Όλοι οι γαλανομάτηδες, εκτός από το χρώμα των ματιών τους, έχουν κάτι κοινό. Ποιο είναι αυτό;


Όλοι όσοι έχουν μπλε μάτια έχουν και ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ τους, εκτός φυσικά από το χρώμα των ματιών τους.

Σύμφωνα με τη Science Daily, οι άνθρωποι με μπλε μάτια μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αναφέρουν πως εντόπισαν τη γενετική μετάλλαξη που είναι υπεύθυνη γι' αυτό πριν από 6.000-10.000 χρόνια πριν.

«Αρχικά, είχαμε όλοι καστανά μάτια, αλλά μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας οδήγησε στη δημιουργία ενός «διακόπτη», ο οποίος κυριολεκτικά «απενεργοποίησε»  την ικανότητα παραγωγής καστανών ματιών», είπε ο καθηγητής Χανς Ειμπεργκ από το τμήμα κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στη Science Daily.

Το γονίδιο, στο οποίο αναφέρεται ο καθηγητής, είναι υπεύθυνο για μια πρωτεΐνη, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει χρώμα και στα μάτια.

Οι γαλανομάτηδες έχουν μόνο μια μικρή ποσότητα μελανίνης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και εξαιτίας αυτού οι ερευνητές κατέληξαν πως μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο. Δηλαδή, έχουν κληρονομήσει αυτόν το «διακόπτη» στο ίδιο σημείο του DNA τους.Πηγή: athensmagazine.gr