Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μύθος τα κιλά των γιορτών;


Γιορτές σημαίνει αγαπημένα πρόσωπα και ευτυχισμένες στιγμές. Επίσης, τραπέζια με συγγενείς και αγαπημένους φίλους, που για πολλούς αποτελούν αφορμή για επιπρόσθετο άγχος.

Αιτία γι’ αυτό αποτελεί ο έλεγχος του βάρους, στόχο για τον οποίο τόσο πολύ έχετε προσπαθήσει τους προηγούμενους μήνες. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε την κατάσταση αυτή; Να κοιτάξετε την αλήθεια κατάματα!

Πόσα κιλά παίρνει ο μέσος άνθρωπος στις γιορτές;

Παρότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως παίρνουν αρκετά κιλά τις ημέρες των γιορτών, επιστημονικές μετρήσεις έχουν δείξει πως ίσως τελικά η αύξηση δεν είναι τελικά τόσο καταστροφική. Όπως αναφέρει η Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στις ΗΠΑ, στο healthview.gr, η ζυγαριά ενός μέσου ανθρώπου ανεβαίνει κατά 0,4 έως 1,5 κιλά. Η εκτίμηση έγινε 6 εβδομάδες μετά την αλλαγή του χρόνου, γεγονός που σημαίνει πως οι συνήθειες και το σώμα είχαν το χρονικό περιθώριο να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς.

Γιατί είναι «ανησυχητικά» τα επιπλέον κιλά;

Η αύξηση του βάρους κατά 1 περίπου κιλό στις γιορτές δεν φαντάζει τόσο μεγάλη, και πράγματι δεν είναι. Αυτό που προκαλεί όμως ανησυχία στους ειδικούς είναι η «επόμενη» μέρα. Εάν δηλαδή κανείς θα μπει στη διαδικασία να χάσει τα κιλά αυτά. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως η επιδημία της παχυσαρκίας στους ενήλικες έχει τις ρίζες της στην αύξηση του σωματικού βάρους κατά 1 περίπου κιλό ανά έτος. Όσα δηλαδή «βάζουμε» στις γιορτές!


Με πιο απλά λόγια, εάν από την ηλικία των 20 χρονών και για κάθε Χριστούγεννα παίρνατε ένα κιλό, το οποίο όμως δεν κάνατε προσπάθεια να χάσετε, στα 40 σας θα είχατε καταλήξει με 20 παραπανίσια κιλά! Η παρατήρηση αυτή δεν είναι αληθής για τα παιδιά, στα οποία παρατηρείται αυξομείωση του βάρους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφική συμβουλή για τις γιορτές;

Ενώ για πολλά χρόνια οι διαιτολόγοι έδιναν πληθώρα «περιοριστικών» συμβουλών για τη διατήρηση του βάρους στις γιορτές, φαίνεται πως πλέον η νοοτροπία έχει αλλάξει. Απολαύστε λοιπόν τις γιορτές χωρίς το άγχος του φαγητού.

  • Μην «απαγορεύσετε» στον εαυτό σας να απολαύσετε τις αγαπημένες σας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές! Η στέρηση προκαλεί μεγαλύτερο άγχος και τελικά διατροφικά ξεσπάσματα.
  • Κρύψτε τη ζυγαριά και ανεβείτε σε αυτή μόνο αφού τελειώσουν τα γιορτινά καλέσματα.
  • Ακούστε τον εαυτό σας και φάτε τόσο όσο πεινάτε! Ούτε περισσότερο, αλλά ούτε και λιγότερο.
  • Το μυστικό στη διατήρηση του βάρους βρίσκεται κρυμμένο στις συνήθειές σας μετά τις γιορτές. Μην γεμίζετε τύψεις τον εαυτό σας και επιστρέψτε στην καθημερινότητά σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε!


Εξάλλου, όπως λέει και ο Ελληνικός λαός, η ευτυχία περνάει από το στομάχι!



Πηγή: healthview.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια