Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δεκάδες μικρά παιδιά κατακλύζουν την Αθήνα και ζητιανεύουν -Είναι θύματα συμμοριών που τα εκμεταλλεύονται, λένε ΜΚΟ. Η στάση της Αστυνομίας [εικόνες]

Δεκάδες μικρά παιδιά κατακλύζουν αυτές τις ημέρες τούς στολισμένους για τα Χριστούγεννα δρόμους στο κέντρο της Αθήνας και ζητιανεύουν. 


Το iefimerida κατέγραψε σκληρές εικόνες με παιδιά-ζητιάνους. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται όλο το χρόνο, όμως τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι πολύ πιο έντονο. «Τα παιδάκια αυτά είναι ηλικίας από 5 ετών μέχρι 12 ετών, όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο πολύ ευαισθητοποιείται ο κόσμος. Τις ημέρες των εορτών τα παιδάκια αυτά αυξάνονται στους δρόμους» δηλώνει στο iefimerida η γενική διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, κ. Ευγενία Θάνου.

Οδός Ερμού. Ένα παιδάκι παίζει μουσική και ζητιανεύει.
Είναι θύματα συμμοριών
Στις φωτογραφίες βλέπετε μικρά παιδιά να ζητιανεύουν στην οδό Ερμού, από όπου αυτές τις ημέρες περνάνε χιλιάδες πολίτες για τα ψώνια τους. Ένα από αυτά τα παιδιά παίζει μουσική και κάποια στιγμή το πλησιάζουν δυο αστυνομικοί. Το παιδί φοβάται και σηκώνεται για να απομακρυνθεί. Οι αστυνομικοί το καθησυχάζουν και το ρωτούν ποιος το έβαλε να ζητιανεύει. Το παιδί δεν απαντάει. Οι αστυνομικοί φεύγουν και το παιδάκι επιστρέφει και πάλι στη θέση του. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, οι αστυνομικοί οδηγούν τα παιδάκια – ζητιάνους στο αστυνομικό τμήμα και με τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου τους κάνουν ερωτήσεις. Δεν πρόκειται για σύλληψη, αλλά για μια προσπάθεια να φθάσουν στα ίχνη των συμμοριών που εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά. Παρατηρείται όμως και το φαινόμενο πολλά από αυτά τα παιδιά να ζητιανεύουν δίπλα από τους αστυνομικούς που δεν επεμβαίνουν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους της Αθήνας είναι θύματα αδίστακτων συμμοριών που τα εκμεταλλεύονται, τα υποχρεώνουν να επαιτούν και στη συνέχεια τους αρπάζουν τα χρήματα.
«Είναι θύματα. Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό. Όσο και αν μας ακούγεται σκληρό εμείς λέμε στον κόσμο να μη δίνουν χρήματα στα παιδιά, είναι προτιμότερο να τους αγοράζουν μια τυρόπιτα ή μια σοκολάτα. Όσο μεγαλύτερη είσπραξη έχουν τα παιδιά αυτά τόσο πιο πολύ τα εκμεταλλεύονται οι συμμορίες», δηλώνει η κ. Ευγενία Θάνου.

Μοναστηράκι. Ένα παιδάκι πλησιάζει τους περαστικούς και ζητιανεύει.

Παιδάκι ζητιανεύει δίπλα από αστυνομικούς.
Ναρκώνουν τα μωρά στην αγκαλιά τους και ζητιανεύουν!
Σε αρκετούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο: Γυναίκες με μωρά κοιμισμένα στην αγκαλιά τους ζητούν ελεημοσύνη. Όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μωρά αυτά έχουν ναρκωθεί για να μένουν κοιμισμένα και μάλιστα οι γυναίκες που ζητιανεύουν δεν είναι οι μητέρες τους αλλά μέλη διεθνών κυκλωμάτων.

Τα παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους είναι ηλικίας από 5 μέχρι 12 ετών λένε ΜΚΟ.

Περαστικοί δίνουν χρήματα στο παιδάκι που ζητιανεύει στην οδό Ερμού.
«Υπάρχουν μωρά που τα βλέπουμε κοιμισμένα στην αγκαλιά της μάνας στο δρόμο. Δεν μπορεί να μείνει ένα μωρό κοιμισμένο τόσες ώρες και μάλιστα όταν βρίσκεται στο δρόμο» δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος και προσθέτει: «Σε συλλήψεις έχει διαπιστωθεί ότι ναρκώνουν τα παιδιά με διάφορες ουσίες. Υπάρχουν διεθνή κυκλώματα που βγάζουν τα παιδιά έξω και τα εκμεταλλεύονται, πολλοί έρχονται από τη Βουλγαρία με τα παιδιά αυτά, είναι ένα ολόκληρο σύστημα από πίσω. Κρατούν τα παιδιά στην αγκαλιά τους για να προκαλέσουν οίκτο. Η αστυνομία μας ακούει και επεμβαίνει όπου χρειαστεί». 

Αστυνομικοί πλησιάζουν ένα παιδάκι που ζητιανεύει στην οδό Ερμού και το ρωτούν ποιος το εκμεταλλεύεται. 
Παρά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας όμως, τα κυκλώματα συνεχίζουν ανενόχλητα να εκμεταλλεύονται παιδιά – επαίτες και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη των συμμοριών συλλαμβάνονται με πλαστά πιστοποιητικά για να δείξουν ότι δήθεν είναι οι πραγματικοί τους γονείς. Όπως υποστηρίζει ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πολλά από αυτά τα παιδιά δεν τα συναντάμε πλέον μόνο στα φανάρια, όπως γινόταν κάποτε. «Τα κυκλώματα ντύνουν τα παιδάκια με καλά ρούχα και τα βγάζουν στους δρόμους για να μπαίνουν και μέσα στα μαγαζιά και να ζητιανεύουν». 

Μια περαστική δίνει φαγητό στο παιδάκι που ζητιανεύει στην οδό Ερμού. 
Ιάσων Πιπίνης - iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια