Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 10+1 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΜΕΑ

1. Ξεκίνησαν χθες (19-12-2016) οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 10+1 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΜΕΑ στις εγκαταστάσεις του, Μεσογείων 96-Αθήνα. Ως γνωστόν το
ΚΕ.ΜΕ.Α. συστήθηκε με το ν. 3387/2005. Είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας που σκοπός του είναι η διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση μελετών, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν την Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε θέματα ασφάλειας γενικότερα. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

2. Για την ιστορική αλήθεια οφείλουμε να τονίσουμε, ότι την εισήγηση για την σύστασή του έκανε ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Είχα την τύχη, υπηρετώντας στην Διεύθυνση Οργάνωσης-Νομοθεσίας, να είμαι ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου.

3. Ήταν η περίοδος αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έπρεπε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία, που είχε αποκτηθεί από την Αστυνομία. Έτσι εκτός από το ΚΕΜΕΑ συστήθηκε και η Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων. Από την άλλη μεριά όμως, όπως συνήθως συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα κάποιοι έβλεπαν την χρυσή ευκαιρία να τακτοποιηθούν οι ίδιοι μετά την κατάργηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.). Έτσι υπήρξαν κάποιες «κόντρες» για το ποια θα είναι η μορφή των νέων Οργανισμών-Υπηρεσιών.

4. Το ΚΕ.ΜΕ.Α το «έβλεπαν», όσοι υπηρετούσαν στη Δ.Α.Ο.Α, ως μια συνέχεια αυτής και ότι θα μπορούσε να «πωλήσει» τεχνογνωσία στην επόμενη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων χώρα, την Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες. Προσωπικά το έβλεπα να λειτουργεί σε ένα πιο μόνιμο χαρακτήρα και ως Ινστιτούτο Αντεγκληματικής Πολιτικής. Η εν λόγω διαφωνία ήρθε ενώπιον του Υπουργού και σε σύσκεψη της Ηγεσίας της Δ.Α.Ο.Α. και του Αρχηγείου μαζί με το Νομικό Σύμβουλο του Ν.Σ.Κ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τη λύση έδωσε ο Υπουργός Βουλγαράκης. Συγκεκριμένα, αφού έβγαλε από το συρτάρι του Γραφείου του τις εξαγγελίες της τότε Κυβέρνησης για την ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής είπε: « Εγώ τι θα πω στη Βουλή; Θα πω ότι υλοποιώ το πρόγραμμά μας και κάνω και τα δύο!!!». Και έδωσε την εντολή, ώστε να συμπεριληφθεί και ο Τομέας της Αντεγκληματικής Πολιτικής. Οι άλλοι τρείς τομείς είναι: α) Μελετών, Ερευνών και Τεχνολογίας, β) Διεθνούς Συνεργασίας και Επικοινωνίας και γ) Τεχνολογίας και Συστημάτων.

5. Η συνέχεια μάλλον δικαίωσε τον Υπουργό, γιατί η αναμενόμενη «εκμετάλλευση» της «ολυμπιακής τεχνογνωσίας» δεν απέδωσε και αφού δεν είχε έσοδα το ΚΕ.ΜΕ.Α με τη δημοσιονομική στενότητα και την έλλειψη επιχορήγησης, έφτασε στα όριά του και λίγο πριν την κατάργησή του. Η ανάληψη της πιστοποίησης του προσωπικού των Ιδιωτικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε συνδυασμό με άλλες δράσεις έδωσε οικονομική «ανάσα».

6. Οι αναφερόμενοι τομείς όμως εξακολουθούν να μη λειτουργούν ως διακριτές δράσεις. Η παρούσα Διοίκηση του ΚΕ.ΜΕ.Α οφείλει να δώσει βαρύτητα σε όλους του τομείς δράσεις και ιδίως σ΄αυτόν της Αντεγκληματικής Πολιτικής.


Κείμενο του αντιστράτγγου ε.α. Νίκου Μπλάνη
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια