Σε δίκη 57 άτομα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων - μαμούθ - Τρεις αστυνομικοί ανάμεσά τους

Να παραπεμφθούν σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης συνολικά 57 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που

 είχε στήσει τη μεγαλύτερη λαθρεμπορία τσιγάρων στην Ελλάδα, με διαφυγόντες δασμούς για το ελληνικό Δημόσιο άνω των 19 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε  το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με σχετικό βούλευμά του.
Το κύκλωμα, με Έλληνες εγκεφάλους, εξαρθρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο μετά από οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα χρησιμοποιήθηκε το περίφημο «βαλιτσάκι» για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων.
Τα «στελέχη» της σπείρας ζούσαν πολυτελή βίο με πανάκριβα αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και βίλες.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, είχαν στήσει δίκτυο αγοράς, κατοχής, πώλησης, μεταφοράς κι εξαγωγής τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, τα οποία έφερναν παράνομα στη χώρα μας κυρίως από Ντουμπάι και Λευκορωσία.
Οι αποθήκες τους βρίσκονταν στον Πειραιά, τον Ασπρόπυργο και τη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ τα διοχέτευαν στην αγορά της πρωτεύουσας, της συμπρωτεύουσας, της βόρειας Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας!
Από τις αρχές του 2015 έως τη σύλληψή τους φέρονται ότι διακίνησαν παράνομα με πλαστά συνοδευτικά έγγραφα λαθραία τσιγάρα αξίας περίπου 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, με την τιμή κάθε κιβωτίου να αποτιμάται σε 450 ευρώ.
Από την «κομπίνα» το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε 19,2 εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες δασμούς.
Η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον 185 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης λαθραίου εμπορεύματος και παράνομων συναλλαγών.
Αξιοσημείωτη η εμπλοκή ενός αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και δύο υπαξιωματικών που κατηγορούνται ότι έδιναν πληροφορίες στο κύκλωμα για να αποφεύγουν τα μπλόκα και τις παρακολουθήσεις συναδέλφων τους.
Το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Ευάγγελου Μαδεμλή.
efsyn.gr