Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελεύθερες από 1/1 οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα – Θα διατίθενται και από σούπερ μάρκετ

Στον ανταγωνισμό με τη διάθεσή τους ακόμη και μέσω των σούπερ μάρκετ,  μπαίνουν από τις αρχές του χρόνου, με βάση μνημονιακή δέσμευση, τουλάχιστον 216 μη συνταγογραφούμενα 

φάρμακα και βιταμίνες από τα 1.582 που διατίθενται σήμερα αποκλειστικά μέσω των φαρμακείων.
Πρόκειται για φάρμακα που όλοι μας αγοράζουμε χωρίς ιατρική συνταγή και έχουν να κάνουν με  αναλγητικά ,παυσίπονα, αλοιφές για μυϊκούς πόνους, φάρμακα για το πεπτικό σύστημα, δερματικές κρέμες, αντισηπτικά ,αντιφλεγμονώδη κλπ. Η  διάθεσή τους  και εκτός φαρμακείων θα συνδεθεί  με την ταυτόχρονη κατάργηση του καθορισμού ανώτατης τιμής που ισχύει σήμερα   και την απελευθέρωση από το νέο χρόνο  της τιμολόγησής τους.
Τα 216 μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα περιέχουν μια από τις 40 δραστικές ουσίες (π.χ παρακεταμόλη) και ήδη αναρτήθηκαν από τον Ε.Ο.Φ οι περιεκτικότητες και οι συσκευασίες τους. Το αν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιταμίνες  θα ανέβουν η θα πέσουν οι λιανικές τιμές ,λόγω του ανταγωνισμού, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη τιμή της χονδρικής τους διάθεσης από τις παρασκευάστριες εταιρείες οι οποίες θα επιδιώξουν    να καλύψουν τυχόν απώλειες που καταγράφουν  σε ορισμένα φτηνά σκευάσματα για τα οποία  έχουν πάρει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων έγκριση για  χαμηλή τιμή διάθεσης τους  από τα φαρμακεία.
Από την άλλη γνώστες της φαρμακευτικής αγοράς. έλεγαν στο newpost.gr ,ότι καμιά παρασκευάστρια εταιρεία δεν θα τολμήσει να αυξήσει τις τιμές διάθεσης των σκευασμάτων της χάνοντας έτσι σημαντικά μερίδια που έχει κατοχυρώσει στην αγορά . «Υπάρχει, νομίζετε σούπερ μάρκετ», λέει στέλεχος του λιανεμπορίου, «που θα δεχθεί να πουλά βιταμίνες η αναλγητικά φάρμακα ακριβότερα από τα φαρμακεία, όταν ποντάρει σε υψηλό τζίρο μαζί με εκατοντάδες άλλα είδη και προϊόντα; Θυμάστε την περίπτωση της σκόνης  βρεφικού γάλακτος που έπεσε κατακόρυφα η τιμή της όταν άρχισε η διάθεση της μέσω των Σούπερ Μάρκετ. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και τώρα..»
newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια