Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δεν θα πιστεύετε που κάνουν κακό τα μπισκότα, εκτός από τη σιλουέτα μας!


Εκτός από τη σιλουέτα μας τα φαινομενικά «αθώα» μπισκότα που καταναλώνουμε, φαίνεται πως βλάπτουν τη φύση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω του φοινικέλαιου που χρησιμοποιούν, του οποίου η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ιδιαιτέρως προβληματική.

Το πρόγραμμα SUPPLY CHA!NGE εξέτασε τις διεθνείς βιομηχανίες που προμηθεύουν την Ευρώπη με φθηνές γεωργικές πρώτες ύλες από τον παγκόσμιο Νότο και ανακάλυψε κατάφωρες καταχρήσεις εναντίον της φύσης και των αυτόχθονων πληθυσμών. Το πρόγραμμα επίσης αποκάλυψε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα του φοινικέλαιου είναι ιδιαίτερα προβληματική, με τα παραδοσιακά δικαιώματα των αυτόχθονων λαών της Νοτιοανατολικής Ασίας να αγνοούνται από τις εταιρείες που καταστρέφουν τη γη τους για την καλλιέργεια του φοινικέλαιου. Αυτό το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται για να παραχθούν λιχουδιές, όπως σοκολατένια μπισκότα που πωλούνται από λιανοπωλητές στην Ευρώπη και καταναλώνουμε καθημερινά, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η Fair Trade Hellas έριξε μια ματιά στα ράφια των καταστημάτων, διαλέγοντας τα μπισκότα, για να ανακαλύψει πόσα από αυτά περιέχουν πραγματικά φοινικέλαιο και αν αυτό είναι πιστοποιημένο ή όχι.

Tα μπισκότα που επιλέχθηκαν από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου στην Ελλάδα, περιέχουν στην πλειοψηφία τους φοινικέλαιο. Συγκεκριμένα, από τους 66 κωδικούς μπισκότων μεγάλων πολυεθνικών και ιδιωτικής ετικέτας που εξετάστηκαν, οι 55 περιέχουν φοινικέλαιο στα συστατικά τους, δηλαδή το 85%, ένα ποσοστό αρκετά αντιπροσωπευτικό μιας και αποτελούν τα βασικότερα προϊόντα μπισκότων σε πωλήσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Παράλληλα, μόνο 4 από αυτά διασφαλίζουν ότι το φοινικέλαιο στα συστατικά τους παράγεται με βιώσιμο τρόπο μέσω της πιστοποίησης RSPO (certified sustainable palm oil).

Μια αντιπροσωπεία από το SUPPLY CHA!NGE επισκέφθηκε την Ινδονησία και μιλώντας με τους πληγέντες παραγωγούς κατέγραψε ιστορίες διαφθοράς και βίας. Η ζωή των αυτόχθονων έχει αλλάξει από τότε που ήρθαν οι εταιρίες στη γη για να φυτέψουν, αφού πριν μπορούσαν να πίνουν νερό από την πηγή, να μαζεύουν φρούτα, ινδοκάλαμα και ξύλο από το δάσος και να τρώνε τα δικά τους λαχανικά, ενώ σήμερα πρέπει να αγοράζουν τα πάντα από το κατάστημα, ακόμα και το νερό, όπως δηλώνει ανώνυμα μια γυναίκα από ένα χωριό το οποίο πλέον περιβάλλεται σχεδόν εξολοκλήρου από φυτείες φοινικέλαιου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει μηχανισμούς που να κρατούν τις εταιρείες υπόλογες γι’ αυτό που συμβαίνει στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους. Αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να είναι δεσμευτικοί ώστε να έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μια νέα δεσμευτική Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τη ρύθμιση των λειτουργιών των πολυεθνικών εταιριών και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στις χώρες του παγκόσμιου Νότου» δηλώνει η Κέλλυ Γαρυφαλλή, υπεύθυνη προγραμμάτων στην Fair Trade Hellas.

Αν θέλετε, μπορείτε να υπογράψετε το αίτημα κάνοντας κλικ εδώ και την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μπισκότα, ψάξτε τα συστατικά τους, φέρνοντας στο μυαλό σας όλα τα παραπάνω.



Πηγή: clickatlife.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια