Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι ...“Ρόμποκοπς” των ΤΕΕΜ εξουδετερώνουν εκρηκτικούς μηχανισμούς (Βίντεο)


Εκατοντάδες ώρες σκληρής εκπαίδευσης περνούν οι πυροτεχνουργοί της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να εξουδετερώσουν μία βόμβα, ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία.


Σύμμαχοί τους, οι σκύλοι-ανιχνευτές των εκρηκτικών, αλλά και το ειδικό ρομπότ, που τους επιτρέπει να επιχειρούν από απόσταση ασφαλείας.

Όταν το τηλέφωνο χτυπά στο γραφείο τού Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, η αδρεναλίνη χτυπά “κόκκινο”. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι πυροτεχνουργοί πρέπει να φθάσουν στο σημείο, όπου υπάρχει η βόμβα και να την απενεργοποιήσουν, συνήθως με διάσπαση.

Στην εκπαίδευσή τους προσπαθούν να προσομοιάσουν τις πραγματικές συνθήκες, καθώς οι βομβιστές συχνά προσπαθούν να κάνουν την εξουδετέρωση του μηχανισμού αδύνατη.
Με σχοινιά, γάντζους και ορειβατικούς κρίκους ανασύρουν το ύποπτο δέμα και τότε αναλαμβάνει το ρομπότ.

Μέσα από την οθόνη και με τα χειριστήρια στα χέρια, ο εκπαιδευμένος αστυνομικός έχει τη δυνατότητα να πιάσει τη βόμβα, να τη μεταφέρει, ακόμα και να την απενεργοποιήσει.
Όταν, όμως, αυτό δεν είναι δυνατό, ο πυροτεχνουργός φοράει την ειδική στολή, βάρους 35 κιλών και φθάνει επάνω από τον μηχανισμό.

Η απενεργοποίηση του ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού, που άγνωστος άφησε στο κάγκελο της οδού Σταδίου, μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας, απέδειξε για ακόμα μία φορά τον επαγγελματισμό των πυροτεχνουργών, που κατάφεραν να παραδώσουν τη βόμβα σχεδόν ακέραιη προς διερεύνηση.

Αναπόσπαστο κομμάτι του ΤΕΕΜ και η ομάδα Κ9 με τους σκύλους-ανιχνευτές των εκρηκτικών. Είναι εκπαιδευμένοι να τα εντοπίζουν, ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία. Τότε μένουν ακίνητα και περιμένουν την επιβράβευση του συνοδού τους.

Όσο για το ρομπότ, …“μιλάει” με τη φωνή του χειριστή.

δείτε το βίντεο πατώντας  ΕΔΩ

Του Μανώλη Ασαριώτη - antenna.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια