Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H ελληνίδα υποψήφια για το παγκόσμιο βραβείο ηρωισμού

Ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 μαζί με μία ολιγομελή ομάδα να μεταβεί στη Λέσβο για 15 ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων. Οι 15 ημέρες έγιναν 


χρόνος, και μέσα σε λίγους μήνες – βάσει επίσημων στοιχειών καταγραφής - βοήθησε μαζί με την ομάδα της να βγουν ασφαλείς από τα νερά του Αιγαίου 7.500 άτομα.

Το έργο της Μάνιας Μπίκωφ και της Lifequard Hellas Save & Rescue Volunteer Team δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς το όνομά της βρέθηκε ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ που θα διεκδικήσουν το παγκόσμιο βραβείο ηρωισμού για αξιέπαινες διασώσεις στη θάλασσα.
Μητέρα τεσσάρων παιδιών, εκπαιδεύτρια και διευθύντρια της Lifequard Hellas Training Center από το 2001, παλιά αθλήτρια του πόλο με σημαντικές διακρίσεις, και νυν αθλήτρια του τριάθλου, η Μάνια Μπίκωφ πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών στη Λέσβο.
Πήγαινε μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο και μένανε στο νησί για 1 με 1,5 μήνα. Ερχόντουσαν στην Αθήνα για 3 με 4 ημέρες και ξαναέφευγαν. Επέστρεφε και πάλι στη Λέσβο, εκεί που ένοιωθε ότι κάποια παιδιά την είχαν περισσότερη ανάγκη.
Λιμαντζίκι Μόλυβος, Δεκέμβριος του 2015. Η Μάνια Μπίκωφ αγκαλιά με ένα από τα προσφυγόπουλα που μόλις έφτασαν στο νησί από την Τουρκία.
«Το γεγονός ότι το όνομα μου βρίσκεται μεταξύ των τριών φιναλίστ που θα διεκδικήσουν το παγκόσμιο αυτό βραβείο, είναι για μένα μία τεράστια ηθική ικανοποίηση αλλά και μία αναγνώριση στο έργο που έκανε ολόκληρη η ομάδα των εθελοντών”, τόνισε η κ. Μπίκωφ στο ethnos.gr, η οποία βρίσκεται σήμερα στη Λισσαβώνα όπου θα γίνει η απονομή των βραβείων.
Η Μάνια Μπίκωφ πήρε την απόφαση να πάει στη Λέσβο μέσα σε μία νύχτα. Αφορμή στάθηκε το ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου του 2015 στο Μόλυβο, όπου πνίγηκαν πάνω από 70 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. “Είδα τις φωτογραφίες και αναζήτησα μέσω facebook εθελοντές να πλαισιώσουν την ομάδα. Μέσα σε δέκα λεπτά απάντησαν θετικά 16 άτομα”.
Η οργάνωση του ταξιδιού ήταν δύσκολη αλλά με τη βοήθεια των χορηγών που στηρίζουν της Lifequard Hellas έφτασαν στο νησί, και ξεκίνησαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να σώζουν ζωές...«Από τις 7 Νοεμβρίου που φτάσαμε στο νησί μέχρι και τις 30 Μαϊου συμμετείχαν συνολικά στην ομάδα 110 εθελοντές από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική, την Τουρκία κ.α. ».
Πάσχα 2016. Λιμαντζίκι Μόλυβος. Η Μάνια Μπίκωφ μαζί με τον σύζυγό της και τα 4 παιδιά τους, στον μοναδικό 24ωρο εθελοντικό ναυαγοσωστικό σταθμό του νησιού.
Στην πολύμηνη παρουσία της στη Λέσβο έζησε πολύ έντονες στιγμές που χαράχτηκαν στη μνήμη της. «Το μεγαλύτερο σοκ είναι η στιγμή που πρέπει να ενημερώσεις μία μητέρα που ψάχνει το παιδί της ότι είναι νεκρό» λέει για να προσθέσει ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αφήνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα 4 παιδιά της στην Αθήνα. «Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά ένοιωθα ότι τα προσφυγόπουλα με είχαν περισσότερη ανάγκη. Τα παιδιά πέρασαν δύσκολα. Τους λείπαμε, δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί δεν ήμασταν μαζί τους».
Λίγους μήνες αργότερα ταξίδεψε με το σύζυγό της και τα 4 παιδιά τους (ηλικίας 5 έως 10 ετών) στη Λέσβο. «Μείναμε όλοι μαζί σε σκηνή. Παίξανε με τα προσφυγόπουλα. Τα πήραμε για να καταλάβουν τι κάνουμε σε αυτό το μέρος ».
ethnos.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια