Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Με αφορμή το αηδιαστικό πανό με το σύνθημα «Noz, zica, Srebrenica» που σήκωσαν ανεγκέφαλοι, Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Αναδημοσίευση

Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινή γνώμη και τα ελληνικά ΜΜΕ γνωρίζουν τις εικόνες αυτές;;;
Μάλλον, όχι -έτσι δεν είναι;;;
Αν τις
έβλεπαν, μήπως θα μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς απεικονίζουν, πιστεύετε;;
Δείχνουν τμήμα της δουλειάς που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι ιατροδικαστές και οι άλλοι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών στην Πανεπιστημιακή κλινική της Τούζλα, στη Βοσνία. Πρόκειται για τα θύματα που ανακαλύπτονται σε μαζικούς τάφους, εδώ και 20 χρόνια. Ανάμεσά τους και παιδιά. Λ.χ. όπου βλέπετε βέλη είναι τρύπες από σφαίρες, όπως στη φορμίτσα του μωρού ή στο κεφάλι της μητέρας· μια 20χρονη έγκυος οκτώ μηνών μαζί με το σχηματισμένο έμβρυο, από τον μαζικό τάφο στην περιοχή Suha στο Bratunac, κοντά στη Σρεμπρένιτσα. Οι φονιάδες παραστρατιωτικοί ‘Λευκοί Αετοί’ (‘White Eagles’) του Βόγιτσλαβ Σέσελι (Vojislav Seselj), σε ένα από τα χιλιάδες επεισόδια εκείνου του πολέμου, είχαν κάψει ανθρώπους ζωντανούς, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, μια γυναίκα όμως, η Zehra Turjacanin έζησε και περιέγραψε στη Χάγη «πως είναι να καίγεται κανείς ζωντανός».



Ετσι, μ’ αυτά τα δεδομένα, στην ερώτηση του τίτλου, η απάντηση είναι προφανής: Σχεδόν κανείς. Αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές συλλογικότητες, κυρίως αυτόνομων, και κάποια μεμονωμένα άτομα από το χώρο της δημοσιογραφίας, της διανόησης και του ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελάχιστοι άλλοι συμπατριώτες μας θυμούνται -ή γνωρίζουν- τι ακριβώς συνέβη στην πόλη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εκείνον τον Ιούλιο του 1995.
Στο XYZ Contagion, -εμείς-, θυμόμαστε. Για την ακρίβεια, δεν το ξεχάσαμε ποτέ όλα αυτά τα 20 χρόνια. Ο πιο βασικός λόγος είναι το γεγονός πως μας θλίβει η φήμη που έχει η χώρα μας διεθνώς, όταν η συζήτηση φτάνει στον βοασνιακό εμφύλιο και στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Η Ελλάδα, λένε, τους βοήθησε. Και πράγματι, δύο κράτη έχουν την χειρότερη φήμη διεθνώς σχετικά με την στάση που κράτησαν στα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα, που όπως ξέρουμε είναι η μοναδική περίπτωση πολεμικής θηριωδίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη σε τέτοια ασύλληπτη κλίμακα, ώστε να χαρακτηριστεί σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΟΗΕ με τον όρο ‘γενοκτονία’. Η Ρωσία και η Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η πολύπλευρη βοήθεια που πρόσφεραν στους επιτιθέμενους Σέρβους και Σερβοβόσνιους. Από τις χώρες αυτές ξεκίνησαν και πήγαν στα καυτά μέτωπα των συγκρούσεων -αλλά και των θηριωδιών που έγιναν κατά παράβαση των νόμων και των ηθών του πολέμου- ένοπλοι. Ενοπλοι που μάτωσαν τα χέρια τους, μαζί με τους Σέρβους ομοϊδεάτες τους, πιθανόν και με αίμα αθώων. Η Ελλάδα ποτέ δεν καταδίκασε καθαρά και κρυστάλλινα τα σερβικά εγκλήματα πολέμου, ούτε βοήθησε ποτέ ουσιαστικά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Και, βεβαίως, ενώ οι ελληνικές αρχές γνώριζαν απ’ την πρώτη στιγμή για αυτήν την ‘εξαγωγή πολεμιστών’, αφού η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν από υμνητικά δημοσιεύματα και εκπομπές, δεν έκαναν απολύτως τίποτε για το ζήτημα αυτό, αν δεν τους διευκόλυναν κιόλας. Η Ρωσία δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κι έτσι η χώρα μας είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι δακτυλοδεικτούμενη στην Ευρώπη και διεθνώς, για την μεγάλη ντροπή της ανθρωποσφαγής 8.000 αόπλων, κρατουμένων και αιχμαλώτων. Αυτή η ντροπή (πρέπει να) βαραίνει τη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη αυτής της χώρας, αφού στη χώρα μας, αναμφισβήτητα, αναλογούν πολλά μερίδια ευθύνης για τις εξελίξεις που οδήγησαν στο αδιανόητο απάνθρωπο μακελειό. Κανείς -εκτός από τους αρνητές της γενοκτονίας- δεν διανοείται να αμφισβητήσει σήμερα εκείνα τα τραγικά γεγονότα· ακόμη και οι ίδιοι οι Σέρβοι τα παραδέχονται: Επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, και, ό,τι κι αν ενδέχεται να ήταν αυτοί οι 8.000 άνθρωποι -ακόμη και αφοπλισμένοι στρατιώτες να ήταν (ένα μικρό ποσοστό στην πραγματικότητα)-, δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο η μαζική και βιομηχανικού τύπου προσχεδιασμένη εξόντωσή τους στα πλαίσια του σχεδίου της σερβικής εθνοκάθαρσης εναντίον των μη σερβικών πληθυσμών της ανατολικής Βοσνίας.
Από σήμερα, ίσως να υπάρχει κάτι πολύ ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να ξεπλυθεί η ντροπή. Εξηγούμαστε στη συνέχεια, αρχής γενομένης από το Σάββατο 13 Ιουνίου με ένα σημείωμα, που όπως θα δείτε σε λίγες μέρες, έχει κι έναν ‘κρυφό’ σκοπό: Να σας εξαγριώσει. Αν πιστεύετε στη Δικαιοσύνη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρέπει να εξοργιστείτε με ό,τι ακολουθεί.
Εμείς, αρχίζοντας από το 1995, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα μάλλον μεγάλο και μάλλον καλά ενημερωμένο αρχείο επάνω στο ζήτημα αυτό, τμήματα του οποίου θα διαβάσουν οι αναγνώστες μας το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου 2015, όταν θα δημοσιεύσουμε την πέμπτη μεγάλη μας έρευνα με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, για την οποία χρειάστηκαν 20 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης με το θέμα και επίμονης παρακολούθησης ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ειδήσεων, ειδικά για τις εξελίξεις στις δίκες του Μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (στο εξής: ΔΠΔΧΓ), συν 15 μήνες για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και σε ένα ενιαίο κείμενο, εν είδει μονογραφίας, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα αυτό.
Επειδή η έρευνα αυτή είναι ένα ορόσημο για τους συντάκτες του XYZ Contagion, αν δείτε στην στήλη δεξιά υπάρχει ένας μετρητής, σαν ένα ‘Milestone countdown’ που μετράει αντίστροφα, μέχρι την στιγμή που θα την παρουσιάσουμε. Αν δεν είναι η καλύτερη δουλειά που έγινε ποτέ απ’ το XYZ Contagion, σίγουρα ήταν η πιο δύσκολη και επίπονη και χρονοβόρα, επάνω σε ένα θέμα, μάλιστα, που κατά τη δική μας γνώμη είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων δεκαετιών.
Θα δημοσιευτεί σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη) που θα ανοίγει στο λινκ:
Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/
Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:
Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/
Στο μεταξύ, σκεφτήκαμε ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα αν αφιερώναμε μια ανάρτηση στα γεγονότα εκείνα του Ιουλίου 1995, δηλαδή σε αυτό ακριβώς το θέμα που μας παρακίνησε τότε ν’ αρχίσουμε να κοιτάμε πιο προσεκτικά το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο: Στην ανείπωτη ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα εκείνο τον Ιούλιο του 1995, στη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εκείνο το πραγματικό μακελειό που άφησε πίσω του 8.000+ εκτελεσμένους άμαχους, άοπλους και αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και γυναικόπαιδα, υπέργηροι, άνθρωποι άρρωστοι και ΑμΕΑ. Ολα αυτά, μόλις στο τέλος του 20ού αιώνα και όχι σε κάποια μακρινή χώρα του λεγόμενου ‘τρίτου κόσμου’, αλλά στην Ευρώπη, και μάλιστα δίπλα μας, στη δική μας γειτονιά.
Αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζουμε σήμερα τα σύντομα υποκεφάλαια της έρευνάς μας που έχουν τίτλους:
Σρεμπρένιτσα: Τα γεγονότα της πρώτης συστηματικής εξολόθρευσης (γενοκτονία, κατά τον ΟΗΕ) στον ευρωπαϊκό χώρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η μεγάλη σφαγή: Selection, εν ψυχρώ εκτελέσεις βιασμοί, ακρωτηριασμοί, βασανιστήρια και θάψιμο ανθρώπων ζωντανών
Διάρθρωση του στρατού και ιεραρχία: Τα πρόσωπα-κλειδιά της ανθρωποσφαγής στην Σρεμπρένιτσα
Οι αρνητές της εθνοκάθαρσης
Μαζί στο τέλος, και η ‘Βιβλιογραφία – Φιλμογραφία – Προτάσεις‘ όπου υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα -πιστεύουμε- ‘Υποσημείωση νομικού χαρακτήρα‘. Υπόψη, όλα τα παραπάνω υποκεφάλαια δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην συντομευμένη version του κειμένου μας· θα υπάρχουν, για όποιον/α θελήσει να τα διαβάσει και να έχει την μεγαλύτερη και ακριβέστερη εικόνα, μόνο στην πλήρη έκδοση.
Θεωρήστε το σαν μια μικρή επανάληψη (για όσους γνωρίζουν τα γεγονότα) ή σαν μια μικρή εισαγωγή (για όσους θέλουν να μάθουν) πριν από την κύρια παρουσίαση της εργασίας μας, το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου 2015, όπως είπαμε.
Πριν απ’ όλα, θα ήταν μια καλή ιδέα αν βλέπατε το βίντεο: ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995’ (‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995’)





Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995
ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Το φορετό σήμα της ΕΕΦ με τον δικέφαλο αετό και τον ήλιο της Βεργίνας, που φοράνε στα μανίκια τους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για άντρες της ΕΕΦ.
Διακρίνονται όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην πτώση της Σρεμπρένιτσα, εκτός από τον Βασίλη Σχιζά, που φαίνεται δεν τον έπιασε η κάμερα (υπάρχει, όμως, σε άλλη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα, όταν μαζί με δύο άλλους κάνουν κάτι αηδιαστικά αστεία με μια κεφαλή γουρουνιού, ύψιστη προσβολή για τους Μουσουλμάνους), και τον διοικητή της ΕΕΦ Αντώνη Μήτκο με τον βοηθό του Καλτσούνη Κωνσταντίνο, που εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τις δίκες στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνόδευαν στις μετακινήσεις του τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ και υψηλόβαθμο στέλεχος-κλειδί στον σερβοβοσνιακό στρατό Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic) ή ‘Duga puska’.
Στη σκηνή από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, βλέπουμε τους Ελληνες της ΕΕΦ, να ετοιμάζονται για διασπορά στις περιοχές γύρω απ’ την Σρεμπρένιτσα όπου είχαν καταφύγει οι άντρες πρόσφυγες και οι υπερασπιστές της πόλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως για στήσιμο ενεδρών κυνηγιού μουσουλμανικών κεφαλών, από σερβικά αποσπάσματα θανάτου, όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες.
Διακρίνεται να περνάει δεύτερος ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, τρίτος ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν και οι άλλοι τρεις είναι οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ. και Δημουλάς Xαράλαμπος.
Στη δεύτερη σκηνή του Associated Press (απ’ το 0.44′ και μετά), την ίδια μέρα, διακρίνονται οι άνδρες της ΕΕΦ μαζί με ένοπλους και άλλους παραστρατιωτικούς από το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment). Πρώτος περνάει ο υποδιοικητής Βασιλειάδης Τρύφων, ο οποίος αποστρέφει ελαφρώς το πρόσωπό του μόλις αντιλαμβάνεται την κάμερα, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Ακολουθούν ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν, οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ., Δημουλάς Xαράλαμπος, και τελευταίος με το τσιγάρο ο αρχιλοχίας της ΕΕΦ Ζαβιτσάνος Δημήτριος.
Το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, στο οποίο υπερήφανα υπηρετούσαν δύο από τους Ελληνες της ΕΕΦ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αγγελος Λάτσιος, ήταν η πιο αιμοσταγής μισθοφορική παραστρατιωτική μονάδα (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).





 xyzcontagion.wordpress.com
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια