ekthesi-aftopsias-2
Η αποκαλυπτική κατάθεση αστυνομικού που αποδεικνύει ότι η χασισοφυτεία ήταν σικέ
katathesi-1katathesi-2katathesi-3katathesi-4katathesi-5katathesi-6
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την αποφυλάκιση, με αναφορές στις "αποκαλύψεις"
apofylakisi-1apofylakisi-2

Τμήμα της κατάθεσης της αντεισαγγελέως στην ΕΔΕ
antisangeleas-1antisangeleas-2

Η κατάθεση του κατηγορούμενου τότε για εμπορία ναρκωτικών για δυο άλλους εμπόρους (;)
katathesi-katigoroumenou




candianews.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια