Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σαν σήμερα το 1882 άναψαν για πρώτη φορά τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια! [vid]


Στις 22 Δεκεμβρίου του 1882 ο Τόμας Έντισον στόλισε με λαμπιόνια ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη Νέα Υόρκη. Είστε σίγουροι ότι έτσι εκτυλίχθηκαν τα πράγματα μια μέρα σαν τη σημερινή;

Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι πάντα οι πιο προβεβλημένοι παίρνουν τις δάφνες ή το γκι, εν προκειμένω, αφού μιλάμε για Χριστούγεννα. Διαβάστε πώς έχει γραφτεί η ιστορία, στην πραγματικότητα.

Για τον Τόμας Έντισον έχουν γραφτεί πολλά βιβλία – και όχι άδικα. Τι να πρωτοπείς για τον αμερικανό εφευρέτη και επιχειρηματία και, βασικά, μία επιφανή μορφή στην παγκόσμια ιστορία της τεχνολογίας;

Ανάμεσα στις 1.093 ευρεσιτεχνίες του, η ανθρωπότητα πάντα θα του χρωστά τα πάντα επειδή -χωρίς αξιολογική σειρά- ανακάλυψε: τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, το φωνογράφο, την κινηματογραφική μηχανή προβολής και, εννοείται, το σύγχρονο τηλέφωνο και ίσως αρκετά ακόμη.

Το βέβαιο είναι ότι ένα από τα μεγάλα του πάθη ήταν οι εφαρμογές του ηλεκτρισμού. Από το 1876 ξεκίνησε τις προσπάθειές του για να βρει τρόπο να παραγάγει ηλεκτρικό φως. Για την ακρίβεια, είχε βάλει ένα (δημόσιο) στοίχημα: να βρει τρόπο για την παραγωγή ασφαλούς και φθηνού ηλεκτρικού φωτός, που θα αντικαθιστούσε τους λαμπτήρες γκαζιού σε εκατομμύρια σπίτια, σε ολόκληρο τον κόσμο. Να δημιουργήσει μια «επανάσταση, με λίγα λόγια, κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο, έως ακατόρθωτο. Σκεφτείτε ότι ο πρώην συνεργάτης του, Νίκολα Τέσλα, πίστευε ότι ο Έντισον έψαχνε «ψύλλους στ’ άχυρα». Ευτυχώς, όμως, τον πίστεψαν οι Μόργκαν και Βάντερμπιλτ, πρώην εργοδότες του, και του προσέφεραν 50.000 δολάρια για να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Ο Τύπος της εποχής έγραφε ότι ο Έντισον θα κατάφερνε να συνδέσει λαμπτήρες -«παράλληλα»- έτσι ώστε, ακόμα κι αν καιγόταν ένας, το κύκλωμα να εξακολουθούσε να λειτουργεί. Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου 1879, το Μένλοου Παρκ φωτίστηκε από 30 λαμπτήρες πυράκτωσης, με νήμα από άνθρακα. Αργότερα ο Τόμας Έντισον δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έδωσε ρεύμα σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη! Και κάπως έτσι, το εγχείρημά του μετουσιώθηκε στον κολοσσό που λέγεται, μέχρι σήμερα, «General Electric».


Μένουμε, όμως, στη Νέα Υόρκη, το 1882, και πάμε να δούμε τι είχε συμβεί με τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια τα οποία άναψαν με -τι άλλο;- ηλεκτρισμό. Αφενός, δεν δημιουργήθηκαν ως προϊόν της ηλεκτρικής εταιρίας του Έντισον, αλλά για να διακοσμήσουν το ίδιο το σπίτι του δημιουργού τους, του … Έντουαρντ Τζόνσον. Ναι ναι καλά διαβάσατε, του Τζόνσον, ενός πολύ καλού συνεργάτη του Έντισον, που εργαζόταν στην ίδια εταιρεία. Σκοπός του να κάνει πιο εφετζίδικο και πιο glamorous το σπίτι του, μια και αγαπούσε πολύ τα Χριστούγεννα και τη διακόσμησή τους.

Ο Τζόνσον, πάνω σε ένα σύρμα, σε σειρά, έβαλε 80 χρωματιστά λαμπιόνια στις αποχρώσεις της αμερικανικής σημαίας, που ήταν ανέκαθεν σημείο αναφοράς. Με αυτό, «τύλιξε» ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά δεν σταμάτησε εδώ: Έβαλε το δέντρο πάνω σε μια περιστρεφόμενη βάση, σε έναν μηχανισμό πάνω σε πλατφόρμα που έπαιρνε ενέργεια από… «αγνό» ηλεκτρικό ρεύμα. Με κάθε περιστροφή τα φώτα αναβόσβηναν χωρίς να καούν τα λαμπάκια, ενώ όλοι το κοιτούσαν «μαγεμένοι»! Σκεφτείτε πόσο απίστευτο εφέ ήταν για εκείνη την εποχή.

Βέβαια, ο Έντισον είχε φτιάξει πρώτος «γιρλάντες» από ηλεκτρικούς λαμπτήρες για να διακοσμήσει χριστουγεννιάτικα το εργαστήρι του, το 1880, δύο χρόνια πριν από τον Τζόνσον. Τη δόξα, όμως, ως ο γνωστός της υπόθεσης, την πήρε ολόκληρη ο Τόμας Εντισον. «Πατέρας», όμως, του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου με λαμπάκια θα πρέπει να θεωρείται ο Έντουαρντ Τζόνσον.


Περίπου μια δεκαετία αργότερα, το 1894, χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια μπήκε και στο Λευκό Οίκο. Τα χρόνια που ακολούθησαν, πάντως, είχαν συμβεί διάφορα ατυχήματα με αναφλέξεις – πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Έτσι, πλέον, το 1901, πωλούνταν «ασφαλή» και… τεσταρισμένα λαμπάκια, από την εταιρία του Έντισον, τα οποία διαφημίζονταν στη «Saturday Evening Post», αλλά και στο Harper’s Bazaar.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, το πρώτο δέντρο -έλατο ήταν, όπως αναφέρουν οι περισσότερες πηγές- στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο. Χωρίς λαμπάκια. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μόλις τη δεκαετία του ‘50 μπήκε στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Βλέπεις, επί πολλά χρόνια, προτού επικρατήσει αυτό το έθιμο, το στολισμένο καραβάκι αποτελούσε το κλασικό, παραδοσιακό ντεκόρ.

Χωρίς λαμπάκια, μη λέμε πάλι τα ίδια…

Δείτε το βίντεο από το History Channel




Πηγή: protagon.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια