Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Ερντογάν απαγόρευσε τα Χριστούγεννα στους Γερμανούς! Οργή στο Βερολίνο

Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί για να προκαλέσει; Και να που μπορεί! Να απαγορεύσει ακόμη και τα... Χριστούγεννα.


 Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δίνει συνέχεια στην κόντρα του με τη Γερμανία, η οποία ξεκίνησε όταν οι Γερμανοί βουλευτές, πριν από μήνες, αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Σαν να τους την είχε φυλαγμένη και για τη σατιρική εκπομπή που τον κορόιδευε, ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να στείλει ένα... μήνυμα στο Βερολίνο: πως στην Τουρκία είναι εκείνος ο απόλυτος άρχοντας. Και έτσι, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στο γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, να γιορτάσει τα Χριστούγεννα!
Η εντολή δόθηκε μέσω ενός... e-mail στους καθηγητές, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι δεν πρέπει να αναφέρουν καν τη λέξη "Χριστούγεννα" μέσα στις τάξεις τους!
Το γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα (το 1884 συγκεκριμένα) και συγχρηματοδοτείται από τη Γερμανία. Έχει περίπου 35 Γερμανούς καθηγητές και κάθε Δεκέμβριο φιλοξενεί μια μικρή χριστουγεννιάτικη γιορτή και μαθαίνει τους μαθητές του για τα Χριστούγεννα. Μια εβδομάδα αφού απαγορεύτηκε στη χορωδία του σχολείου να τραγουδήσει στο γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ακυρώθηκαν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Στην κατοχή του Γερμανικού πρακτορείου έφτασε ένα e-mail από τη διοίκηση του σχολείου, όπου δίνεται εντολή στους καθηγητές ακόμη και η αναφορά για το θέμα των Χριστουγέννων μέσα στις τάξεις τους και μάλιστα η εντολή ήταν η απαγόρευση να... ξεκινήσει άμεσα! «Σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση του σχολείου, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να διδάσκεται η παράδοση των Χριστουγέννων ως μία χριστιανική γιορτή», αναφέρει το e-mail.
Φυσικά η απόφαση των τουρκικών αρχών προκάλεσε οργή στο Βερολίνο. «Δεν καταλαβαίνουμε την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του Λυκείου της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε την Κυριακή (18.12.2016).
«Είναι πολύ κρίμα που η παράδοση της διαπολιτισμικής ανταλλαγής την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα απαγορεύτηκε σε ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία γερμανο-τουρκικής φιλίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Κάποιοι βέβαια ήταν πιο σκληροί από την ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ. Όπως ένας από τους συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι απόλυτα απαράδεκτο» είπε ο Φρανκ Γιόζεφ Γιούνγκ, βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, υπεύθυνος για θέματα θρησκείας. «Αν η Γερμανία χρηματοδοτεί τους δασκάλους σε αυτό το σχολείο, έχει δικαίωμα να λέει τι θα διδάσκουν» είπε ο Γερμανός βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση της Μέρκελ «να το κάνει αυτό σαφές στην Άγκυρα».
Γερμανοί πολιτικοί "βλέπουν" την απόφαση των τουρκικών αρχών ως ένα μέρος μιας μεγαλύτερης αλλαγής που επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποσπάσει την Τουρκία από τον "κοσμικό" χαρακτήρα της. Ο δε Σεβίμ Νταγκντελεν, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, προχώρησε ακόμη περισσότερο: χαρακτήρισε την απόφαση δείγμα ισλαμικής δικτατορίας στην Τουρκία.

newsit.gr Πηγή: Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια