Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μακελειό στην Τουρκία: Διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο αστυνομικούς έξω από γήπεδο – Τουλάχιστον 15 οι νεκροί

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 70 τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο μεγάλων εκρήξεων που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και κοντά στο γήπεδο της Besiktas. Σε μια επίθεση που ο
υπουργός Εσωτερικών της χώρας χαρακτήρισε “συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις”, ένα παγιδευμένο φορτηγάκι εξεράγη δίπλα σε κλούβα αστυνομικών (τα αντίστοιχα ΜΑΤ) που ήταν σταθμευμένη δίπλα από το “Vodadone Stadium” της Besiktas, δύο ώρες αφού είχε λήξει ο ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξαγόταν εκεί. Την ίδια ώρα ένα βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτούσε το γιλέκο εκρηκτικών που φορούσε σε μικρή απόσταση.

Οι πυροβολισμοί που ακούγονται σε όλα τα βίντεο που έχουν καταγράψει την έκρηξη, φαίνεται πως προέρχονται από τα όπλα των αστυνομικών οι οποίοι είτε πανικοβλήθηκαν είτε δέχθηκαν πυρά και απάντησαν.
Οι τραυματίες φέρονται και αυτοί να είναι στην πλειοψηφία τους, αν όχι στο σύνολό τους, αστυνομικοί που βρίσκονταν στο χώρο για την ασφάλεια των οπαδών που παρακολουθούσαν τον αγώνα.

Η αστυνομία έχει εκκενώσει την περιοχή, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο πακέτο που βρέθηκε κοντά στον χώρο του γηπέδου, θεωρώντας πως πρόκειται πιθανότατα για τρίτη βόμβα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο διέταξε προσωρινή απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τις εκρήξεις, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορίστηκε, αμέσως μετά την επίθεση, ανέφεραν χαρακτηριστικά χρήστες. Οι πρώτες υποψίες, αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος, στρέφονται κατά του PKK, όπως εξήγησε ο ίδιος στον Guardian: "Οι πρώτες υποψίες στρέφονται στο PKK (σ.σ. Εργατικό Κουρδικό Κόμμα) ή σε μια συγγενή οργάνωση την ΤΑΚ, τα οποία στοχεύουν πάντα αστυνομικούς και έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες επιθέσεις στην Άγκυρα. Ο άλλος ύποπτος το "Ισλαμικό Κράτος", επιτίθεται αδιάκριτα. Δεν τους νοιάζει αν θα σκοτωθούν πολίτες. Αυτή η επίθεση μοιάζει να στρέφεται αποκλειστικά κατά της αστυνομίας."


\



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σε δηλώσεις του: “Μια τρομοκρατική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και των πολιτών μας. Έχει γίνει κατανοητό ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ είχαν ως στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς έχουμε νεκρούς και τραυματίες».
Η επίθεση αυτή, έρχεται σε μια μέρα κομβική για την Τουρκία, καθώς το Σάββατο εισήχθη στην τουρκική βουλή, η συνταγματική μεταρρύθμιση που μεταφέρει νέες εξουσίες στον Πρόεδρο -και συγκεκριμένα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- που θα τον αναβαθμίσουν, σχέδον... κυριολεκτικά σε Σουλτάνο.

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια