Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έτσι θα αποπληρώσει το χρέος της στην Τσεχία η Κούβα


Για ένα χρέος προς την Τσεχία ύψους 276 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Κούβα θα το αποπληρώσει προσφέροντας … ρούμι!

Όπως μεταδίδει το BBC, το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας δήλωσε πως η Αβάνα πρότεινε αυτή τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια πρόσφατων διαπραγματεύσεων για το θέμα του χρέους.
Το χρέος ήταν παλιό, από τις παλιές καλές εποχές που η χώρα του Φιντέλ Κάστρο απολάμβανε τη στήριξη της Μόσχας και ολόκληρου του ανατολικού μπλοκ. Η Κούβα οφείλει στις τσεχικές αρχές 276 εκατομμύρια δολάρια και αν η προσφορά της για αποπληρωμή σε είδος γίνει δεκτή, οι Τσέχοι θα έχουν αρκετό ρούμι για πάνω από έναν αιώνα. Ωστόσο, η Πράγα δήλωσε πως προτιμά να πάρει τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους σε μετρητά.

  

Η Κούβα τώρα δεν έχει πολλά μετρητά, αλλά διαθέτει άφθονο ρούμι -εξ ου και αυτή την ασυνήθιστη πρόταση, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Πράγα, Rob Cameron.  

Υπήρξε και η σκέψη η αποπληρωμή να γίνει με φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς η κομμουνιστική Κούβα έχει επιτύχει άλματα στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Αλλά και πάλι υπήρχαν εμπόδια, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Τσεχία: τα φάρμακα θα ήταν δύσκολο να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση.

Πάντως, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η χώρα προτίθεται να αποπληρώσει χρέος της διά της ανταλλακτικής πρακτικής, αφού στο παρελθόν και η Βόρεια Κορέα προσφέρθηκε να δρομολογήσει χρέος 10 εκατ. δολ., με προϊόντα από τζίνσενγκ, ενώ το 1993, η Ρωσία προσέφερε μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυρηνικό υποβρύχιο, για να διαγράψει χρέος ύψους 100 εκατ. δολ. προς τη Νέα Ζηλανδία.


Πηγή: lifo.gr, now24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια