Φωτιές και οδοφράγματα γύρω από το Πολυτεχνείο - Φωτορεπορτάζ και βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς μετά τη διαδήλωση κατά της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, μία

 ομάδα περίπου 150 ατόμων που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και κινήθηκε προς τα Εξάρχεια, ενώ άλλη ομάδα κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο, βάζοντας φωτιές στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, ενώ έστησαν οδοφράγματα στη Στουρνάρη.Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις και οκτώ προσαγωγές. 

 

Η αστυνομία απάντησε με την εκτόξευση δακρυγόνων και χημικών, ενώ οι αντιεξουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί στον πεζόδρομο της Τοσίτσας και έριχναν βροχή από  βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα.


Μία ομάδα κατάφερε να εισέλθει εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν περικυκλώσει την περιοχή. Η ένταση είναι μεγάλη σε όλους τους γύρω δρόμους, ενώ έχει αποκλειστεί η διέλευση των πολιτών από και προς το σημείο.


Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών συνεχίζονται, ενώ είναι κλειστή η Πατησίων μέχρι την Ομόνοια, καθώς και οι κάθετοι οδοί στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο.
 


Τι προηγήθηκε 

Νωρίτερα το απόγευμα, μέσω της Πανεπιστημίου τα μέλη του ΚΚΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ είχαν ξεκινήσει πορεία από την Ομόνοια με τελικό προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Δεύτερη πορεία, αριστεριστών και αντιεξουσιαστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Πολυτεχνείο στην Πατησίων έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα μέσω της Σταδίου.

 

Έκαψαν αμερικανική σημαία στη Θεσσαλονίκη
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαδηλώσουν με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα και έκαψαν συμβολικά σημαία των ΗΠΑ, μπροστά στο προξενείο. 

Στην πορεία συμμετείχαν μέλη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητές και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Ελάχιστη παρουσία στο Ηράκλειο
Το προσκλητήριο των πολιτικών παρατάξεων, φορέων και συλλογικοτήτων στο Ηράκλειο, ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, δεν έτυχε της ανταπόκρισης που ανέμεναν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου που διεξήχθη στο κέντρο της κρητικής πόλης.

Το σημείο συνάντησης ήταν η Πλατεία Ελευθερίας, ωστόσο πέρα από τους διοργανωτές, οι πολίτες μάλλον αδιαφόρησαν στο κάλεσμα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Περίπου 700 άτομα διαδήλωσαν στην Πάτρα

Περίπου 300 άτομα έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Πάτρα . Η πορεία ξεκίνησε από το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου, περνώντας από τις οδούς Πατρέως, Αγίου Ανδρέου και Όθωνος Αμαλίας.

Παράλληλα, άλλα 400 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Γεωργίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενάντια στην χούντα που επιβλήθηκε στη χώρα μας με την στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται η επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου στην Αθήνα. Ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει την επίσκεψη Ομπάμα ως ένα γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο για τα συμφέροντα του λαού μας, ασελγεί πάνω στην συλλογική ιστορική μνήμη  προσπαθώντας να αθωώσει και να νομιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Τόσο το ΠΑΜΕ όσο και  αντιεξουσιαστές και αριστεριστές αψήφησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Το ΠΑΜΕ έκαν συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία μέσω της Πανεπιστημίου με τελικό προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Αντίστοιχα οι αντιεξουσιαστές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Πολυτεχνείο και είχαν επίσης προορισμό την Πρεσβεία. Ο  φραγμός της αστυνομίας είχε  στηθεί από νωρίς και «περίμενε» τους διαδηλωτές στο ύψος της οδού Αμερικής.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια πήρε μέρος και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ήδη από χθες, με ανακοίνωσή του ο Περισσός έχει καταγγείλει ως αυταρχική και κατάπτυστη την απαγόρευση, θυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τέτοιες απαγορεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις συγκεντρώσεις πήρε μέρος και η ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οι αστυνομικοί όπως είχε προαναγγελθεί δεν επέτρεψαν να προσεγγίσουν την περιοχή του Συντάγματος ή πολύ περισσότερο να πορευθούν προς την αμερικανική πρεσβεία.Σημειώνεται ότι πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία  κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, είχαν απευθύνει  κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με κοινή ανακοίνωσή τους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ξεκίνημα, το ΕΕΚ, η ΑΡΚ και ο σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος».


Απαγορεύονται και την Τετάρτη οι συγκεντρώσεις
Η απαγόρευση της ΕΛΑΣ ισχύει  έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης και τα σημεία που έχουν μαρκαριστεί με κόκκινο στον επιχειρησιακό χάρτη είναι προσαρμοσμένα στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου και στους δρόμους από τους οποίους θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή τόσο στην ζώνη του κέντρου τόσο και στην παραλιακή. 

Ειδικότερα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στα εξής σημεία: 

α. Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς:

Καβουρίου – δεξιά Αθηνάς – συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

β. Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά
Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου– συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού –δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως και τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
γ. Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:

Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π.Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βουλιαγμένη), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου έως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε βάθος ακτίνας εκατό -100-μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.δ. Aπό 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:

Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως) – δεξιά Λ. Ποσειδώνος – δεξιά Επαμεινώνδα – συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη – δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού).

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή αφορά στις συγκεκριμένες περιοχές και ώρες, ενώ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει εκδοθεί άλλη ανακοίνωση.

Ο χάρτης της απαγόρευσης των συγκεντρώσεωνprotothema.gr