Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προληπτικά -για το φόβο βιασμού- οι γυναίκες πρόσφυγες παίρνουν αντισυλληπτικά ξεκινώντας για Ευρώπη

Οι γυναίκες αλλά και τα κορίτσια που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από πολέμους, φοβούνται ότι θα βιαστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά το
αποτολμούν παίρνοντας προληπτικά αντισυλληπτικά, αναφέρει η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτω Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Παρότι γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική βία, είναι αποφασισμένες να κάνουν αυτό το ταξίδι», δήλωσε στην ετήσια σύνοδο Trust Women για τα δικαιώματα των γυναικών και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που διοργανώνει το Thomson Reuters Foundation, η φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ιδρύσει η εταιρεία Thomson Reuters.

Η UNICEF κατέγραψε επίσης περιπτώσεις νέων γυναικών από τις οποίες ζητείται να ικανοποιήσουν σεξουαλικής φύσης απαιτήσεις των διακινητών για να τις περάσουν στη Βρετανία. Στελέχη οργανώσεων αρωγής σημειώνουν ότι αυτό το φαινόμενο κάθε άλλο παρά περιορίζεται στη Γαλλία.

Συνολικά το 2015 ξερριζώθηκαν  65,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 50% μέσα σε μια πενταετία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Το 86% των προσφύγων φιλοξενουνται μάλιστα από αναπτυσσόμενα κράτη με τους περισσότερους από αυτούς να τους φιλοξενεί η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους.

Η Τζοάν Λιου, πρόεδρος της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην ίδια εκδήλωση ανέφερε ότι  η διεθνής κοινότητα δεν προσφέρει βοήθεια –αντίθετα μοιάζει να εγκαταλείπει στην τύχη τους– στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή είναι «να αποθαρρύνονται οι άνθρωποι από το να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να σώσουν τη ζωή τους», γεγονός που σημαίνει ότι ως διεθνής κοινότητα «επιδεινώνουμε και αυξάνουμε» το πόσο ευάλωτοι είναι, υπογράμμισε η Λιου.



presspublica.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια