Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νικ.Τόσκας :"Δεν είναι ριγμένη η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Αστυνομικών, δεν διατέθηκαν 16 άτομα στο γραφείο του πρωθυπουργού"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2016, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» και στη διάρκεια της

 εκπομπής των δημοσιογράφων Σοφίας Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη, καλημέρα κυρία Παπαδοπούλου.
Δημοσιογράφος: Να πούμε χρονιά πολλά έτσι, γιατί είμαστε στο τέλος της εβδομάδας Χριστούγεννα πλησιάζουν.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρονιά πολλά, χρειαζόμαστε τις ευχές και χρειαζόμαστε την αισιοδοξία.
Δημοσιογράφος: Ας ξεκινήσουμε από τη επικαιρότητα κύριε Τόσκα.
Δημοσιογράφος: Ας ξεκινήσουμε με αισιοδοξία…
Δημοσιογράφος: Αισιόδοξα θα ξεκινήσω και εγώ. Σήμερα ψηφίσατε στην Βουλή, κατατίθεται μάλλον στη Βουλή τροπολογία για την αναστολή αύξησης στο ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση. Ένα σχόλιο για αυτό το μέτρο της Κυβέρνησης κύριε Τόσκα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Παπαδοπούλου είναι το δεύτερο μέτρο το οποίο λαμβάνεται από την Κυβέρνηση μετά το μέτρο για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έρχεται αυτό το δεύτερο μέτρο και είμαι περίεργος φυσικά να δω τι θα κάνει η Αντιπολίτευση. Γιατί εδώ ήρθε πλέον η ώρα του ερωτήματος ποιος είναι με ποιον: Το είδαμε προχθές στην ψηφοφορία για το βοήθημα στους συνταξιούχους όπου ήταν νομίζω ξεκάθαρη η θέση όλων.
Η Αντιπολίτευση δεν ψήφισε, άσχετα αν προσπάθησε να τηρήσει μια στάση επιτήδειου ουδέτερου δηλώνοντας παρών. Ουσιαστικά δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο, δηλαδή δεν υπερψήφισε να δοθεί αυτό το βοήθημα με διάφορες δικαιολογίες που ακούσαμε και από διάφορα ΜΜΕ: Ότι θα ήταν καλύτερα να δοθούν για παράδειγμα αυτά τα χρήματα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή δεν ξέρω τι άλλο.
Αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται οι θέσεις όλων μας και νομίζω ξεκαθαρίστηκε προχθές η θέση της Κυβέρνησης με το φιλολαϊκό αυτό μέτρο μπροστά σε όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον, το πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον και τα κύματα που δεχόμαστε ως χώρα και ως Κυβέρνηση. Και να δούμε σήμερα, είμαι περίεργος ποια θα είναι η στάση και των υπολοίπων κομμάτων.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, αν μου επιτρέπετε, επειδή πιάσαμε λίγο το προσφυγικό έστω και έμμεσα, η κατάσταση στα νησιά θέλετε να μου πείτε, σε επίπεδο ασφάλειας είχαμε κάποια προβλήματα σε διάφορα κέντρα κράτησης και λόγω της παρατεταμένης κράτησης αυτών των ανθρώπων μέσα σε αυτά τα κέντρα. Θέλω να μου πείτε σήμερα ποια είναι η εικόνα, τι μέτρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για να νοιώθουν ασφαλείς και οι πολίτες των νησιών και τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επικρατεί ηρεμία, τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν κάποια επεισόδια στην Μυτιλήνη με κάποια συμμορία Αλγερινών, οι οποίοι έκαναν κάποιες διαρρήξεις, οι οποίοι συνελήφθησαν όμως και αυτό νομίζω πρέπει να μπει στα θετικά της Αστυνομίας και στο ότι το σύστημα ασφάλειας λειτουργεί παρά τα προβλήματα. Δεν μπορεί να έχουμε μια κατάσταση μηδενικών προβλημάτων, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο όταν υπάρχουν και αυτά τα προβλήματα, τα τεράστια προβλήματα και το φαινόμενο αυτό του μεταναστευτικού, το οποίο δεν έχει αφήσει μεγάλα ζητήματα ανοιχτά στο θέμα της ασφάλειας. Πλην όμως τα μικρά ζητήματα υπάρχουν, είναι νομίζω αναπόφευκτο, αλλά αντιδρά το σύστημα και αντιδρά σωστά το σύστημα το κρατικό και το σύστημα της Αστυνομίας, το οποίο προσπαθούμε να βελτιώσουμε.
Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι να αντιδρά σωστά και η Ευρώπη κύριε Τόσκα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο. Η Ευρώπη -άλλος επιτήδειος ουδέτερος από την άλλη μεριά στο Διεθνές περιβάλλον- να μην κοιτάζει μόνο τον εαυτό της. Ειδικά κάποιες χώρες της κεντροανατολικής, Βίσεγκραντ να το πω, το σύνολο αυτών των χωρών, που θέλουν να δίνουν αδικίες αλλά δεν θέλουν να πάρουν ούτε το παραμικρό βάρος του προβλήματος.
Εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο, να μπουν νέοι κανόνες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι που το ζητούν όλες οι νότιες χώρες που δέχονται τα κύματα τα μεταναστευτικά και να πάρουν όλοι μέρος του προβλήματος ανάλογα και με τις δυνατότητες τους. Δεν μπορεί να είναι θεατές και να κάνουν μόνο παρατηρήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι της μορφής των προβλημάτων που λύνονται σε μια μέρα ή σε ένα χρόνο, πάει σε μάκρος το θέμα το μεταναστευτικό για τα προβλήματα στον περίγυρο.
Δημοσιογράφος: Να μην πάει σε μάκρος το θέμα της αξιολόγησης θέλουμε κύριε Υπουργέ. Εντάξει, υπάρχουν θετικά μηνύματα, οι σύμμαχοί μας αυξάνονται στον τομέα αυτό; Στην Ευρώπη; Στο κομμάτι αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή που γίνονται κατανοητά πάρα πολλά πράγματα και έτσι βλέπουμε μια ευρύτερη συμμαχία και σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις και στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.
Δεν το βλέπουμε εδώ ακόμη στη δική μας σοσιαλδημοκρατία, αλλά φαίνεται στην Ευρώπη. Έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να αφεθεί η άνοδος των ακροδεξιών ρευμάτων στην Ευρώπη και δεν μπορεί να συνεχίσει και η λιτότητα η οποία καθιερώθηκε πριν από μερικά χρόνια και η οποία είναι υπαίτια για την αύξηση των ακροδεξιών τάσεων σε κάποιες χώρες. Αυτό πλέον έχει γίνει απόλυτα κατανοητό.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ τώρα θα σας ρωτήσω, κυκλοφορεί πολύ, δεν περιμένατε βέβαια από εμένα να το αποκαλύψω, ότι ο πρωθυπουργός δημιουργεί εις γνώσιν του, ένα πολεμικό κλίμα με τους θεσμούς, το λένε. Ένα σκηνικό ρήξης και -κυρίως το λέει η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας- έντονης αντιπαράθεσης προκειμένου σε κάποιο σύντομο χρόνο να υπάρχει μια διέξοδος με εκλογές. Τι απαντάτε σε αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κανένα σκηνικό ρήξης δεν προσπαθούμε να κάνουμε. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει λύσεις αλλά με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα θέματα της κυριαρχίας της χώρας. Υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα χτυπήματα του μνημονίου, πάρα πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, πλην όμως δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση υπαίτια αυτού του ζητήματος. Επομένως δεν αναζητούμε τη ρήξη, λύσεις αναζητούμε και βέβαια όταν αναζητάς λύσεις και προσπαθείς να διατηρήσεις την κυριαρχία σου, θα παλέψεις, θα δεχτείς πλήγματα, θα δεχτείς πιέσεις.
Το άλλο σενάριο που προτείνεται από τη Νέα Δημοκρατία είναι της μη αντίστασης σε οτιδήποτε, της αποδοχής των πάντων και του να έχουμε μνημόνια όπως έλεγε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: Να έχουμε περισσότερα μέτρα και από αυτά που προτείνει ο Σόιμπλε. Είναι ξεκάθαρο ποιον δρόμο θέλουμε να διαλέξουμε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, θα μου επιτρέψετε να σας πάω λίγο εδώ στα δικά μας, τα της Θεσσαλονίκης. Ο Αριστείδης Φωκάς, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, σε μια ερώτησή του προς εσάς, είχε θέσει το θέμα της υποστελέχωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ενώ η αντιπολίτευση έρχεται και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπό αυτές τις συνθήκες διαθέτει και 16 Αστυνομικούς μόνο για την φύλαξη του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη. Πώς απαντάτε σε αυτήν την κριτική;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς δεν είναι 16 οι Αστυνομικοί που έχουν διατεθεί…
Δημοσιογράφος: Εγώ κύριε Τόσκα λέω ακριβώς ό,τι λένε. Δεν παίρνω θέση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προσπαθώ να μιλήσω με ακρίβεια. Είναι πολύ λιγότεροι. Δεύτερον, σε ότι αφορά την στελέχωση των αστυνομικών στην Θεσσαλονίκη έχω απαντήσει στην Βουλή ότι σε σχέση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ίσα – ίσα η Θεσσαλονίκη είναι ευνοημένη. Και αν θέλετε είναι ευνοημένη γιατί και πολλοί Αστυνομικοί, Θεσσαλονικείς ή της περιοχής, θέλουν να υπηρετούν εκεί αλλά και γιατί τα προβλήματα απαιτούν να υπάρχει ικανή στελέχωση. Επομένως, δεν είναι ριγμένη, να το πω λαϊκά, η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Αστυνομικών και έχει και πολύ καλύτερο επίπεδο ασφάλειας από πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Είναι και πιο μαζεμένη πόλη. Γνωρίζεστε εκεί περισσότερο.
Δημοσιογράφος: Γνωριζόμαστε είναι η αλήθεια. Είναι μικρή η πόλη.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευτυχείς αυτοί που ζουν στην Θεσσαλονίκη. Μακάρι κι εγώ να μπορούσα. Έχω μείνει μερικά χρόνια αλλά όχι πολλά.
Δημοσιογράφος: Για την εγκληματικότητα στην περιοχή της Ροτόντας, υπάρχει κάποιο σχέδιο ανάλογο των Εξαρχείων;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο. Υπάρχει το πρόβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών. Προσπαθούμε να το μειώσουμε όσο γίνεται. Υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα των τοξικοεξαρτημένων ατόμων που εκεί πλέον δεν μπορεί να γίνει κάτι με μόνο αστυνομικά μέτρα. Θέλει ευρύτερες δομές να εμπλακούν και είναι το μεγάλο ζήτημα και στην Αθήνα.
Αλλά σε ότι αφορά την διακίνηση των ναρκωτικών το προηγούμενο καιρό έγινε μια εκστρατεία για τους διακινητές στο κέντρο της Αθήνας με πάρα πολλές συλλήψεις. Δεν μιλάω για ναρκομανείς. Μιλάω για διακινητές. Και το ίδιο γίνεται αλλά θα συνεχίσει πιο εντατικά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έχετε δίκιο όμως. Εκεί υπάρχει πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ για την διάθεση να απαντήσετε σε όλα.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, να σας ευχηθούμε τώρα καλά Χριστούγεννα. Καλές γιορτές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλές γιορτές και σε σας και όσο γίνεται λίγη ξεκούραση.

Πηγή: anatropionline.gr -

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια