Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η αναζήτηση εργασίας εντείνει την κυκλική μετανάστευση στην Ευρώπη

Ειδικοί σε θέματα αγοράς εργασίας υπολογίζουν ότι η λεγόμενη κυκλική μετανάστευση θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Δηλαδή, θα υπάρχει ένα εργατικό
δυναμικό που θα αναζητά περιορισμένου χρόνου εργασία σε μια άλλη χώρα, όταν τελειώνει θα επιστρέφει στην πατρίδα του και στη συνέχεια θα αναζητεί σε άλλη χώρα καλύτερα πληρωμένη εργασία ή γενικώς εργασία.

Θα δημιουργηθούν δηλαδή συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στις διάφορες ομάδες φτηνών εργατικών χεριών.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση θα υπάρχουν και εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν στυγνά αυτόν τον ανταγωνισμό. Ήδη, σε πολλές χώρες διαμορφώνεται η τάση να πληρώνονται τόσο λίγο οι απλές χειρωνακτικές εργασίες, που μόνο άνθρωποι από φτωχές χώρες δέχονται να τις κάνουν. Αλλά ακόμη κι αυτοί δεν μπορούν να ζήσουν με τα λίγα χρήματα.

Και φυσικά όλα αυτά, σε συνδυασμό με την κρίση που πλήττει τον ευρωπαϊκό Νότο, θα κάνουν τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Κυρίως σε κλάδους χωρίς απαιτήσεις εξειδίκευσης υπάρχουν επιχειρηματίες που βρίσκουν πάντα κενά στους νόμους.

Παράλληλα, και οι στρατιές των προσφύγων που τα τελευταία χρόνια βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη λειτουργούν ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης, οι επιπτώσεις του οποίου θα φανούν στα επόμενα χρόνια όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον στο οποίο αμφισβητούνται τα εργασιακά κεκτημένα, με αποτέλεσμα, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, η αγορά εργασίας να μετατρέπεται αργά αλλά σταθερό σε ζούγκλα. Και αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις σε όλη την οικονομία και κυρίως στα ασφαλιστικά συστήματα τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν και μία κλιμακούμενη γήρανση του πληθυσμού.



Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Κέρδος online











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια