Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επικίνδυνες εθνικοπατριωτικές σχέσεις

Από τα ανοίγματα στη Χρυσή Αυγή στις αντιευρωπαϊκές κορόνες και στις εθνικιστικές εξάρσεις για το Κυπριακό
Περιμένοντας το μεγάλο κύμα. Αυτό κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ένας πολιτικός σέρφερ εθισμένος στο σουέλ, στο βουβό κύμα που μπορεί να σε ταξιδέψει πολύ μακριά. Οταν ήταν στην αντιπολίτευση καβάλησε το αντιμνημονιακό κύμα προτού γίνει το τσουνάμι που σάρωσε το παλαιό πολιτικό σύστημα. Τώρα επιχειρεί το ίδιο με την αντιευρωπαϊκή, αντισυστημική, «πατριωτική» φουσκοθαλασσιά, απέναντι σε μια αμήχανη Νέα Δημοκρατία και μια παραζαλισμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία για να μη γίνει ουρά της ΝΔ έφθασε να δέχεται τους επαίνους του Πάνου Καμμένου επειδή «η Φώφη αγνόησε τον Βενιζέλο και στήριξε την κυβέρνηση».

Τα δύο κόμματα ανήκουν στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες, αλλά οι ιδεολογικές σταθερές τους έχουν υποχωρήσει κάτω από το βάρος του λαϊκισμού και δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τον ρευστό αντίπαλό τους, ο οποίος δεν σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Αντί για ξεκάθαρες θέσεις επιχειρούν με ακατανόητους ελιγμούς να αντιμετωπίσουν τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, πέφτουν συνεχώς στις ίδιες παγίδες και συμβάλλουν άθελά τους στη διαμόρφωση ενός επικίνδυνου κλίματος με συγκολλητική ουσία των επιμέρους στοιχείων το Κυπριακό.

Πολλοί διερωτώνται «πού το πάει ο Τσίπρας;». Ενδεχομένως να προηγείται άλλο ερώτημα: «Πού το πάει η αντιπολίτευση;». Ακριβέστερα η ΝΔ, η οποία μοιάζει να έχει βολευτεί στη θέση του εισπράκτορα της λαϊκής δυσαρέσκειας και από αυτήν παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί την ανασύσταση ενός νέου «πατριωτικού» μετώπου εξίσου ετερόκλητου με το αντιμνημονιακό, αλλά πολύ πιο επικίνδυνου καθώς εμπεριέχει και τα ανοίγματα προς τη Χρυσή Αυγή. Την αρχή την έκανε στις αρχές του καλοκαιριού ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όταν με αφορμή τη στάση της ΧΑ στον εκλογικό νόμο δήλωνε ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».

Προσφάτως, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης» δήλωσε με αφορμή τη μετάβαση στο Καστελόριζο και στη Ρω βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΧΑ. Ο Μάκης Μπαλαούρας έσπευσε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου: «Πιστεύω ότι αυτό που ήθελε να πει - και έτσι ερμηνεύονται και τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής - είναι ότι υπάρχει απλός κόσμος που μέσα στη μέγγενη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την αδυναμία να δώσει λύσεις με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις νομίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι λύση για αυτόν. Είναι απλός κόσμος που δεν έχει καμία σχέση με τον ρατσισμό και τον φασισμό».

Ο απλός κόσμος ωστόσο παρακολουθεί το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ, τον Νίκο Νικολόπουλο στις Επιτροπές της Βουλής να έχει αναλάβει το έργο της διαπόμπευσης των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμισμένος με τον Ηλία Κασιδιάρη. Βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να υποκύπτει στη γοητεία του Πάνου Καμμένου, για τον οποίο, όπως εξομολογήθηκε στη Νίσυρο, είχε την αίσθηση ότι ήταν ένας «μπούλης» αλλά βλέποντάς τον, φοιτητής ακόμα, στο τοπικό πανηγύρι κατάλαβε ότι «ήταν ζεστός άνθρωπος, είχε λαϊκή αποδοχή και έπιανε κουβέντα σε όλα τα τραπέζια. Είναι ένας άνθρωπος έξω καρδιά».

Ο κόσμος παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, να καλεί τους ευρωπαίους εταίρους σε σύμπραξη κατά «των ρατσιστικών φωνών», όπως έκανε την Παρασκευή στις κοινές δηλώσεις με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Οταν βρίσκεται στην Ελλάδα, όμως, επιτρέπει στα νησιά του Αιγαίου να διολισθαίνουν σε ένα γκρίζο καθεστώς, με τις προσφυγικές ροές να απειλούν να πνίξουν τις τοπικές κοινωνίες ενισχύοντας την επιρροή της ΧΑ. Παράλληλα εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για την ασφάλεια των συνόρων υπό τη σκιά σεναρίων για τη σταδιακή μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε... Ναούρου.

Το νησί Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει μετατραπεί σε κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων από την κυβέρνηση της Αυστραλίας αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο άθλιες ώστε η Διεθνής Αμνηστία το χαρακτήρισε «νησί της απόγνωσης».   

Ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να παίξει με όλα τα θέματα. Με τους θεσμούς, με τη Δικαιοσύνη, με τα ΜΜΕ, με τη ΧΑ, με την οικονομία, με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε - «με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε;» ρωτούσαν η «Αυγή» και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, έχοντας την ενθάρρυνση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Δεν αποκλείεται  να παίξει ακόμα και με το Κυπριακό, έχοντας κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά των εγγυήσεων - «για να βοηθήσει τη συμφωνία ή για να την υπονομεύσει;» διερωτώνται οι δύσπιστοι. Από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο έχουν σηκώσει υπέρμετρα τους τόνους.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αναχρονιστικό πλαίσιο εγγυήσεων και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε αυτή τη θέση, «διότι, εντάξει, είστε υπέρ της ευθύνης αλλά το να λέει κανείς διαρκώς "η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται, είναι ένα κλισέ". Στην κρίσιμη στιγμή πρέπει να πούμε άποψη» είπε.



Κυπριακό
Πρωτοφανής διάλογος  Αθήνας - Λευκωσίας

Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται ένας πρωτοφανής διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και στη Λευκωσία, με κάθε είδους αφορμές. Η τελευταία δόθηκε με την ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελου Συρίγου, στο μνημόσυνο του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Η επίμαχη αναφορά ήταν η ακόλουθη: «Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση. Θα είναι αναμφισβήτητα μια θλιβερή εξέλιξη που απλώς θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Βαυκαλιζόμαστε μήπως ότι συνομιλούμε με τους Τουρκοκυπρίους; Μήπως οι Τουρκοπύπριοι κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου, Νικόλας Παπαδόπουλος, με τον οποίο ο κ. Συρίγος διατηρεί φιλικές σχέσεις, αναπαρήγαγε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παραπάνω παράγραφο.

Το ΔΗΚΟ είναι ιδιαίτερα επικριτικό για τους χειρισμούς Αναστασιάδη και έτσι αναμείχθηκε στο θέμα και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μη κρύβοντας την ενόχλησή του δήλωσε: «Θέλω να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο, και δεν αναφέρομαι στην υπεύθυνη κυβέρνηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή. Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται γιατί έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει για αυτόν τον πατριωτισμό». Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς, στον οποίο χρεώθηκε ο κ. Συρίγος ως σύμβουλος, ανάρτησε στο twitter την ενόχλησή του: «Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για Κυπριακό, από "πολιτικά βαποράκια", απόψεις εξαιρετικού καθηγητή Α. Συρίγου, στελέχους και γενικού γραμματέα κυβερνήσεων ΝΔ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις του κ. Συρίγου προκαλούν προβλήματα. Τον Απρίλιο του 2014 σε συνέντευξη που έδωσε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» υποστήριξε τη λύση της διχοτόμησης. «Από μια λύση τύπου σχεδίου Ανάν, είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν στο έδαφος της Κύπρου δύο κράτη, που θα είναι μέλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» είχε δηλώσει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξεμάνη εξαιτίας του περιεχομένου της συνέντευξης και του χρόνου που επέλεξε να τη δώσει, λίγο πριν από την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, και τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανάγκασε τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.
 
 
Δημητρα Κρουστάλλη 
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια