Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Αξιωματικός του ΠΝ που είχε χειριστεί το “κόλλημα” της Γιαβούζ στην Κω γράφει για το ALCATRAS

Εδώ και τόσες μέρες, διαβάζω και ξανα-διαβάζω, αυτή την ιστορία, με το θέμα του υπό Τουρκική Σημαία πλοίου, που προσάραξε πρόσφατα, στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, στην Αμμόγλωσσα της
νήσου Κω .
Δεν έχω κάποια ειδική ή ιδιαίτερη ενημέρωση και έτσι παραμένω στα γεγονότα, του ρεπορτάζ!! Όμως, επειδή η «φαντασία» (και όχι μόνο) οργιάζει στα Social Media, θεωρώ ότι θα ήταν σκόπιμο, να υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Μια ανακοίνωση όμως, που θα απαντάει στην πραγματικότητα και στα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν και όχι ….. στο «αν έχει φουρτούνα στην περιοχή», διότι έτσι ….. εξάπτει περισσότερο τη φαντασία και τη συνομωσιολογία!!
Γνωρίζω από πρώτο χέρι, τον χειρισμό μιας τέτοιας κατάστασης, διότι …. πριν 10 χρόνια, είχα χειριστεί, από το πρώτο (και πιο κρίσιμο στάδιο) την αντίστοιχη υπόθεση της προσάραξης της Τουρκικής Φ/Γ YAVUZ (F-240) …. στο ΙΔΙΟ ακριβώς σημείο!!
Δεν θα αναφέρω πολλά πράγματα (διότι, δεν είναι η κατάλληλη ώρα, ούτε και ο χώρος εδώ), αλλά θα επισημάνω μόνο, την πρώτη άμεση και αποφασιστική εντολή μου, με τη διαπίστωση του γεγονότος και πως εξ αυτής, επηρεάστηκε η εξέλιξη του θέματος.
Η YAVUZ λοιπόν, προπορεύονταν και πίσω της ακολουθούσε το Τουρκικό Α/Τ Kilic Ali Passa, με πρόθεση να διέλθουν προκλητικά, από τον «τόπο του εγκλήματος» (περιοχή των ΙΜΙΩΝ, μόλις 6 μήνες, μετά την κρίση) . Μόλις η Φ/Γ προσάραξε, το Α/Τ που την ακολουθούσε, έσπευσε προς βοήθεια της, κατέβασε μια λέμβο και μ’ αυτήν, έστελνε την άκρη του κάβου ρυμουλκύσεως, για να τραβήξει τη Φ/Γ (και θα το κατάφερνε εύκολα, όπως αποδείχθηκε αργότερα). Τότε, μόλις το αντιληφθήκαμε, είπα στο δικό μας ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗ (και στον επιβαίνοντα εκεί Διοικητή), που περιπολούσαν δίπλα τους …… «να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο, να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την κίνηση της λέμβου προς την Φ/Γ και να δηλώσουν ρητά στο Τουρκικό πλοίο, ότι ΑΦΟΥ βρίσκεται εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, ότι βοήθεια χρειάζεται, ΜΟΝΟ από ΕΜΑΣ μπορεί να την ζητήσει»!! Ήταν μάλιστα τόσο κρίσιμα αποφασιστική η εντολή αυτή, που ο εν πλω Διοικητής, μου ζήτησε επανάληψη-επιβεβαίωση και διευκρίνιση …. «αν αυτό είναι και η εντολή του ΓΕΝ»!! Του είπα : «Ναι είναι εντολή του ΓΕΝ», αφού εκείνη τη στιγμή (μεσάνυχτα), εγώ το εκπροσωπούσα, ως ΑΦΕ του Θαλάμου Επιχειρήσεων …. και εν συνεχεία βέβαια, ενημέρωσα και την Ηγεσία του ΠΝ για τούτη την ενέργεια μου και όπου αλλού έπρεπε (ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ, κλπ), για να βρεθώ αργότερα ….. απ’ τον παράδεισο στην κόλαση και μετά ξανά στον παράδεισο (λόγω της εμπλοκής “ανασφαλών” πολιτικών προσώπων)!!
Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας και αυτά είναι πλέον «Ιστορία» (διδακτική):
• Οι Τούρκοι επισήμως ζήτησαν βοήθεια και έτσι έπεσε η μύτη τους και έσπασε ο τσαμπουκάς τους (ήταν 6 μήνες μετά τα Ίμια).
• Έλληνας Αξιωματικός, επέβη επί της Τουρκικής Φ/Γ και συντόνισε όλες τις ενέργειες συνδρομής βοήθειας στο πλοίο.
• Έλληνες βατραχάνθρωποι επιθεώρησαν λεπτομερώς, την κατάσταση του πλοίου.
• Ελληνικά Ρυμουλκά, τράβηξαν και αποκόλλησαν την Τουρκική Φ/Γ.
• Το Τουρκικό ΓΕΝ, ευχαρίστησε επισήμως τον Έλληνα Α/ΓΕΝ.
• Εντός 10 ημερών, αποστρατεύτηκαν ή εξαφανίστηκαν στα Τουρκικά ενδότερα, ΑΠΑΝΤΕΣ του πληρώματος της Φ/Γ YAVUZ, καθώς και ο «πολύς» Τούρκος Ναύαρχος Διοικητής, αυτός των επιχειρήσεων της Κρίσης στα ΙΜΙΑ, που επέβαινε (και πάλι) στο ίδιο αυτό πλοίο και επέστρεφε στον ΙΔΙΟ τόπο του εγκλήματος (και πάλι)!!
Αισθάνομαι λοιπόν, ότι έχω κάθε δικαίωμα να λέω ότι: «Δεν δέχομαι να ακούω ότι, λόγω καιρικών συνθηκών, δεν γίνονται απ’ τις Ελληνικές Αρχές ….. ΑΥΤΑ που πρέπει»!!

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α 
militaire.gr













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια