Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η σύντομη ιστορία της ΓΑΔΑ ο Προσφυγικός καταυλισμός και λούνα παρκ

Το κείμενο ιστορικής αναδρομής και οι φωτογραφίες μιας άλλης εποχής, προϊόν και καταπίστευμα του επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΓΑΔΑ, Τάκη Παπαπετρόπουλου, ο οποίος
ειρήσθω εν παρόδω αρέσκεται να κάνει βουτιές στο παρελθόν, ταυτοποιώντας στο σήμερα κτίρια και περιοχές που κουβαλούν βαριά μνήμη, θύμησες και ιστορία.



"Εκεί που σήμερα βρίσκεται το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), βρισκόταν ο προσφυγικός οικισμός της Νέας Ανατολής. Επρόκειτο για έναν συνοικισμό με κακές συνθήκες διαβίωσης στο τετράγωνο Λ. Αλεξάνδρας (απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού), Πανόρμου, Αμπελακίων και Δημητσάνας.

Αυτό το περιβάλλον χρησιμοποιήθηκε ως ντεκόρ της ταινίας «Ξυπόλητο τάγμα». Η ταινία «Ξυπόλητο τάγμα», γνωστή και ως «Σαλταδόροι», γυρίστηκε μεταξύ 1952-1954 και χρησιμοποίησε για σκηνικό της «μαύρης αγοράς» στην ταινία την νόμιμη λαϊκή αγορά που λειτουργούσε στον συνοικισμό «Νέα Ανατολή». Το 1958 έγινε η κατεδάφιση του οικισμού.

Μετά την κατεδάφιση έμεινε μια τεράστια αλάνα. Θυμάμαι τη δεκαετία του 60 εγκατεστημένο εκεί Λούνα Παρκ .Εκεί γυρίστηκε η ταινία με τη Βουγιουκλάκη "Το κορίτσι του Λούνα Πάρκ". Το 1970 η έκταση παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αργότερα άρχισε να κτίζεται το κτίριο που προοριζόταν για Αρχηγείο της Αστυνομίας Πόλεων. Με την ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας εγκαταστάθηκε αρχές του 1986 η ΓΑΔΑ.

Στις φωτο στο βάθος το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" και αριστερά το γήπεδο του ΠΑΟ.


Φωτογραφία του Takis Papapetropoulos.



Φωτογραφία του Takis Papapetropoulos.




ο κ. Παπαπετρόπουλος. Φωτογραφία κι αυτή από το ... βαθύ παρελθόν!!!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια