«Χείμαρρος» παραπόνων απο ΕΕ και κράτη-μέλη για την κατάσταση στα hotspot - Αποσύρονται οι Βέλγοι για λόγους ασφάλειας

Μπαράζ παραπόνων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις ελληνικές Αρχές, λίγο μετά την αποκάλυψη της απόφασης του

  Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου Τέο Φράνκεν για απομάκρυνση του τεχνικού προσωπικού τους από τα ελληνικά hotspot λόγω έλλειψης επαρκών συνθηκών ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή η σημερινή έκδοση της Βελγικής εφημερίδας «La Libre Belgique» αναφέρει πως οι  δηλώσεις του Βέλγου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύουν μία επιθυμία σκλήρυνσης πολιτικής και θέληση για επιστροφή στον κανονισμό του Δουβλίνου.

Λίγες ώρες μετά την εκτόνωση των ταραχών στο hotspot στη Χίο, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».

Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζαλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών».

Τέτοια είναι η κατάσταση που επικρατεί, ώστε μια ημέρα πριν την επιστολή του Επίτροπου, ο εκτελεστικός διευθυντής της EASO είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και του επανέλαβε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια στα νησιά.
 
Πόρτες ασφαλείας και «κουμπιά πανικού»
Η Νατάσα Μπερτό συμπλήρωσε λέγοντας πως η «ΕASO έχει λάβει σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας τοποθετώντας επιπλέον προσωπικό ασφαλείας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές ασφαλείας στα Hotspot». 

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα παρόμοιες αποφάσεις απόσυρσης προσωπικού, σειρά κρατών μελών εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση στα νησιά, με αποτέλεσμα η EASO να έχει εγκαταστήσει πόρτες κινδύνου και… «κουμπιά πανικού» στα hotspot, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας.
Ευθύνη των ελληνικών Αρχών η διαχείριση του hotspot στη Χίο
Απαντώντας σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος για την κατάσταση στο hotspot της Χίου λίγες ώρες μετά την εκτόνωση των επεισοδίων η εκπρόσωπος Τύπου είπε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη» για τα γεγονότα στη Χίο και συνεχίζει να παρακολουθεί τη κατάσταση, όμως η ασφάλεια στα ελληνικά νησιά αποτελεί «ευθύνη των ελληνικών Αρχών και πρέπει να μεριμνήσουν για αυτήν».

Στη συνέχεια τόνισε πως δεν μπορεί κάνει εικασίες για την μελλοντική στάση άλλων κρατών μελών και για το κατά πόσο θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την πορεία του Βελγίου, αποσύροντας τους ειδικούς από τα νησιά.

Τέλος, η Νατάσα Μπερτό ολοκλήρωσε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή τα hotspot είναι υποστελεχωμένα καθώς λείπουν ακόμα 44 ειδικοί για την υποστήριξη της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει νέοι ειδικοί καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έλειπαν 57. 


protothema.gr