Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκθεση: Οργιο χρήσης αναβολικών από τους Ρώσους

Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου ήταν «διεφθαρμένοι σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο» από την Ρωσική κυβέρνηση και τις αθλητικές αρχές της χώρας, που συνωμότησαν για να διασφαλίσουν ότι οι
αθλητές και οι αθλήτριες θα κατάφερναν να «ξεγελάσουν» τα τεστ του ντόπινγκ, αναφέρεται σε έκθεση του Καναδού καθηγητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν, που έγινε για λογαριασμό της WADA.  
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι περισσότεροι από 1000 Ρώσοι και Ρωσίδες που αγωνίζονταν σε περισσότερα από 30 αθλήματα- και στο ποδόσφαιρο- είχαν αναμειχθεί ή ωφελήθηκαν από την κρατικά χορηγούμενη στρατηγική του ντόπινγκ την τετραετία μεταξύ του 2011 και του 2015.  
Το Διεθνές Ολυμπιακό Συμβούλιο αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως «έγινε μια θεμελιώδης επίθεση κατά της ακεραιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων και εν γένει του αθλητισμού». Ανακοίνωσε δε ότι θα εξετάσει όλα τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από Ρώσους αθλητές στην διάρκεια των Ολυμπιακών του 2012.
Ο Μακλάρεν λέει ότι διαπίστωσε «μια θεσμική συνωμοσία στην διάρκεια των θερινών και των χειμερινών Αγώνων, αλλά και στους Παραολυμπιακούς» στη Ρωσία και «μια συγκάλυψη που έγινε σε χωρίς προηγούμενο κλίμακα».  
«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πότε ξεκίνησε αυτή η συνωμοσία και πόσο βαθιά είναι», τονίζει. «Επί χρόνια, οι διεθνείς διοργανώσεις κρατούνται σε καθεστώς ομηρίας εν αγνοία των υπολοίπων από τους Ρώσους. Προπονητές και αθλητές έπαιζαν άνισα. Οι θεατές και οι οπαδοί των αθλημάτων εξαπατήθηκαν».  
Ο Μακλάρεν αναφέρεται ειδικά στην συμπεριφορά των Ρώσων πριν τους Αγώνες του 2012, υποστηρίζοντας ότι πολλοί αθλητές, πριν τους Ολυμπιακούς, πήραν ένα κοκτέιλ από μη ανιχνεύσιμα στεροειδή από την Ρωσική Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ. Μετά υπεβλήθησαν σε «τεστ ξεπλύματος», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθούν θετικοί σε αναβολικά στους Αγώνας. 
«Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους», λέει ο Μακλάρεν. «Η Ρωσική ομάδα κέρδισε 24 χρυσά, 26 αργυρά και 32 χάλκινα μετάλλια. Κανένας Ρώσος αθλητής ή αθλήτρια δεν βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία στην διάρκεια των Αγώνων. Παρόλα αυτά η Ρωσική Ολυμπιακή Ομάδα διέφθειρε τους Αγώνες του Λονδίνου σε μια χωρίς προηγούμενο κλίμακα, το μέγεθος της οποίας μπορεί ποτέ να μην γίνει πλήρως γνωστό».   
Η πρώτη αναφορά του Μακλάρεν, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατέγραφε με λεπτομέρειες πως οι μεγάλες διοργανώσεις στη Ρωσία- συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που έγινε στη Μόσχα το 2013 και των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι το 2014 - είχαν διαφθαρεί από την ρωσική κυβέρνηση, το υπουργείο Αθλητισμού και τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB), που διασφάλισαν ότι δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν στους ελέγχους, οι αθλητές που είχαν κάνει χρήση αναβολικών. 
Αλλά η δεύτερη έκθεση του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα- με βάση συνεντεύξεις, ηλεκτρονική αλληλογραφία και μελέτη 4.000 σελίδων με στοιχεία, πολλά εκ των οποίων είχαν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα ipevidencedisclosurepackage.netπροσέφερε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία. 
Διαπιστώνει ότι τα δείγματα ούρων ορισμένων αθλητών περιείχαν «ποσοστά αλάτων σε φυσικώς αδύνατα επίπεδα» - ένδειξη παραποίησης από τις αρχές- και άλλων, όπως δυο αθλητριών του χόκεϊ είχαν ανδρικό DNA στα δείγματα τους.
Αυτό, υποστηρίζει ο Μακλάρεν είναι «αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι τα αρχικά δείγματα είχαν παραποιηθεί και αλλαχθεί». 
«Αυξάνεται ο αριθμός των εμπλεκόμενων αθλητών  καθώς και το μέγεθος της συνωμοσίας και της συγκάλυψης», προσθέτει ο Μακλάρεν. «Μια συγκάλυψη που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2011 και συνεχίστηκε και μετά τους Αγώνες του Σότσι. Μια συγκάλυψη που εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών από ένα μη ελεγχόμενο χάος σε μια θεσμική και πειθαρχημένη συνωμοσία για την απόκτηση χρυσών μεταλλίων. Μια συγκάλυψη σε μια κλίμακα χωρίς προηγούμενο».    
Ενα «σκοτεινό μυστικό» αποκαλύφθηκε, καταλήγει ο Καναδός καθηγητής, επιμένοντας ωστόσο ότι η Ρωσία έχει περιθώρια να αλλάξει: «Μπορεί να τους εμπιστευτεί κανείς;Νομίζω ότι η απάντηση είναι "ναι", αλλά και αυτοί θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν». 
Η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει όλα τα 254 δείγματα ούρων Ρώσων αθλητών από το Σότσι, αλλά όπως ανέφερε και τα 63 δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί το 2014 στο Σότσι έχουν ήδη επανεξεταστεί σε συνεργασία με τον Μακλάρεν και βρέθηκαν όλα αρνητικά.
efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια