Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι κύριοι «Heil Trump» παραδέχονται τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή ( βίντεο)

Ουάσινγκτον, Σάββατο 19 Νοεμβρίου μεσημέρι. Βρίσκομαι έξω από το επιβλητικό κτίριο «Ρόναλντ Ρέιγκαν» στο κέντρο της Ουάσιγκτον - μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό 



Οίκο. Το κτίριο είναι πολυτελές, λευκό, έχει αυτή την ψυχρή πολιτική χροιά που αναμένει κανείς από το όνομα του. Σήμερα, λαμβάνει χώρα το συνέδριο του National Policy Institute (NPI) υπό τον τίτλο Become Who We Are 2016, με σήμα μια αρχαιοελληνική προτομή. Είναι το συνέδριο που φέρνει κοντά τους γνωστότερους θεωρητικούς και υποστηρικτές του κινήματος, alt-right για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα τους μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. To alt-right είναι ένα κίνημα που διακρίνεται για τον συντηρητισμό, την περιφρόνηση της πολιτικής ορθότητας, τη σατανικά σωστή χρήση της προπαγάνδας και τις ρατσιστικές του απόψεις. Εχει συνδεθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και αν μετά την εκλογή του, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να πάρει αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη του alt right τον χαιρέτησαν ναζιστικά, φώναξαν Heil Trump και τον χαρακτήρισαν «μια σωστή κατεύθυνση για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Αγωγής, το think tank που βρίσκεται πίσω από τη θεωρητικοποίηση του κινήματος alt right, αποτελείται από Αμερικανούς εθνικιστές, οπαδούς της λευκής ταυτότητας, ρατσιστές, ακροδεξιούς, τρολ του Ίντερνετ, θεωρητικούς του φασισμού και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στα θέματα όπως η μετανάσταστευση και ο πόλεμος κατά του Ισλάμ. Μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα «εθνο-κράτος» μόνο για λευκούς ανθρώπους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος του NPI, που είναι στην πραγματικότητα ο καλοντυμένος πυρήνας του alt-right, είναι ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, ένας 38χρονος άνδρας, που έγινε διάσημος στην Αμερική από τις ρατσιστικές απόψεις του και στον υπόλοιπο κόσμο, από το βίντεο όπου καλούσε τους οπαδούς του κινήματος να χαιρετήσουν ναζιστικά. Ποια είναι η σχέση του με την Ελλάδα; Ποια είναι η άποψη του για την Χρυσή Αυγή; Πόσο σέβεται τους εκπροσώπους των ιδεών του στην Ελλάδα; Είναι σε επαφή μαζί τους; Πώς ταυτίζονται οι απόψεις τους για την εθνική ταυτότητα; Ο ίδιος, μίλησε στην κάμερα του VICE εκφράζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του στους έλληνες εθνικιστές, αποκαλύπτοντας και τις επαφές μαζί τους.
Το alt-right ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικούς μήνες με την τοποθέτηση του ακροδεξιού Στίβεν Μπάνον –πρόεδρος της ιστοσελίδας Breitbart News- στο πηδάλιο της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και βασικός άξονας της εκλογής του, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αγνοεί την αλήθεια, σκορπίζει ψεύτικες ειδήσεις και προπαγανδίζει χωρίς κανέναν σεβασμό στα στοιχεία, είναι σοκαριστικός, όσο και αποδοτικός.
Θεωρητικοί προσαρμοσμένοι στα κοινωνικά πρότυπα της εποχής όπως ο ελληνοβρετανικής καταγωγής Μίλο Γιαννόπουλος -επίσης δημοσιογράφος στο Breitbart- αλώνισαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να διατυμπανίσουν τις ιδέες της εναλλακτικής δεξιάς. Τα αμφιθέατρα ήταν γεμάτα.
Με την εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ο Μπάνον είναι πλέον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στον Λευκό Οίκο και ανώτερος σύμβουλος, ενώ ομοϊδεάτες του καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Όπως κάθε νέο κίνημα, έτσι και το alt right θέλει τον ηλικιωμένο θεωρητικό του. Τον ρόλο αυτό έχει πάρει ο 65χρονος Τζάρεντ Τέιλορ, εξέχουσα φυσιογνωμία του εθνικιστικού χώρου και ιδρυτής του ρατσιστικού περιεχομένου περιοδικού American Renaissance το οποίο αρθογραφούσε εδώ και χρόνια για την λευκή ανωτερότητα πριν την εμφάνιση του alt-right. Παραδέχεται και αυτός στο VICE τις σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή, εκφράζει την εκτίμηση του στο πόσο «διανοούμενοι, πνευματικοί και εκλεπτυσμένοι» είναι τα μέλη της και μέσω της ρητορικής περί εθνικής ταυτότητας, συνδέει τις εξελίξεις στην Ευρώπη με ένα κίνημα που θα «σώσει την Ευρώπη»:
Όλο αυτό, δεν μπορούσε να κυλήσει χωρίς φασαρίες. Οι ακροδεξιοί κυνηγήθηκαν από διαδηλωτές μέσα στο εστιατόριο στο οποίο είχαν πάει για ύπνο, ενώ η celebrity 3ης κατηγορίας Τίλα Τεκίλα -πάντα χρειάζεται μια celebrity, ακόμα και παρηκμασμένη-πόσταρε στο Twitter ναζιστικούς χαιρετισμούς. Η ρατσιστική ρητορική της εναλλακτικής δεξιάς είναι προσαρμοσμένη πάντα στη γλώσσα των «millenials» και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Έξω γίνονται αιματηρά επεισόδια και η αστυνομία έχει επέμβει ήδη. Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, ανεβαίνει στο βήμα και ετοιμάζεται να κάνει δηλώσεις, εναρμονισμένες με τον γνωστό ρατιστικό λόγο, με ξεκάθαρες ναζιστικές αναφορές στην ανωτερότητα της λευκής ταυτότητας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι κανένας δεν πενθεί θα μεγάλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των λευκών και εξηγεί που βρίσκεται η βαθύτερη σύνδεση του alt-right με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κτήριο κτήριο «Ρόναλντ Ρέιγκαν» έχουν μαζευτεί εναλλακτικοί δεξιοί από όλες τις γωνιές της Αμερικής. Για παράδειγμα ο Νέιθαν Νταμίγκο είναι από την Καλιφόρνια και ηγείται της οργάνωσης Identity Evropa, που δηλώνει στη σελίδα της: «Είμαστε μια γενιά επαγρυπνημένων Ευρωπαίων. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε μέρος των μεγάλων λαών, της ιστορίας και του πολιτισμού που απορρέει από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Απορρίπτουμε την ιδέα ότι η ταυτότητα μας είναι αφηρημένη και έτοιμη προς αποδόμηση.»
Τον ρωτάω τι συμβολίζει η καρφίτσα που φοράει – το «μάτι του δράκου»:

Το συνέδριο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ ικανοποιημένος χαιρετίζει το κοινό του: «Χάιλ Τραμπ! Χαίρε λαέ μας! Χαίρε νίκη!».
Η προκλητική σκηνή βιντεοσκοπείται και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πάρει αποστάσεις μια μέρα μετά. Ο πλανήτης ανατριχιάζει.

Βασίλης Παναγιωτόπουλος - vice.com/gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια