Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών «δοκιμάζουν» την ετοιμότητα της συνοριοφυλακής - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ

Αγωνία ξέσπασε στον Έβρο τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με είδηση που ήθελε την απομάκρυνση Πακιστανών μεταναστών από hotspot στην Ανατολική Θράκη και, παράλληλα, από


 την πληροφορία ότι οι τουρκικές αρχές εγκατέλειψαν εκατοντάδες Πακιστανούς μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη.
Για το αν πράγματι απελευθερώθηκαν μετανάστες από κέντρο φιλοξενίας της Ανατολικής Θράκης, ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρελάς, από τη συχνότητα του Ράδιο Χρόνος 87,5 fm απαντάει πως «δεν είμαι σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να πω ότι δεν ισχύει», επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι «σαφώς εμείς γνωρίζουμε τι γίνεται στην ελληνική επικράτεια επάνω στα δικά μας ζητήματα».

Αυξημένη η κινητικότητα στον Έβρο
Το γεγονός ότι η στάθμη του Έβρου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σημαίνει πως η διακίνηση μεταναστών παραμένει ακόμη «ζωντανή». Συγκεκριμένα, το περασμένο τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών παρουσίασαν έξαρση καθώς η στάθμη του νερού στον Έβρο παρέμεινε χαμηλή, ενώ φέτος αυτή η περίοδος παρατείνεται και στο μήνα Δεκέμβριο λόγω της ανομβρίας.
«Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί το γενικό φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, και των κυκλωμάτων που προσπαθούν να μεταφέρουν μετανάστες από τα σύνορα προς το εσωτερικό της χώρας», διαπιστώνει ο κ. Χαρελάς, ενώ για την ετοιμότητα της συνοριοφυλακής προσθέτει ότι «συλλαμβάνουμε αυτόφωρα κυρίως διακινητές υπηκόους  άλλων χωρών, ειδικά στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Οι αστυνομικές και συνοριακές δυνάμεις είναι στημένες καλά, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τα περάσματα και τους τρόπους μεταφοράς μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτά τα κυκλώματα». 

Παρόλα αυτά τα κυκλώματα παραμένουν ενεργά, όμως δεν λειτουργούν ...επαγγελματικά. «Τα κυκλώματα αυτά κάνουν πολλούς ερασιτεχνισμούς και οι λαθροδιακινητές δε γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πράξεις τους. Όμως, το εύκολο χρήμα και το κέρδος τους προτρέπουν. Από την άλλη εμείς προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την δουλειά μας, στηνόμαστε σε μπλόκα και αξιοποιούμε τις πληροφορίες που έχουμε για τα κυκλώματα. Γι’ αυτό κάθε μέρα η αστυνομία έχει επιτυχίες».

Ο Έβρος παραμένει ως ο νούμερο ένα προορισμός για διακίνηση μεταναστών, καθώς στα νησιά η διακίνηση παραμένει δυσκολότερη. Η αυξημένη ροή μεταναστών, σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες παρεμβάσεις της αστυνομίας, έχουν ως αποτέλεσμα τα κρατητήρια να γεμίζουν, κάτι που δυσκολεύει τη δουλειά.»Υπάρχει πίεση, και δεν το λέμε εμείς συνδικαλιστικά αλλά το λέει η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τα δεδομένα που βγάζουμε καθημερινά. Εμείς απλώς αποτυπώνουμε αυτές τις μεγάλες επιτυχίες σε καθημερινό πλέον επίπεδο, κι έτσι τα κρατητήριά μας και οι χώροι κλειστών δομών γεμίζουν. Αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι από τον Έβρο».

Η προσπάθεια που πραγματοποιείται στην περιφέρεια ΑΜ-Θ θα πρέπει να μεθοδευτεί και σε άλλες περιοχές. «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συμβαίνει σε όλη την χώρα, ακόμη και στο εσωτερικό εκεί όπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας προσανατολίζεται στο να κλείσει υπηρεσίες δίωξης παράνομης μετανάστευσης στο εσωτερικό της. Νομίζω ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν πρέπει να περιορίζονται στην περιφέρειά μας, αλλά θα πρέπει να επεκταθούν σε ολόκληρη την ενδοχώρα, σε όλο το οδικό δίκτυο, γιατί οι κινήσεις δεν είναι μόνο στον Έβρο προς το εσωτερικό αλλά και από την Αθήνα προς την ελληνοαλβανική πλευρά, από την Αθήνα προς την Ήπειρο και προς την κεντρική Μακεδονία. Άρα οι έλεγχοί μας και η παρουσία όλων των κλιμακίων της συνοριοφυλακής θα πρέπει να είναι σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας και όχι μόνο σε μια περιφέρεια», προσθέτει.

Συχνές οι αποσπάσεις
Παράλληλα, το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει υποστελεχωμένο, καθώς οι ανάγκες στα νησιά παραμένουν αυξημένες και οι αποσπάσεις προσωπικού είναι ένα συχνό φαινόμενο. Παρόλα αυτά ο κ. Χαρελάς δεν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος. «Δεν θα έλεγα ότι οι δυνάμεις αυτές αριθμητικά τουλάχιστον είναι τέτοιες που να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής»

Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση στο προσωπικό της Συνοριοφυλακής στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν. «Θα έλεγα ότι είναι απόρροια ενός συστήματος το οποίο αδιαφόρησε πλήρως τα προηγούμενα χρόνια για την σύσταση της ελληνικής συνοριοφυλακής, έτσι ώστε να προσλάβει αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό που να είναι παρόν σε τέτοιου είδους μεταναστευτικές πιέσεις και ροές. Δυστυχώς αυτές οι λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και τις ακολουθούν μέχρι και σήμερα τις πληρώνουμε με αυτό τον τρόπο. 
Οι συνάδελφοί μας παίρνουν αποσπάσεις για λίγους μήνες, ώστε να κλείνουν τις ροές ή να τις διαχειρίζονται», επισημαίνει, ενώ αναφορικά με τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας καταλήγει στο ότι «έχουν οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο, κυρίως στις κοινωνίες των νησιών όπου υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Εκεί οι ανοιχτές δομές έχουν διπλάσιο κόσμο και οι συνθήκες ασφάλειας -και της κοινωνίας και των προσφύγων και του ένστολου προσωπικού- δεν είναι καλές».


xronos.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια