Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

To 'Savoir Vivre' των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος - Kώδικας υποχρεώσεων έναντι των καταναλωτών

Με έναν Κώδικα Δικτύου Διανομής θα περιγράφονται για πρώτη φορά οι υποχρεώσεις του Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) έναντι των καταναλωτών, αλλά και κάθε άλλου που συναλλάσσεται μαζί του.


«Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ηλεκτρική αγορά είναι ότι λειτουργεί, από την προ 15ετίας απελευθέρωσή της και μετά, κυρίως δε μετά το 2011 οπότε υπήρξε ο διαχωρισμός του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, χωρίς να υπάρχει καταστατικός χάρτης στον τομέα της διανομής» υποστηρίζει παράγοντας του χώρου.
AdTech Ad
Η τοποθέτηση αυτή είναι χαρακτηριστική της σημασίας που έχει η εκπόνηση του Κώδικα Δικτύου Διανομής ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υιοθέτησή του. Χθες μάλιστα παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) το τελικό κείμενο το οποίο πολύ σύντομα θα αποτελέσει απόφαση της Αρχής.
Στην πραγματικότητα ο Κώδικας περιγράφει λεπτομερώς τους κανόνες με τους οποίους οφείλει να λειτουργεί ο ΔΕΔΔΗΕ και ρυθμίζει το σύνολο των σχέσεων που έχει συναλλασσόμενος με φορείς, παραγωγούς, πολίτες κ.λπ. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του Διαχειριστή για θέματα όπως:
  • Η συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου
  • Η διαχείριση των μετρήσεων
  • Οι συνδέσεις των καταναλωτών
  • Οι σχέσεις με τους προμηθευτές ρεύματος
  • Ο τρόπος και το κόστος σύνδεσης των σταθμών παραγωγής ΑΠΕ
  • Οι ρευματοκλοπές και εν γένει οι παράνομες παρεμβάσεις στο δίκτυο
  • Η ποιότητα της παροχής (στάθμη της τάσης κ.λπ.)
  • Ο ανεκτός χρόνος διακοπών παροχής και απόκρισης σε περίπτωση βλάβης
Σε γενικές γραμμές ο Κώδικας θέτει αυστηρούς κανόνες υπό τους οποίους θα λειτουργεί ο ΔΕΔΔΗΕ και θα αντιμετωπίζει εκείνους με τους οποίους συναλλάσσεται. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα σταθερό πλαίσιο που επιτρέπει την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις καταπάτησης των κανόνων αυτών.
Μέχρι σήμερα, απουσία Κώδικα, ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί με βάση δικό του εσωτερικό κανονισμό, εγχειρίδια για κάποιες από τις λειτουργίες του κ.λπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα ενώ, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, ακόμα και οι μεγάλες αναταράξεις σε υποθέσεις όπως εκείνες των Energa και Hellas Power, θα μπορούσαν εν μέρει να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε Κώδικας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια εκπόνησης Κώδικα έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά (η πρώτη version είχε γραφτεί από το 2004!) ωστόσο αποτελούσε ανέκαθεν εστία τριβής και έφτασε να γίνει ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».
news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια