Η ατμομηχανή του 1970 που ταξίδευε με ταχύτητα 260 χλμ την ώρα!


Θεωρείται μία περίοδος «σκοτεινή» για την ανθρώπινη ιστορία, αλλά παράλληλα αποτέλεσε και μία περίοδο όπου σημειώθηκαν τεχνολογικά επιτεύγματα, που κάποιες φορές ανταγωνίζονται επάξια ακόμη και τα σύγχρονα.

Ο λόγος για την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου και συγκεκριμένα το 1970 κατασκευάστηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση μία ατμομηχανή, η ταχύτητα της οποίας υπερβαίνει αυτή των περισσοτέρων τρένων σήμερα.

Πρόκειται για μία ατμομηχανή με δύο μηχανές στην οροφή της, που φτάνει έως και 260 χλμ την ώρα και σίγουρα αποτελεί μία καινοτομία της εποχής. Βέβαια, θα αναρωτιέται κανείς γιατί ένα τόσο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα βρίσκεται σήμερα εγκαταλελειμμένο.


Το γεγονός που οδήγησε στην απόσυρση της ατμομηχανής έγκειται στο σημαντικό μειονέκτημα της ιδιαίτερα αυξημένης κατανάλωσης καυσίμων.

Παρά τα όποια μειονεκτήματά της, ωστόσο, που την οδήγησαν σε αχρηστία, η ψυχροπολεμική ατμομηχανή συνεχίζει να θεωρείται ένας πρωτοπόρος της τεχνολογικής ανάπτυξης και εντυπωσιάζει ακόμα και μέσα από τις φωτογραφίες. 


Πηγή: perierga.gr