Η θεωρία του Ντόμινο. O πρώτος άνθρωπος που κατάλαβε ότι ξεκινά ο πόλεμος του Κόλπου ήταν ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας, ο οποίος παρατήρησε ότι αυξήθηκαν οι παραγγελίες από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο

Στις 5:00 π.μ. την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 1991, η είδηση κυκλοφόρησε από την Ουάσινγκτον: ο επικείμενος πόλεμος με το Ιράκ ήταν μάλλον θέμα ωρών. Όντως, αργότερα εκείνη τη μέρα, άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες. Ο Πόλεμος του Κόλπου είχε αρχίσει. Η αρχική προειδοποίηση δε ήρθε από κάποιον ανώτερο βοηθό του προέδρου ή αξιωματικό του στρατού, αλλά από μια αναπάντεχη πηγή: έναν ιδιοκτήτη πιτσαρίας. 

Δεξιά ο Φρανκ Μικς, ιδιοκτήτης 60 καταστημάτων πιτσαρίας, ο οποίος πέθανε στα 48 του χρόνιαΟ Φρανκ Μικς (δεξιά) είχε στην ιδιοκτησία του πολλές πιτσαρίες Domino στην περιοχή της Ουάσινγκτον. 

Ήταν γνωστό ότι ο Μικς παρακολουθούσε προσωπικά τις παραγγελίες πίτσας και, το βράδυ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, παρατήρησε μια απότομη αύξηση στις μεταμεσονύκτιες παραγγελίες από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Οι παραγγελίες του Λευκού Οίκου εκτοξεύτηκαν στα ύψη – με περισσότερες από πενήντα πίτσες – μεταξύ 10 μ.μ και 2 π.μ. Ο Μικς είχε δει το ίδιο πράγμα να συμβαίνει το βράδυ πριν την εισβολή στη Γρανάδα και τον Παναμά. «Δεν νομίζω ότι κάθονται και βλέπουν αγώνες σε επανάληψη», σχολίασε ο επιχειρηματίας. Ήταν σίγουρος ότι αυτό σήμαινε πόλεμο, οπότε τηλεφώνησε στα κανάλια και διέδωσε τα νέα. 

Τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά. Θα καταστραφεί τελικά η δημοκρατία από μερικά κομμάτια πίτσας; Θα πάψει η Αμερική να είναι στρατιωτική υπερδύναμη εξαιτίας των φαστ φουντ; Θα αρχίσουν οι ξένοι κατάσκοποι να δουλεύουν σε αμερικάνικες πιτσαρίες για να μαθαίνουν τι ψήνεται στις κυβερνητικές υπηρεσίες; 


του  Rick Beyer 
ΠΗΓΗ: «Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», του  Rick Beyer, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ... 

mixanitouxronou.gr
.