Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παράταση της εμπλοκής Αθήνας-δανειστών: Ολα στον αέρα

Για παράταση της εμπλοκής μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών οδεύει η διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών με αιχμή το «επίδομα» που αποφάσισε να
δώσει η ελληνική κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Πραγματοποιείται ένα πίνγκ - πόνγκ μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης καθώς από τις Βρυξέλλες  ζητούν  επιστολή του κ. Τσακαλώτου με την οποία να ξεκαθαρίζει ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα καταβληθεί εφ΄ απάξ και πως η κυβέρνηση θα αναλάβει μέτρα όπως για παράδειγμα κούρεμα συντάξεων εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών  τόνισε πως η ελληνική πλευρά αναμένει πρώτα επιστολή με τις θέσεις του ESM  σχετικά με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα  υπάρξει απαντητική επιστολή από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Αθήνα και Βρυξέλλες παίζουν ένα παιχνίδι ισχύος και εντυπώσεων για το θέμα των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε αργά χθες το απόγευμα ότι δεν συνεδρίασε ούτε το EWG, ούτε EG όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη ενώ ανέφερε πως δεν θα σταλεί ούτε σήμερα η επιστολή Τσακαλώτου. Παράλληλα υποστήριξε ότι έχουν αποσυνδεθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος  με την β΄αξιολόγηση.

"Τι επιστολή να τους στείλουμε;"

Η ίδια πηγή ανέφερε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου και για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την  πλευρά της Αθήανς κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί (σχετικά με τις παροχές). «Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήσαμε χθες στο  Euro  Working  Group από τους θεσμούς, να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο. Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε. Άρα, τι επιστολή εμείς να στείλουμε; Να στείλουμε επιστολή και να μας πουν «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο. Εμείς ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να την στείλουν», ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας. Ξεκαθάρισε δε ότι «η παροχή είναι εφάπαξ» και σημείωσε ότι από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει.

Οι "βόμβες" του ΔΝΤ

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ συνεχίζει  να ρίχνει ...βόμβες για το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο  με    νέα συμπληρωματική και διευκρινιστική ανάρτηση στο διαδίκτυο.
Το Ταμείο συνεχίζει να υποστηρίζει πως η μικρή φορολογική βάση είναι η αιτία των υψηλών φορολογικών συντελεστών σε όλο το φάσμα περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών του ΦΠΑ και χαρακτηρίζει το συνταξιοδοτικό ως "γενναιόδωρο» υπογραμμίζοντας ότι «οι στοχευμένες παροχές είναι ανεπαρκείς επειδή ακριβώς οι συνταξιοδοτικές παροχές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.»
Το ΔΝΤ επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν εν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα αλλά είναι ο στόχος στόχος για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί στο πρόγραμμα του ESM θα επιφέρει νέα μέτρα λιτότητας τα οποία θα παρεμπόδιζαν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σε αυτό το κλίμα πιέσεων από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και από το ΔΝΤ για την προοπτική του προγράμματος με την επιβολή πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% που θα σημάνουν νέες μειώσεις για συντάξεις και αφορολόγητο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές και πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου. Με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και του υφυπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μπαλάφα, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο τα τέλη του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση του χρέους έχει διαχωριστεί από την τρέχουσα αξιολόγηση.
Αντίστοιχα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην Βουλή υποστήριξε και αυτός ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει κλείσει αξιόλογη και τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να αλλάξει η ατζέντα είπε και να ανοίξει η συζήτηση για το Σύνταγμα την παραγωγική ανασυγκρότηση, ενώ προέβλεψε ένταξη στο QE το Μάρτιο.     


του Νίκου Τσίτσα
thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια