Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θέλετε να … εξαφανιστείτε από το διαδίκτυο; Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές


Το διαδίκτυο έχει κυριεύσει τη ζωή μας. Υπολογιστές, κινητά και tablets αποτελούν το όχημα για να μας βοηθήσουν –και κάποιες φορές να μας παρασύρουν- σε πράξεις που άλλες εποχές θα θεωρούσαμε πέρα για πέρα εξωπραγματικές.

Η προσωπική μας ζωή, φωτογραφίες, βίντεο και κάθε είδους προσωπική πληροφορία βρίσκεται στο διαδίκτυο κυρίως με δική μας πρωτοβουλία. Λένε πως ό,τι βρίσκεται στο ίντερνετ ουσιαστικά δεν μπορεί να χαθεί. Ωστόσο αν το αποφασίσουμε να «χαθούμε» και να σβήσουμε τα ίχνη μας από το διαδίκτυο, υπάρχει τρόπος.

Οι οδηγίες δίνονται από ιστοσελίδες που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Μας «εξαφανίζουν» από το ίντερνετ.

Αρχικά συμβουλεύουν:

  1. Αλλάξτε τους κωδικούς σας. 
  2. Σβήστε τους λογαριασμούς σε social media που δεν χρησιμοποιείτε.
  3. Δείτε και, αν θεωρήσετε πως χρειάζεται, ελέγξτε τα privacy settings στους λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε (πχ στο ποιοι μπορούν να δουν δημοσιεύσεις σας στο Facebook ή στο Instagram κτλ).
  4. Σε υπηρεσίες όπου δεν μπορείτε να σβήσετε το λογαριασμό σας, αλλάξτε το όνομά σας σε ψευδώνυμο, φτιάξτε ένα τυχαίο email που δεν πρόκειται να χρησιμοποιείτε και βάλτε αυτό εκεί. Σβήστε όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να σβήσετε.
  5. Στο λογαριασμό σας στο Google, πάτε στο «My Activity» (η δραστηριότητά μου) και σβήστε το ιστορικό αναζητήσεων και τοποθεσιών και αλλάξτε τις προτιμήσεις (preferences) στους λογαριασμούς σας.
  6. Αντίστοιχα πράξτε και στο Yahoo και το Bing, καθώς και σε άλλες μηχανές αναζήτησης που μπορεί να χρησιμοποιείτε. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης, που δεν παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας με τον ίδιο τρόπο (πχ DuckDuckGo).
  7. Κάντε κλικ στο unsubscribe σε ενοχλητικά spam email, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πριν τα μπλοκάρετε.
  8. Αν θέλετε, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα σε μηχανή αναζήτησης για διαγραφή κάποιων αποτελεσμάτων αναζήτησης που σας αφορούν (πχ μέσω URL removal tool).
  9. Διαγραφείτε από ιστοσελίδες συλλογής δεδομένων όπως το Spokeo, το Whitepages και το PeopleFinder. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, οπότε ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποια υπηρεσία επί πληρωμή, όπως το DeleteMe.


Πηγή: voicenews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια